2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A zenei hosszútávfutás új divatja – IV. SCHUBERT-MARATON 2011. FEBRUÁR 19-ÉN

4 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/47517"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Schubert.thumbnail.jpg" border="0" alt="Franz Schubert" title="Franz Schubert" width="70" height="100" /></a><span style="width: 68px" class="caption"><strong>Franz Schubert</strong></span></span>A Művészetek Palotája és Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye idén Schubertet választotta a maraton tárgyául. Reggeltől estig a MÜPA termeiben csak ezzel az egyetlen szerény, de jobb sorsra érdemes bécsi zeneszerzővel foglalkozik. Célja, hogy egy-egy zenei kiválóság munkásságát jobban, bensőségesebben megismerje a közönség. </p><p>

 

franz schubertFranz SchubertA Művészetek Palotája és Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye idén Schubertet választotta a maraton tárgyául. Reggeltől estig a MÜPA termeiben csak ezzel az egyetlen szerény, de jobb sorsra érdemes bécsi zeneszerzővel foglalkozik. Célja, hogy egy-egy zenei kiválóság munkásságát jobban, bensőségesebben megismerje a közönség.

 

franz schubertFranz SchubertA Művészetek Palotája és Budapesti Fesztiválzenekar közös rendezvénye idén Schubertet választotta a maraton tárgyául. Reggeltől estig a MÜPA termeiben csak ezzel az egyetlen szerény, de jobb sorsra érdemes bécsi zeneszerzővel foglalkozik. Célja, hogy egy-egy zenei kiválóság munkásságát jobban, bensőségesebben megismerje a közönség.

   Az első maraton 2008-ban emlékezetes vállalkozásnak indult Csajkovszkijjal, és a rendezők csodálkozására mindegyik hangversenyre hiánytalanul elkeltek a jegyek! Több mint tízezren hódoltak az orosz romantikus ismertebb és kevésbé ismert műveinek. Az elsőt követte Dvořak 2009-ben, majd 2010-ben a szemezgetés Beethoven szerzeményeiből. A siker évről-évre nőtt, már ezrek nem tudtak jegyhez jutni.

   Fischer Iván művészeti vezető és Csonka András a 2011-es maraton szereplőjének Franz Schubertet választotta 2011. február 19-re. A miért éppen Schubert? – kérdésre Fischer Iván válasza csak annyi, hogy a kedvence, mindig népszerű, spontán és őszinte a zenéje. Mahlert idézte Schubert jellemzésében: „nem pontosan tervezett, hanem ide-oda csordogáló patak". Schubert egyébként Bécs külvárosában élő, szerény kisember volt – csak néhány barátjának írta a műveit. Életében az egyetlen szerzői estjét homályba borította az a szerencsétlen véletlen, hogy aznap volt az akkor már világhírű Paganini koncertje is. A közönség persze oda özönlött. Később kezdték felfedezni a rajongók, számuk igen lassan növekedett. Születési helye, háza mára megható emlékhely az osztrák fővárosban.

   Körner Tamás, a Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatója elmondta, milyen sokoldalú lesz a műsor, és milyen nehéz a világból és az országból a legjobb 500 muzsikust megszervezni az egymást váltó előadásokra úgy, hogy éppen akkor ráérjenek ide utazni. A szervezésben a MÜPA vezetősége, élén Csonka Andrással óriási segítséget nyújtott. A hangversenyek úgy sorjáznak, hogy akár mindegyiket végig lehet hallgatni. Az összesen 11 koncertet két teremben tartják: a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztiválszínházban. Idén kitelepül a Magyar Rádió is, és egész nap egyenesben közvetíti a műsort.

    Csonka András a MÜPA részéről örül, hogy a hasonló eseményekből népünnepély lett, főleg a családoknak. A büfékben kapható ételek, desszertek szintén Schuberthez kapcsolódnak. Ilyenek a feliratos csokis desszertek és az étterem bécsi specialitásai.

   Minden évben az ismertebb, közkedvelt művek mellett ritkaságok is bekerülnek a műsorba. A népszerűbbek közül például a 9. és 8. (befejezetlen) szimfónia és a Pisztráng-ötös. A ritkán hallhatók közül az V. mise, Rosamunda kísérőzene, A halál és a lányka Mahler vonószenekari átiratában, vagy az Arpeggione-szonáta eredeti hangszereken, azaz arpeggión és fortepianón két belga művész előadásában. Ez ritkán hangzik fel a világon eredeti változatban. A célok között az is szerepel, hogy fórumot adjanak fiatal, pályakezdő, de nagyon tehetséges hazai zenészeknek, mint Báll Dávid, Fejérvári Zoltán stb.

    A hangversenyek mindegyikére 900.- forintos jegyet lehet váltani azzal a kedvezménnyel, hogy aki három előadásra jegyet vásárolt, az a negyediket ingyen megkapja. Az összes előadásra 8.100.- forintért lehet bejutni.

    Sikeresnek ígérkeznek az ingyenes video-vetítések az emeleti előadóteremben, ahol archív felvételekről olyan kivételes hangversenyeket és operaelőadásokat lehet figyelemmel kísérni, amelyek a világ legjobb helyszíneiről a világ legjobb énekeseivel vagy zenészeivel, karmestereivel készültek. Néhány név közülük: Solti György, Nikolaus Harnoncourt, Dietrich Fischer-Dieskau, Peter Pears tenor és Benjamin Britten (mint zongorakísérő).

   Elképesztő gazdagság és szépség Schubert tiszteletére – nem csak „vájtfülűeknek"!

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.