2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Open Source 2011 – Technológiák harca

16 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/47568"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/opensource2011_02_m.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>2011. február 24-én  9.00 órás kezdettel, a budapesti  Aréna Plaza Cinema Cityben rendezi meg az IDG Hungary Kft.  az <em>Open Source 2011 - Technológiák harca</em>  című konferenciát. </p><p>

opensource2011 02 m.thumbnail 

2011. február 24-én  9.00 órás kezdettel, a budapesti  Aréna Plaza Cinema Cityben rendezi meg az IDG Hungary Kft.  az Open Source 2011 – Technológiák harca  című konferenciát.

opensource2011 02 m.thumbnail 

2011. február 24-én  9.00 órás kezdettel, a budapesti  Aréna Plaza Cinema Cityben rendezi meg az IDG Hungary Kft.  az Open Source 2011 – Technológiák harca  című konferenciát.

A szervezők, valamint a rendezvény támogatói tájékoztatón ismertették a rendezvény célját és programját.

A nyílt forráskódú megoldások kihasználtsága hazánkban még mindig nem érte el azt a szintet, amelyet a benne rejlő üzleti és technológiai lehetőségek indokolttá tennének. A konferenciát a rendezők a hasonló témakörű, egy-egy témához kötődő, rendezvényektől azzal szeretnék megkülönböztetni, hogy elsődlegesen a hazai piac potenciális felhasználóinak, mikrovállalkozásoknak, kis- és középvállalkozásoknak, nagyvállalatoknak vagy kormányzati intézményeknek mutassa fel az open source (nyílt forráskódú) rendszerek kínálta lehetőségeket, előnyöket, ill. korlátokat,  figyelve a fejlesztők megnyerésére is.

A konferencia „edukációs" szerepet is be kíván tölteni, rámutatva többek között; a nyílt forráskód nem csak Linuxot jelent.

Az elmúlt év végén bemutatott kormányzati IKT-stratégia, a Digitális Megújulás Cselekvési Terv  egyik fontos célként jelöli meg a nyílt forráskódú szoftverek részarányának növelését a kormányzati szektorban.

Azaz, növelni kell a nyílt forráskódú operációs rendszert futtató kormányzati számítógépek, valamint a nyílt forráskódú szoftvereket használó (pl. libreoffice.org) kormányzati alkalmazottak arányát.

Ennek a kormányzati célnak a fontosságát kívánta hangsúlyozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára, dr. Nyitrai Zsolt, amikor elvállalta a rendezvény védnökségét.

A konferencia délelőtti ülésének előadói (mások mellett):  

Vályi-Nagy Vilmos,  a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára, az ODFA (Open Ducument Format Alliance) Magyarország képviselője,

valamint dr. Telek Eszter szofverlicenc-szakértő.

Délután három szekcióban folyik majd a munka. A vállalati szekcióban szó lesz az oktatás szerepéről,

az open source nemzetközi helyzetéről,

a nyílt forráskódú rendszerekhez adható vállalati szolgáltatásokról,

a Drupal Commons rendszer vállalati környezetben való alkalmazásáról, valamint

az open source rendszerek auditjáról.

A kormányzati szekcióban az érdeklődőknek Fekete Gábor e-kormányzatért felelős helyettes államtitkár (Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium) mutatja be, hogyan illeszthető az e-kormányzati koncepcióba a nyílt forráskód.  Az előadók soron levő projekteket, innovatív fejlesztéseket is bemutatnak, és felvetik az örök kérdést:  hogyan lehet megtakarítást elérni a nyílt forráskódú rendszerekkel? 

Mivel a nyílt forráskódú rendszerek hajtóerejét a fejlesztők jelentik, külön szekció foglalkozik majd az open source fejlesztés kérdéskörével.  Szóba kerül itt a technika, a fejlesztési modellek, valamint az üzlet, azaz arról beszélgetnek, hol térülhet meg a nyílt forráskódba fektetett munka.

A konferenciára elsősorban a vállalati és állami szféra azon szakembereit, döntéshozóit várják a szervezők, akik gazdaságos megoldást keresnek IT-problémáikra, és érdeklődnek a nyílt rendszerek kínálta lehetőségek iránt.

A fejlesztők számára pedig olyan fórumot kívánnak biztosítani, ahol a különböző projekteken dolgozó szakemberek megoszthatják egymással tapasztalataikat, szélesíthetik látókörüket.

A konferencia látogatása ingyenes.

Az informatikai rendszerekkel foglalkozó ellenőrök világszervezete az ISACA.  A konferencia egyik szakmai partnere az ISACA budapesti tagozata, az ISACA Budapest Chapter tagjai a konferencialátogatásról igazolást kérhetnek, melyet felhasználhatnak CPE pontok gyűjtéséhez.

Krasznai Csaba, az ISACA Magyarország képviseletében elmondta, 400-nál is több hazai tagjuk van, így az egyik legnagyobb informatikusokat tömörítő szervezet.  Konferencia-előadásában a nyílt forráskódú rendszerek bevezetése körül felmerülő lehetséges gondokról, megoldásokról fog szólni.

A konferenciához kapcsolódóan a Computerworld pályázatot hirdetett, amelyben

Az elmúlt év legjobb open source projektje  címre lehetett pályázni (részletek a computerworld.hu oldalon,

a pályázat beadási határideje február 16. volt). 

A beadott pályázatokat egy szakújságírókból és szakmai szervezetek képviselőiből álló zsűri értékeli.

A díjat az Open Source 2011 konferencia záróünnepségén adják át.

Az IDG-ről

Az IDG (International Data Group) a világ legnagyobb informatikai kiadóvállalata. Több mint 300 nyomtatott és 400 online kiadványával a Föld 85 országában 120 millió olvasót ér el havonta, ezzel piacvezető a számítástechnikai kiadványok piacán. Hazai leányvállalata, az IDG Magyarországi Médiaszolgáltató Kft. 1990 óta szereplője a hazai infokommunikációs szegmensnek.

A rendezvény támogatói:

ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft., a vezető nyílt forráskódú vállalati megoldásszállító.

Több mint 10 éve kínálja a világ vezető nyílt forráskódú megoldásait, szabványos vállalati platformokra építkezve.

Kereskedelmi, integrációs, fejlesztési, támogatási, tanácsadási, audit és oktatási szolgáltatásait magyarországi és regionális nagyvállalati, illetve kormányzati ügyfelei veszik igénybe. 

Szentiványi Gábor, a konferencia vezető szponzoraként szereplő cég ügyvezetője elmondta, tíz éve foglalkoznak vállalati szintű nyílt forrás-kóddal, véleménye; érdemes volt belefogni, nagyon sok lehetőség van még a tovább-fejlődésre.  

Az ULX 2003 óta látja el a Red Hat, a világ vezető nyílt forráskódú vállalata képviseletét kereskedelmi és szolgáltatási területeken, amit a nyílt forráskódú Zenoss, Alfresco, Zimbra, EnterpriseDB, JasperSoft, SuliX megoldásokból álló ekorendszerrel teljesít ki.  A nemzetközi hátteret kívánják ötvözni a magyar lehetőségekkel.

Az ULX ügyfelei között tudhat számos magyar és nemzetközi nagyvállalatot (a pénzügyi szektorban, a távközlésben és a kormányzat területén), saját nyílt forráskódú központosított közbeszerzési keretszerződéssel is rendelkezik. Tagja a meghatározó hazai és nemzetközi informatikai szervezeteknek, amelyekben aktív szerepet vállal a nyílt szabványok és a nyílt forráskód területén. 2009-ben az ULX-et a CIB Bank Az év támogató partnere díjjal tüntette ki, amit a nyílt forráskódnak köszönhetnek.

A konferencián a figyelemre méltó, meglévő nyílt forráskódú rendszerekről és a hozzájuk járó professzionális szolgáltatások soráról adnak majd áttekintést, amelyek költségcsökkentő értékké teszik azokat.

4D Soft Számítástechnikai Kft. 

Dolmány Tamás  értékesítési vezető szólt róla, hogy a cég 20 éve fejleszt integrált üzleti alkalmazásokat a KKV szegmens számára.  Sikereik az alkalmazások fejlesztésével párhuzamosan végzett  K+F tevékenységben rejlenek, amelyek célja az egységes, teljes életciklust átfogó, biztonságos és hatékony fejlesztési technológia kialakítása.

A versenytársakkal szemben előnynek tartják az alkalmazásfejlesztésben és a tesztelésben elért eredményeiket.  Egyedi rendszereik tervezésénél rugalmas, értékálló megoldásokra törekednek, melyekkel az üzleti folyamatokban beállt változások azonnal, gazdaságosan követhetők.

A cég bevételeinek jelentős része az értéknövelt szolgáltatásokból származik, ezt ugyancsak jelentős mértékben fordítja kutatás-fejlesztésre,  a piacon egyedülálló termékek és szolgáltatások bevezetési lehetőségének megteremtésére.

A konferencián a szakághoz kapcsolódó európai fejlesztő hivatallal minőségbiztosítási területen végzett K+F együttműködésükről fognak beszámolni. A vonatkozó projekt szabad felhasználású szoftverre épül.

BalaBit Security Kft.

Szomor Bence, a cég marketing menedzsere a tájékoztatón elmondta;  13 évvel ezelőtt kezdődött a cég tevékenysége egy nyílt forráskódú naplózó szoftver kifejlesztésével. A  syslog-ng  mára a BalaBit legelterjedtebb terméke, amely a UNIX/Linux világ szinte szabvánnyá vált naplózó megoldása, ma már világszerte több mint 650 ezer vállalati felhasználója van. Ez mutatja, a nyílt forráskód tökéletes fejlesztői eszköz lehet olyan kis vállalat számára is, amely nem rendelkezik a nemzetközi fejlesztéshez szükséges forrásokkal.  A felhasználói szempontok így kerülnek előtérbe;  az alacsony tulajdonlási költség, a közősségi fejlesztés előnyei, a technológiáktól és a szállítóktól való függetlenség. A BalaBit számára fontos; az ingyenességből adódó globális reklám-lehetőség, s a világméretű fejlesztői bázis. Utóbbi miatt tartják a cégnél kiemelt jelentőségűnek a közösségek és az egyes nyílt forráskódú projektek támogatását.

A BalaBit IT Security  különleges, a legmagasabb igényeket kielégítő hálózatbiztonsági megoldásokat gyárt.

A teljes mértékben magyar tulajdonú fejlesztővállalat leányvállalatot működtet Münchenben, ügyfelei és partnerei valamennyi lakott kontinensen megtalálhatók.

A BalaBit IT Security  magát a nyílt szabványok elkötelezett hívének és követőjének vallja, s aktív tagja a nyílt forráskódú közösségnek.

A konferencián  Kiss Attila, a BalaBit marketing igazgató tart majd előadást a nyílt forráskódra épülő üzleti modellekről.

-IBM Magyarország .  A vállalat részéről Németh László adott konferencia előzetest. Az IBM számára az

open source mellett fontos az open standard is;  saját termékeinél is fontosnak tartja, hogy azok nyílt szabványokra épüljenek. Ez az iparágban erősíti a versenyt, az ügyfelek számára pedig olyan értéket teremt, ami őket is versenyképesebbé teszi. A konferencián a cég fő témája a Lotus Symphony lesz, a nyílt forráskódon alapuló irodai program-csomag.   

2002 április 30-án jelentették be az OpenOffice.org 1.0-t.  Azóta mind az OpenOffice, mind a LibreOffice közösség számtalan fejlesztést hajtott végre;   olyan ingyenes irodai programcsomaggal kínál valós alternatív választási lehetőséget a gazdálkodó szervezetek számára,  amelynek bevezetése, támogatása igen kedvező áron valósítható meg.

A vállalati szektor nagy része az adott választási lehetőség ellenére a mai napig nem opensource-technológiákat használ.  A cégek arra hivatkoznak;  nagyvállalati támogatásra van szükségük az üzemeltetési kockázatok csökkentésére, s azt egy önszerveződő (nyílt forráskódú) fejlesztői közösség nem képes biztosítani.

Az IBM ingyenes Lotus Symphony csomagja erre kíván válaszolni;  lehetőséget teremt a magyar cégeknek, államigazgatási szerveknek, közhasznú társaságoknak, hogy ingyenes irodai szoftvercsomagot használjanak, igény esetén kedvező áron igénybe vegyék a világ egyik legnagyobb informatikai vállalatának támogatását;

a szükséges átállásban, oktatásban, testre szabásban pedig magyarországi informatikai vállalkozások nyújthatnak segítséget, munkát adva ezzel az itthoni munkavállalóknak.

Az irodai programcsomagok mellett az IBM Collaboration Solutions portfóliója több levelezési és csoportmunkát támogató, nyílt szabványú, platformfüggetlen szoftvert is tartalmaz,  ezzel támogatja az operációs rendszerek és egyéb alkalmazások piaci versenyét, törtrészre csökkentve a vonatkozó szoftverek birtoklási költségét.

Az idén 100 éves IBM  kedvezőnek tartja kormány opensource-technológiákra vonatkozó nyitottságát,  a vállalatnál meg vannak győződve róla, hogy elkötelezettségük az innováció, a nyílt forráskód és nyílt szabványok iránt jelentős megtakarításokat jelenthet az államigazgatás és az egész ország számára, ami versenyképesebbé teheti gazdaságunkat.

-IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt.,  a magas szintű, összetett, teljes körű informatikai megoldások szakértő szállítója, üzemeltetője.  Puskás Norbert, a cég ágazati igazgatója, a nagyvállalati alkalmazás-fejlesztés felelőse arról szólt, hogy cégénél nagy hagyománya van nagyvállalatok, iparvállalatok, pénzintézetek, államigazgatási területek terén végzett tevékenységnek. A nyílt forrású rendszerek témaköre mintegy három éve került erős megvilágításba náluk, amikor ügyfeleknél egyre erősebben jelentek meg a szabad szoftverek is.

Az IQSYS jelenlegi hatszáz fős munkatársi gárdájából 420 körül van a fejlesztők létszáma, sok fiatal közülük erősen elkötelezett az open sorce közösségekben. Ők hozták az új ötleteket. A két vonal találkozása révén, két éve kezdtek el belső innovációs megoldásokban gondolkodni az open sorce technológiákkal, ennek eredményeként alakult ki egy szabad szoftveren alapuló szoftvercsomag,  egy nagyvállalati front-end rendszer.

Bemutatása az elmúlt évben megtörtént, meglepően nagy sikerrel, nagyvállalati és közigazgatási körben egyaránt.

Azóta már több projektet felépítettek ezen a platformon, a szerzett tapasztalatokat felhasználják a nyílt forrású fejlesztések további menetében. A nagy bevételt hozó fizetős megoldások mellett célként tűzték maguk elé, afelé is nyitni, ami nem a méregdrága technológiák beszerzését, hanem a licenceladások körét jelenti.

A cég fő profilja:  informatikai megoldások kidolgozása, megvalósítása,  üzleti tanácsadás,  egyedi operatív és analitikus alkalmazások fejlesztése, alkalmazáscsomagok bevezetése, üzemeltetése (outsourcing) és rendszerintegráció. Több száz jól képzett, tapasztalt szakember biztosítja a vállalat ügyfelei számára a valódi üzleti értékeket adó megoldásokat és szolgáltatásokat.

-Linux Akadémia:  a képzésre szakosodott vállalkozás. 

Czakó Krisztián az Akadémia képviseletében emlékeztetett a hagyományos szóhasználatra; a „szabad szoftver" kifejezésre, amely legjobban kifejezi a nyílt forrású megoldások lényegét, a szabadságot, továbbmenve az árak csökkenését, a minőség javulását, a kötöttségek alól való felszabadulást.   

A Linux Akadémia csapata néhány éve jött létre, mintegy tíz éve dolgoznak együtt azon, hogy a Linuxból kihozható kivételes lehetőségeket, tudást átadják. Olyan szakemberekre támaszkodnak akik napi munkájukban kifejezetten Linux rendszerekkel dolgoznak, a legkülönbözőbb területen. Oktatási munkájukban teljes mértékben az internetre kívánnak támaszkodni, távoktatásban, videós anyagokkal, kivéve az évi egy alkalommal rendezett, egyhetes bentlakásos, mintegy száz-fős tanfolyamokat. A konferencián arról szólnak, hogyan lehet egy cég életét a gyártóktól teljesen függetlenné tenni a szabad szoftverekkel, saját szakembereik képzésével.  

Hálózatbiztonságot, telepítést, üzemeltetést, levelező- és csoportmunka szervert, webszervert és webes tartalomkezelőt, vállalati rendszert (fájlszerver, LDAP/AD integráció), virtualizációt és gyakorlati, professzionális „trükköket" tanít az Akadémia.  Az itt végzett diákok gyakorlati jártasságot szereznek és készség szintjén tudják azt alkalmazni. Online tanfolyamaik széles választási lehetőséget nyújtanak.

-MultiRáció Kft. (http://www.multiracio.com/ ): 15 éve indult egyedi szoftver-rendszerek fejlesztésével  a magyar piacon, 2003-ban Innovációs díjban részesült az OOo-alapú MagyarOffice kifejlesztéséért.  A főbb európai nyelveken is elérhető változat ma már az EuroOffice nevet viseli, s un. adaptív felület futtatására is képes.   

Vannay Miklós, ügyvezető igazgató arról szólt, hogy  az SZTE-vel és ELTE-vel partneri viszonyban együttműködve, egyetemista fiatalok közreműködésére építve, jelentős K+F projektek keretében értéknövelt funkciókkal és szolgáltatásokkal bővítik az alapkódot, így a felhasználók számára értékesebbé, használhatóbbá teszik az alap OOo irodai alkalmazást.  A vállalat jövőképében szerepel a hazai szoftvergyártás megteremtése is, amely itthon tarthatná tehetséges fiatal szakembereinket.

A cég fontos szereplője a nyílt dokumentum-formátum kialakításának nemzetközi munkájában, fontos nemzetközi konferenciákon képviseli a hazai IT szakma vonatkozó elképzeléseit. A most beharangozott konferencián erről is, valamint értéknövelt szolgáltatásaikról is beszámolnak. Például, ami az IBM Lotus Symphonyhoz fűződik.

-Novell Magyarország: 

Hargitay Zsolt, üzletfejlesztési igazgató emlékeztetett, a Novell Magyarországon szakmai hírnevét, ismertségét a  

Netware hálózati operációs rendszerrel alapozta meg. Az elmúlt 5-6 évben a Novell teljesen új irányzatot alakított ki világszerte, és idehazai is, ennek három fő területe, a Linux, a biztonság és a rendszerfelügyelet.

A Novell 1999-ben kezdett el foglalkozni a Linuxal, amikor portolni kezdte a hagyományos technológiákat Linuxra portolni.  A SuSE Linux disztribúció 2004-es felvásárlása meghatározó lépés volt a cég életében, Linux irányú elkötelezettségében. A Novellnek Magyarországon van a Közép- és Kelet-Európai Támogató Központja,  a hazai Novell mintegy 100 fős szervezettel rendelkezik, nagy része technikai szakember és projektmenedzser, így számos nagy projektet valósítottak meg Magyarországon a nyílt forráskódú szoftverek területén is.

A nyílt forráskódú megoldások fő előnye a széles körben ismert zárt forráskódú rendszerekkel szemben az azokénál jóval alacsonyabb vagy ingyenes beszerzési ár, miközben ma már általában ugyanazt a funkcionalitást biztosítják, mint zárt forráskódú alternatíváik. A frissítések egyszerűen elérhetőek, a nyílt forrás kódú közösség pedig folyamatosan dolgozik a gyors javításokon.

A Novell nyílt forráskódú megoldásaihoz világszerte elérhető terméktámogatási szolgáltatás igényelhető, akár 7×24 órában is.  Mind a telepítéshez, a rendszerbe integráláshoz , vagy a később felmerülő igényekhez kérhető a terméktámogatási szolgáltatás, ami magyarul is elérhető.

A konferencián  Basa Richárd, a Novell Magyarország operatív igazgatója fog beszélni a cég projektjeiről, a nyílt forráskódú projektek (Linux szerver-konszolidáció, migráció, vékony-kliens megoldások, OpenOffice bevezetése,  specializált Linux disztribúciók elkészítése-üzembe helyezése) siker-feltételeiről.

-Open SKM Agency Kft.,  a nyílt informatikai irányt képviselő Kft.   Szakáll Péter marketin vezető rámutatott, cége 2005 óta nyújt teljes körű támogatást nyílt megoldások bevezetéséhez, üzemeltetéséhez, szerver-, de elsősorban desktop-oldalon.  A vállalkozás küldetésének tekinti, hogy a hazai vállalatok és intézmények a modern IT infrastruktúra felépítéséhez alkalmazható gazdaságos  megoldásokat széles körben alkalmazzák.  A cég ügyfelei elsősorban intenzív  IT-felhasználó vállalatok, önkormányzatok körül kerülnek ki,  partnerei közé sorol specifikus szaktudással rendelkező hazai fejlesztőcégeket és multinacionális nagyvállalatokat.

Nagyon fontosnak tartják a szabványosság megjelenését a magyar piacon, ahol az elmúlt időszakban inkább márkák és brand-ek közül választottunk, nem pedig szabványok és együttműködő szoftverek közül. (Ez óriási kárt okozott eddig.)  A konferencián tartandó előadásuk is ehhez a témához fog kapcsolódni, különös tekintettel az önkormányzati működési körülményekre, gondokra. A platform-függetlenségből következhet, hogy deszktop oldalon is mindenki nyílt megoldásokat választhat majd.

-A rendezvény további támogatói:

-ODFA Magyarország, (a hasonló nevű világszervezet a nyílt dokumentum-formátumok elterjedését támogatja, különös tekintettel a közadatok archiválására),

-kiállító partnerként:  az Alerant Zrt., Multip.,

-szakmai partnerként:  a Vezető Informatikusok Szövetsége és az ISACA Budapest Chapter.

-Médiatámogatók:   Figyelő, Gyártástrend, PRIM Online, Techline.hu,  Állás.it, AndoidApps.hu, Androidportal.hu, Androidrook.hu, Macportal.hu, MailBox.hu, Mérnökállások.hu, Privátbankár, Swguru.hu,

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.