2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Paprika és fekete sör

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/47632"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kezm-1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong> Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.</p><p>

 

kezm 1.thumbnail Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.

 

kezm 1.thumbnail Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.

kezm 2.thumbnail A vásár díszvendége Erdély volt. Számos, innen érkezett kiállító népviseletben várta az érdeklődőket. A szövetkezet jellegű „Székelygyümölcs" asztalánál is ezt láttuk. A Farkaslaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrában a helyi gazdák és gazdaasszonyok gondos munkája eredményeként régi ízeket őrző termékek keletkeznek. Udvarhelyszék szinte már feledésbe merült tájfajtáiból, erdei növényekből, a déd- és nagymamák receptjei szerint, tartósítószer és adalék nélkül készülnek gyümölcslevek, lekvárok. Ezeket a növényeket csak a napfény és a gazda szorgos munkája nevelte.

kezm 3.thumbnailA háromnapos rendezvény során a látogatóknak szavazásra is alkalmuk nyílt. A legnépszerűbb termelő a gombakészítményeket és gyümölcslekvárokat előálló Koltay házaspár lett, mögöttük a Lipóti Pékség volt a második. Senki nem tudott elmenni az asztaluk mellet úgy, hogy be ne kapjon egy darabka zsíros, paprikás, hagymás kenyeret. Az 1992-ben alapított péküzem százéves receptet használ. Nevét a tulajdonos, Tóth Péter szülőfalujáról kapta, ma is itt van a cég központja. Ma már saját mintabolt-hálózatuk van, Érsekújvártól Budapestig kaphatók a parasztkenyerek és egy sereg más, ízletes sütemény.

kezm 4.thumbnail Közvetlenül mellettük árulták a szegedi paprikát. Itt meglepő dolog derült ki: a sokak által kedvelt nagyüzemi „édesnemes" valójában csak harmadosztályú árú, nem igazi minőség! Ebből hiába használunk többet a főzéskor, sohasem érjük el vele azt a hatást, mint a száz százalékban magyar, import árut nem tartalmazó paprikával. A külföldről behozott paprika – még ha csomagolásán különlegesnek jelzik is – más fajtákból készül. Íze, aromája nem felel meg a magyar ízlésnek. A valódi magyar paprika színe élénkpiros és nem sötét, mélybordó.

kezm 5.thumbnail A húskészítményeken is azonnal látszik, mit használtak a feldolgozásnál. A vállalkozásnak szinte még csecsemőkorú Nógrádi Húsmanufaktúra 2011. január 4. óta termel. Semmilyen nagyüzemi módszert nem alkalmaznak és a termékeikben egyetlen „E"-jelű adalék sem található. Kizárólag természetes, magyar alapanyagot dolgoznak fel. A húsok pácolásához saját, titkos fűszerkeveréküket használják. Észrevették ugyanis, hogy a nógrádi, palóc ízvilág nagyon közel áll a budapestihez. Áruik ezért meglepően kelendőek és egy-két hónapon belül minden nagyobb piacon kaphatóak is lesznek. Mind többen jönnek rá arra is, hogy egészségüket is óvják, ha természetes anyagokból készül ételt fogyasztanak.

kezm 6.thumbnail Ugyanezt az elvet vallják Tóalmáson, a Húscsarnok Kft-nél is. Az 1993-ban alapított családi vállalkozás egyik célja szintén a hagyományok megőrzése. Náluk ez nem csak szavakban nyilvánul meg. A termékeik előbb – hat hétig – sóban állnak, utána a sókérget leáztatják és különleges kőfüstölőben tartósítják. Ez utóbbi valóban kőből épült, nagyobb szoba méretű helyiség, ahol akácfa tüzelésével állítják elő a hidegfüstöt. Többféle kolbászt, szalonnát és egy sereg más füstöltárut készítenek ezzel az eljárással. Meggyőződtek róla, hogy húskészítményeiket még az óvodások is szívesen fogyasztják.

kezm 7.thumbnail A jóféle sonkához, kolbászhoz persze kell egy kis mustár is. A Kézműves Magyar Ízek Vásárán ebből is akadt különleges. Csak innen a szomszédból, Hargita megyéből, Küküllőkeményfalváról hozták és minőségének jelzésére egy adat is elég. A látogatók szavazata alapján a harmadik helyezést az Iolimex erdélyi mustárkészítő manufaktúra nyerte el. Bíró Zoltán, a mustáros cég képviselője szerint: „Nagy öröm számunkra, hogy itt lehettünk a Kézműves Magyar Ízek Vásárán, és köszönjük a szervezőknek, hogy nem feledkeztek meg rólunk, erdélyi termelőkről sem, hiszen a magyar ízek nem állnak meg az országhatáron, összehoznak bennünket, magyarokat."

kezm 8.thumbnail Aki a kóstolások közben megszomjazott, a Békésszentandrási Sörfőzde asztalánál találhatott enyhülésre. Magasabb alkoholtartalmú söreiket saját receptek alapján készítik. Számos olyan különlegességük van, ami csak náluk kapható. Ilyen a pörkölt maláta zamatát csokoládé ízzel gazdagító „Fekete Korsó" vagy az igazi, erőteljes karakterű „Black Rose". Mélybarna szín, krémes, barna hab jellemzi, utóíze kellemes, likőrös. A „Meggyes Sör" fanyar, erdei gyümölcsös illatában érezni lehet a málnát, enyhe citromot, de legfőképpen a meggyet. Igazán könnyű „legurítani".

kezm 9.thumbnail Mások viszont a sör helyett inkább a bort választották – nekik sem kellett csalódni. Akik például az Erdőbényéről érkezett Karádi – Berger Borászat kínálatából kóstolgattak, könnyen egyetértenek az állítással: Tokaj nem egyenlő az aszúval – sokkal több annál! A borászat ültetvényei régi telepítésűek, az öreg tőkék több méter mélyről gyűjtik össze a talaj ásványi anyagait, így sokkal zamatosabb gyümölcsöt teremnek. Ez a borvidék dűlőről-dűlőre, más és más ízeket adó vulkáni talajának, a Zemplén, a Bodrog és a Tisza által közösen kialakított mikroklímának és az egyedülálló fajtaösszetételnek köszönhetően, igazán egyedi és változatos borokkal büszkélkedhet.

kezm 10.thumbnail A Kézműves Magyar Ízek Vására más okból is sikeresnek tekinthető. Kinyitották Magyarország kincses ládáját, amelyben számtalan, magyar termelők által előállított ízletes termék volt. Talán a látogatók is elgondolkodtak azon, hogy Magyarországon egy évben 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk, amikor belépünk a boltokba. Ezért fontos, hogy magyar termelők által, Magyarországon előállított Kézműves Magyar Ízeket fogyasszunk.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.