Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.
Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.
Sikeres volt a Kézműves Magyar Ízek Vására. Három nap alatt több mint 15 000 látogató kóstolta végig Magyarország ízeit, és közel 100 millió forint értékben vásárolt a kézműves magyar gasztronómia remekeiből. Magyarországon most először egy helyen, egyszerre lehetett végigkóstolni a hamisítatlan magyar ízeket, a sonkákat, kolbászokat, sajtokat, csokoládékat, mézeket, aszalt gyümölcsöket, kézműves borokat, pálinkákat.
A vásár díszvendége Erdély volt. Számos, innen érkezett kiállító népviseletben várta az érdeklődőket. A szövetkezet jellegű „Székelygyümölcs" asztalánál is ezt láttuk. A Farkaslaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrában a helyi gazdák és gazdaasszonyok gondos munkája eredményeként régi ízeket őrző termékek keletkeznek. Udvarhelyszék szinte már feledésbe merült tájfajtáiból, erdei növényekből, a déd- és nagymamák receptjei szerint, tartósítószer és adalék nélkül készülnek gyümölcslevek, lekvárok. Ezeket a növényeket csak a napfény és a gazda szorgos munkája nevelte.
A háromnapos rendezvény során a látogatóknak szavazásra is alkalmuk nyílt. A legnépszerűbb termelő a gombakészítményeket és gyümölcslekvárokat előálló Koltay házaspár lett, mögöttük a Lipóti Pékség volt a második. Senki nem tudott elmenni az asztaluk mellet úgy, hogy be ne kapjon egy darabka zsíros, paprikás, hagymás kenyeret. Az 1992-ben alapított péküzem százéves receptet használ. Nevét a tulajdonos, Tóth Péter szülőfalujáról kapta, ma is itt van a cég központja. Ma már saját mintabolt-hálózatuk van, Érsekújvártól Budapestig kaphatók a parasztkenyerek és egy sereg más, ízletes sütemény.
Közvetlenül mellettük árulták a szegedi paprikát. Itt meglepő dolog derült ki: a sokak által kedvelt nagyüzemi „édesnemes" valójában csak harmadosztályú árú, nem igazi minőség! Ebből hiába használunk többet a főzéskor, sohasem érjük el vele azt a hatást, mint a száz százalékban magyar, import árut nem tartalmazó paprikával. A külföldről behozott paprika – még ha csomagolásán különlegesnek jelzik is – más fajtákból készül. Íze, aromája nem felel meg a magyar ízlésnek. A valódi magyar paprika színe élénkpiros és nem sötét, mélybordó.
A húskészítményeken is azonnal látszik, mit használtak a feldolgozásnál. A vállalkozásnak szinte még csecsemőkorú Nógrádi Húsmanufaktúra 2011. január 4. óta termel. Semmilyen nagyüzemi módszert nem alkalmaznak és a termékeikben egyetlen „E"-jelű adalék sem található. Kizárólag természetes, magyar alapanyagot dolgoznak fel. A húsok pácolásához saját, titkos fűszerkeveréküket használják. Észrevették ugyanis, hogy a nógrádi, palóc ízvilág nagyon közel áll a budapestihez. Áruik ezért meglepően kelendőek és egy-két hónapon belül minden nagyobb piacon kaphatóak is lesznek. Mind többen jönnek rá arra is, hogy egészségüket is óvják, ha természetes anyagokból készül ételt fogyasztanak.
Ugyanezt az elvet vallják Tóalmáson, a Húscsarnok Kft-nél is. Az 1993-ban alapított családi vállalkozás egyik célja szintén a hagyományok megőrzése. Náluk ez nem csak szavakban nyilvánul meg. A termékeik előbb – hat hétig – sóban állnak, utána a sókérget leáztatják és különleges kőfüstölőben tartósítják. Ez utóbbi valóban kőből épült, nagyobb szoba méretű helyiség, ahol akácfa tüzelésével állítják elő a hidegfüstöt. Többféle kolbászt, szalonnát és egy sereg más füstöltárut készítenek ezzel az eljárással. Meggyőződtek róla, hogy húskészítményeiket még az óvodások is szívesen fogyasztják.
A jóféle sonkához, kolbászhoz persze kell egy kis mustár is. A Kézműves Magyar Ízek Vásárán ebből is akadt különleges. Csak innen a szomszédból, Hargita megyéből, Küküllőkeményfalváról hozták és minőségének jelzésére egy adat is elég. A látogatók szavazata alapján a harmadik helyezést az Iolimex erdélyi mustárkészítő manufaktúra nyerte el. Bíró Zoltán, a mustáros cég képviselője szerint: „Nagy öröm számunkra, hogy itt lehettünk a Kézműves Magyar Ízek Vásárán, és köszönjük a szervezőknek, hogy nem feledkeztek meg rólunk, erdélyi termelőkről sem, hiszen a magyar ízek nem állnak meg az országhatáron, összehoznak bennünket, magyarokat."
Aki a kóstolások közben megszomjazott, a Békésszentandrási Sörfőzde asztalánál találhatott enyhülésre. Magasabb alkoholtartalmú söreiket saját receptek alapján készítik. Számos olyan különlegességük van, ami csak náluk kapható. Ilyen a pörkölt maláta zamatát csokoládé ízzel gazdagító „Fekete Korsó" vagy az igazi, erőteljes karakterű „Black Rose". Mélybarna szín, krémes, barna hab jellemzi, utóíze kellemes, likőrös. A „Meggyes Sör" fanyar, erdei gyümölcsös illatában érezni lehet a málnát, enyhe citromot, de legfőképpen a meggyet. Igazán könnyű „legurítani".
Mások viszont a sör helyett inkább a bort választották – nekik sem kellett csalódni. Akik például az Erdőbényéről érkezett Karádi – Berger Borászat kínálatából kóstolgattak, könnyen egyetértenek az állítással: Tokaj nem egyenlő az aszúval – sokkal több annál! A borászat ültetvényei régi telepítésűek, az öreg tőkék több méter mélyről gyűjtik össze a talaj ásványi anyagait, így sokkal zamatosabb gyümölcsöt teremnek. Ez a borvidék dűlőről-dűlőre, más és más ízeket adó vulkáni talajának, a Zemplén, a Bodrog és a Tisza által közösen kialakított mikroklímának és az egyedülálló fajtaösszetételnek köszönhetően, igazán egyedi és változatos borokkal büszkélkedhet.
A Kézműves Magyar Ízek Vására más okból is sikeresnek tekinthető. Kinyitották Magyarország kincses ládáját, amelyben számtalan, magyar termelők által előállított ízletes termék volt. Talán a látogatók is elgondolkodtak azon, hogy Magyarországon egy évben 40 000 000 kg csokoládét, 5 000 000 kg mézet, 1 600 000 000 liter tejterméket, 330 000 000 liter bort, 14 000 000 kg sonkát 6 500 000 liter pálinkát fogyasztunk. Ha mindezt magyar termelőktől vásárolnánk, több százmilliárd forintot hagynánk a magyar gazdaságban. Egy év alatt 549 800 000 000 forintról döntünk, amikor belépünk a boltokba. Ezért fontos, hogy magyar termelők által, Magyarországon előállított Kézműves Magyar Ízeket fogyasszunk.