2024.július.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mohács farsangja, karneválja: a Busójárás (2011. március 3-8.)

15 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/47675"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1236.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>  <p>A Busójárás -- <a href="http://www.mohacsibusojaras.hu/">http://www.mohacsibusojaras.hu/</a> alapvetően a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi - más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) - gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) hagyományőrző népszokása (sokac nyelvhasználattal "poklade") amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.</p><p>

1236.thumbnail 

A Busójárás — http://www.mohacsibusojaras.hu/ alapvetően a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) hagyományőrző népszokása (sokac nyelvhasználattal "poklade") amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.

1236.thumbnail 

A Busójárás — http://www.mohacsibusojaras.hu/ alapvetően a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi – más eredet-magyarázatok szerint illír (görög) – gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) hagyományőrző népszokása (sokac nyelvhasználattal "poklade") amely a múlt század első harmadától egyben idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.

A Busójárás napjainkban: Úgy tartják a Poklade a mohácsi busójárás értelmezésében a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének ünnepe is. Ezzel függ össze a "Farsangfarkán" (kedden) a koporsóégetés a főtéri nagy máglyán – mondják, jelképesen elégetik a telet, és immár jöhet a tavasz.

A Busójárás időpontja keresztény egyházi időponthoz kötődik és minden évben a böjti időszak kezdete (Húshagyó-kedd) előtt hat nappal veszi kezdetét, amely nap így értelem szerűen mindig csütörtökre esik. A csütörtökön induló és hat napig tartó farsangolás első szakasza a csütörtöktől szombatig tartó Kisfarsang, melyet azután a Busójárás legfőbb látványossága a Farsangvasárnap követ. 

A Kisfarsang legjellegzetesebb figurái a Jankelék. A Jankelék mondhatnánk "busónövendékek", fiatalok, akik maskarába öltözve járják a várost, riogatják az embereket, barátságosan meghúzgálják a lányok, asszonyok haját, olyakor lisztet szórva teremtenek riadalmat a szebbik nem körében, de már ezekben a napokban is egyre gyakrabban tűnnek fel maguk a busók is a városban.

Farsangvasárnapon van a "nagy vonulás" a gyülekezőhelyről (Kóló tér) indulva, tízezrek sorfala által övezve át a városon a főtéri seregszemléig. A nagy felvonulást megelőzően ezen a napon, Farsangvasárnapon már reggeltől kezdve folyamatosan járják a várost a busócsoportok, a vendégek, látogatók és turisták nem kis örömére.

Délután egy óra körüli időpontban nagyon látványos elem a hideg téli Dunán a "szigetből" átkelő, ladikokkal átevező  maszkos, bundás busók seregének partra lépése a Sokacrév-ben.  

Ők ezt követően felvonulnak a Kóló térre, ott csatlakoznak a többi, már ott gyülekező busócsoporthoz és kisvártatva együtt indulnak majd a város főutcája irányába, majd pedig azon végig haladva főtérre.

A tekintélyes méretű, nagyon szép főtérre – ahol a "lényeg", a Busójárás központi eseményeinek helyet adó térkövezet érintetlenül ugyanaz, mint volt mindig is, ki tudja már milyen régóta. Ennek is különös, csak a helyszínen megtapasztalható hangulata van.

A főtérre beérkező busók, busócsoportok körbemennek a téren, megmutatják magukat a rájuk ott várakozó ezreknek, majd helyet foglalnak a tér belső részén.

A térre néző Városháza erkélyén berendezett alkalmi stúdióból a térre kihangosítva bemutatják a beérkező busócsoportokat, közben pedig autentikus sokac népzene szól, mely az egyik legjellemzőbb velejárója a Busójárásnak és jellegzetes vidám hangzása végig kíséri a teljes eseményt.

15 óra tájékén hagyományosan Mohács város Polgármestere köszönti az egybegyűlt busókat, a felvonulókat és résztvevőket, a vendégeket, majd pedig kezdetét veszi a hajnalig tartó szabad farsangolás, melyet a valódi, zavarba ejtően nagy programbőség jellemez.

A téren óriási színpadon nemzetiségi tánccsoportok váltják egymást, miközben kötetlen farsangolás zajlik az egész városban. Itt mindenki megtalálja magának, amit keres: népzenék, néptánccsoportok, kiállítások, alkalmi árusok, mutatványosok és szórakoztatók hada települ ilyenkor Mohácsra, valamint egy időben több helyszínen is zajlanak könnyűzenei produkciók is.

Az események egyik legkedveltebb pontja az esti máglyagyújtás, amikor a főtér közepén egy hatalmas, ház méretű máglyát gyújtanak meg. A busókkal összefogódzkodott vendégek, farsangolók tűz körüli tánca a nagyszínpadról szóló zene, a kóló és az időnként a tér sarkában eldördülő török korabeli mozsárágyúk aláfestésével minden résztvevőnek garantáltan életre szólóan maradandó élmény minden abban résztvevőnek.

A hétfői napra inkább a pihenés, a sokáig alvás, későn kelés a jellemző, majd pedig a jelentős számban előforduló másnaposság kezelése "kutyaharapást szőrével" módszerrel … három éve felélesztett régi hagyomány az igazi busójárás a házról házra járás.

Kedden, "Farsangfarkán" van a téltemetés. Ekkor új máglya épül a vasárnap elégetett helyén, amelyre rákerül a híres farsangi koporsó és este együtt ég el a tűzzel. Ilyenkor már a vendégek, turisták száma jelentősen megcsappan, a hangulat is kicsit bensőségesebb, de azért még ilyenkor is nagyon sokan vannak, egyre többen ismerik fel azt, hogy a busójárás így teljes, s maradnak keddig. Nem bánják meg, mert kedden ismét "utcán vannak" a busók, a hangulat ugyanaz, mint vasárnap volt, csak könnyebb mozogni a tömegben.

Részletes program:

Március 3. – csütörtök – Kisfarsang

1000 órától a Kossuth Filmszínházban. Katolikus Iskolák Országos Népzenei és Népművészeti Fesztiválja

930 órától az Ifjúsági Centrumban . „Maszkot ölt apraja nagyja" farsangi készülődés

1400 órától az Ifjúsági Centrumban a MárkusZínház előadása gyerekeknek

1500 órától a város utcáin és terein gyermek jankelék és kisbusók szabad farsangolása

1515-tól farsangi felvonulás a Sokac Körtől.

1500-1700A szabadtéri színpadon: az Aranyosvíz, a Botladozók, a Szélvirág Néptáncegyüttes, és a Sátorhelyi gyermek néptánccsoport, a Mohácsi Tamburaiskola, a Mohácsi Sokacok Olvasókörének Gyermektánccsoportja, a Mladi Momci és a Botos busócsoport műsora

1600-1700 óráig a Széchenyi téren gyermekfarsang – busójárási eszközök bemutatója

1700 órakor a Kanizsai Dorottya Múzeumban. „Aki nem hiszi, járjon utána" mesekiállítás- megnyitó

1700 órakor a Duna Irodaházban. Farsangi kézműves játszóház, álarckészítés

1900 órától Busó táncház (zene: Egy Húron Pendülünk) Belépő!

Március 4. – péntek

1300 órától a Duna Irodaházban. Területi német népdal-éneklési verseny  a Mohácsi Német Önkormányzat és a Park Utcai Általános Iskola rendezésében

1530 „Maszk inspirációk" Lukács Gábor  (textilműves) és Vargacz Adrián (festő) kiállítás megnyitója

A maszkfaragó bemutató műhely kisgalériáján  (Kígyó u. 7.)

1700 órakor a Kossuth Filmszínház Emeletén kiállítás mohácsi busómaszk faragók pályamunkáiból, busójárási kellékekből, valamint Böhm Gergely Poklade c. anyagából  – megnyitó ünnepség

1800 órától a Deák téri szabadtéri színpadon a Botos, a Mladi Momci, a Tülkös és a Kolompos busó csoportok bemutatkozása

1900 a Deák téri szabadtéri színpadon népzenei és folk rock zenekarok műsora: Zombori zenekar és a Maraton Band

1900-2200 óráig „Vendéglőről vendéglőre" (bortúra a busókkal)

2000 órától a Duna Irodaházban. Egy Húron Pendülünk és Söndörgő táncház Belépő!

Március 5. – szombat

900 órától a Duna Irodaházban. XL. Schneider Lajos Országos Népdaléneklési Találkozó

1130 órakor a Deák téri szabadtéri színpadon a Mladi Momci busócsoport bemutatkozása

1200 órától a belvárosban népművészeti- és kézművesvásár

1400 órától a Kossuth Filmszínházban. XL. Schneider Lajos Országos Népdaléneklési Találkozó gálaműsora

1300-tól a Botos busócsoport busólakodalmas menete a komptól a Bakács u.-ig és vissza a Széchenyi térre,

közben a busószobor megkoszorúzása a Bensheim téren

1430 a Deák téri szabadtéri színpadon busók bemutatkozása majd ízelítő a Dudástalálkozóból,

1600 a Deák téri szabadtéri színpadon Versendi Kovács József és zenekara koncertje majd busócsoportok

bemutatói

1600 a Schneider Művészeti Iskolában. Nemzetközi Dudástalálkozó nyitókoncert

1600 a Széchenyi téren „A legenda újraéled" a Busó Klub megemlékezése a II. mohácsi csatáról, koszorúzás a három vitéz szobránál, majd busók tánca

1630-tól Veterán kerékpárok bemutatója a sétáló utcában

1630 órától a Duna Irodaházban. „Tavaszhívogató" – farsangi játszóház és táncház a Schneider Művészeti Iskola és a Sátorhelyi Folkműhely szervezésében

1700 a Deák téri színpadon népzenei és folk rock zenekarok műsora:Zabavna Industrija, DANIEL SPEER BRASS Show, Drum and Folk, THE BeerLingos

1900 a Művészeti Iskolában Söndörgő-koncert  Herczku Ágnes közreműködésével Belépő!

1900 órától az Ifjúsági Centrumban Magyar bál a Mohácsi Polgárok Olvasóköre rendezésében

Megnyitja: Sátorhely Néptáncegyüttes, köszöntőt mond: Szekó József polgármester

2000 órától a Duna Irodaházban táncház a Poklade zenekarral (délszláv táncok) és a Bartina zenekarral (magyar táncok) Belépő!

2100 órától farsangi bál a művészeti iskolában Belépő!

Március 6. – Farsangvasárnap

900 órától a főutcán népművészeti és kézművesvásár

900-1200 busókészülődés, avagy „Eszem – iszom" a Bödönhajós csoporttal és a Šokadija zenekarral (cím: Bajcsy-Zs. u. 60.)

1000 órától a Kossuth Filmszínházban nemzetiségi néptáncműsor

Közreműködnek:

– Pélmonostori Horvát Kulturális Egyesület tánccsoportja – Horvátország

– Pélmonostori Jovan Lazić Kulturális Egyesület szerb tánccsoportja – Horvátország

– Pélmonostori Magyar Kulturális Egyesület Néptánccsoportja – Horvátország

– Csúzai Csárdás Néptáncegyüttes és a Laskói Gyermektánccsoport – Horvátország

– Csonoplyai Arany János Kultúregyesület – Szerbia

– Babarci Német Nemzetiségi Néptánccsoport

– Mohács Nemzetiségi Néptáncegyüttes

– Szélvirág Táncegyüttes

– ZORA Néptáncegyüttes

– Sátorhelyi Néptáncegyüttes

– Lippói Néptáncegyüttes

1000 órától a Széchenyi téren busócsoportok ízelítő bemutatkozása

1000 órától a Széchenyi téren Versendi Kovács József és zenekara zenél

1000 órától a Deák téri színpadon ifj Peti István és zenekara zenél

1000-1700 Englert Antal Népi Iparművész élőmunka-bemutatója, busómaszkfaragás (Kígyó u. 7/a)

1030 -kor a Széchenyi téren sokac táncház Darazsacz István vezetésével, zene: Poklade

1100 Kerek Erdő Zeneműhely "Vízkereszttől hamvazószerdáig" c. műsora, népzenei gyermekműsor és közös tánc a legkisebbeknek

1300-kor a Sokac-révben a szigeti busócsoport csónakos átkelése a Dunán

Közreműködik: a Duboševicai Tánccsoport

1330 órától „Páták" emléktáblájának megkoszorúzása a Busó Club közreműködésével (Gólya u. 36.)

1330 órakor a főtéri szabadtéri színpadon nemzetiségi néptáncbemutató

1400 órától a Kóló téren busók és farsangi csoportok gyülekezője

1420-tól a Kóló térről a Széchenyi térre busófelvonulás

1515 órától a főtéri szabadtéri színpadon busóavatás, polgármesteri köszöntő

1530-kor a főutcán és a főtéren szabad farsangolás

1530 órától a busócsoportok és a felvonuló néptánccsoportok bemutatói

1600-kor a Duna-parti Millenniumi Emlékműnél a Poklade busócsoport bemutatója

1615-kor a Duna-parton a kompról a farsangi koporsó vízrebocsátása a Bödönhajós csoport közreműködésével

1630-kor Menyhárt Éva sokac dalokat énekel

1700-kor az összevont tamburazenekar mohácsi népzenét játszik

1730 órakor a Széchenyi téren máglyagyújtás – busók körtánca

1930 órától Táncház a busókkal a Duna Irodaházban. a Tamburaiskola zenészeivel Belépő!

2100 órától a Schneider Művészeti Iskola (Vörösmarty u. 3.) nagytermében műsoros SOKAC BÁL Zene: Juice Műsor: KUD Brođanci Eszék – Horvátország Belépő!

Március 7. – Hétfő

 1000 közösségi fórum a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvett elemek képviselőivel

1100 a Városháza Galériában a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felvett elemek bemutatkozó kiállítása (megnyitó ünnepség)

1200 a Sokac-körben Kersics Anka emléktáblájának megkoszorúzása – megemlékező beszédet mond Ferkov Jakab múzeumigazgató, majd a busók hagyományos házról-házra járása a Kóló téren és a környező utcák házaiban

  

Március 8. – Húshagyókedd

1500 órától a Kóló téren gyülekező

1515 órakor busócsoportok indulása

1530 órától „Busókép" a Városháza lépcsőjén, majd szabad farsangolás a város utcáin

1600 órától Menyhárt Éva sokac dalokat énekel

1630 órakor a főtéri színpadon a Zora Néptáncegyüttes műsora

1700 élő tamburazene a színpadról a város tamburásainak közreműködésével

1730 órakor a Széchenyi téren máglyagyújtás – koporsóégetés

  

Egyéb programok

Március 2. szerda

1600a Szent János Hotelben Napsugár és Holdvilág Közhasznú Egyesület (Vértesboglár) Busójárási gyermekrajzok kiállítás megnyitó

Március 3. csütörtök

1900 a Szent János Hotelben A Mohácsi Duda címmel interaktív kiállítás megnyitó ünnepség

március 4. péntek

1400 Az Ifjúsági Centrumban V. Országos Népzenei Tehetségkutató Verseny

1830 a Kossuth Filmszínházban Stand Up Comedy a Shoder Klub sztárjaival (Hadházi László és Felméri Péter) Belépő!

2000 A Kossuth Filmszínházban „Zene nélkül mit érek én" Tabáni István és Janza Kata exklusív koncertje az Asterix zenekarral Belépő!

Március 5. szombat

1700 a Kossuth Filmszínházban ALMA együttes gyerekkoncertje Belépő!

1900 a Szent János Hotelben a Mohácsi Színjátszó Kör előadása: Mrozek: Nyílt tengeren

március 5-6

„Busodore" 8 bites retro computeres konferencia Mohács Liszt F. u. 8. (volt MHSZ épület)  

Március 6. vasárnap

1600 a Deák téri színpadon IV. Nemzetközi Dudástalálkozó

  

Kiállítások látnivalók

KOSSUTH FILMSZÍNHÁZ (Deák tér 1.)

EMELET 

Galéria

Feketekerámia Mohácson, Mohács festője: Kolbe Mihály,

Mohács népeinek viselete, Mohácsi busóálarcok

Állandó kiállítás

Kamaraterem és Kisgaléria

Március 4-26-ig

Mohácsi busóálarc faragók, busójárási kellékkészítők pályázati kiállítása,

Böhm Gergely grafikusművész Poklade című munkájának bemutatója

AULA

A Maszk – csoportos képzőművészeti kiállítás

Kiállítók: Németh Andrea festőműész, Puszti-Fricska Ani festő, építész, a Meander Csoport: Oroszy Anna grafikusművész, Baksai József, Munkácsy-díjas festőművész, Horváth Dániel festőművész, Boros Mátyás grafikusművész, Bosnyák Mátyás, végzős grafika szakos és Porth Gergely fotós

Nyitva tartás: Keddtől szombatig 10-16 óráig, busójárás napján:09-17 óráig

KANIZSAI DOROTTYA MÚZEUM (Városház u.1.)

Allandó kiállítás: Magyarországi horvátok, szerbek és szlovének népviselete és népművészete.

Időszaki kiállítás: Aki nem hiszi, járjon utána -mesekiállítás

Nyitva március 3-8-án 10-16 óráig Belépő!

Englert Antal busóálarc faragó népi iparművész bemutatóműhelye

Kígyó u. 7/A. Nyitva: március 3-8-án 10-17-óráig

Rosta Endre busóálarc faragó népi iparművész látványműhelye Temető u. 24. (Eszéki úti benzinkútnál) nyitva 8-17-óráig

Iparos Ház – Ipartörténeti kiállítás

Kisfaludy u. 2/B. (06-20/999-67-55)

Előzetes bejelentés alapján csoportosan látogatható!

A Szent János Hotelben Napsugár és Holdvilág Közhasznú Egyesület (Vértesboglár) Busójárási gyermekrajzok kiállítása megtekinthető március 2. és 25. között

a Szent János Hotelben A Mohácsi Duda címmel interaktív kiállítás, megtekinthető március 4. és 31. között

A Mohácsi Történelmi Emlékpark

Sátorhely község mellett Mohácstól délre kb. 6 km-re

Nyitvatartás: 2011. március 4-5, 7-8.: 10.00-15.00

március 6., vasárnap: 8.00-16.00 Belépő!

Fehérgólya Múzeum

Kölked

Nyitva: március 3-6 között és 8-án 800-1600 óra Belépő!

II. Lajos emlékmű

Szőlőhegy-Budapesti Országút-sombereki elágazásnál a Csele-patak partján

Szent Miklós Patakmalom a Csele-patak partján (a II. Lajos szobortól 1.200 m-re Somberek felé a fő út mellett). Nyitva március 5-6-án 9-16 óráig

Mohácsi csata emlékkápolna – Dorffmeister István festményei

(Római katolikus temető – Mohács, Eszéki út. Tel.: 69/322-866)

Előzetes bejelentés alapján csoportosan látogatható!

Szent Rókus kápolna – Székelykapu

Mohács Eszéki út, MOL üzemanyagtöltő állomás mellett

A Fogadalmi Emléktemplom

Előzetes bejelentés alapján csoportosan látogatható!

A szerb ortodox templom ikonjai

Nyitva: a busójárás napján 10-16-ig

Március 6-án 1000-1600 Alkalmi postabélyegzés

Magyar Posta Széchenyi tér 1.

Információ:

Polgármesteri Hivatal Tourinform Iroda

7700 Mohács Széchenyi tér 1.         

Tel: 69/ 505-515, 505-504

Polgármesteri Hivatal szervezők

7700 Mohács  Széchenyi tér 1.

Tel: 69/ 505-527, 20/98-05-964

Művészeti Iskola szervezők

7700 Mohács Vörösmarty u. 3.

Tel 69/ 510-405, 30/641-59-60

Kossuth Filmszínház

7700 Mohács Deák tér 1.                 

Tel: 69/311-031

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.