2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több nőt a vezetői székekbe! – Férfi vezetők többségben: az ACCA a nők munkahelyi előmenetelét szorgalmazza

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/48118"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nonap.thumbnail.jpg" border="0" width="77" height="100" /></a></span>  <p>Az első nőnap eredete 1911-re nyúlik vissza, amikor a nők szavazati jogának követelésével elkezdődött a gyengébbik nem függetlenségének harca, így a nemzetközi nőnap immáron 100 éves hagyományt ölel fel.

nonap.thumbnail 

Az első nőnap eredete 1911-re nyúlik vissza, amikor a nők szavazati jogának követelésével elkezdődött a gyengébbik nem függetlenségének harca, így a nemzetközi nőnap immáron 100 éves hagyományt ölel fel.

nonap.thumbnail 

Az első nőnap eredete 1911-re nyúlik vissza, amikor a nők szavazati jogának követelésével elkezdődött a gyengébbik nem függetlenségének harca, így a nemzetközi nőnap immáron 100 éves hagyományt ölel fel.

Az évfordulóra való tekintettel az ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) idén kiemelten szorgalmazza az egyenlő esélyek megteremtését az oktatásban és a munkahelyeken egyaránt.

Az ACCA több mint 105 éve biztosít pénzügyi képzéseket férfiaknak és nőknek egyaránt, nemre és hovatartozásra való tekintet nélkül.

"Ezalatt az idő alatt sikerült a nők számára is egyenlő mértékben elérhetővé tennünk szolgáltatásainkat. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy tanulóink 49 százaléka, illetve alkalmazottaink 63 százaléka nő." – mondta Katka Benesova, az ACCA Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős területi igazgatója.

1911-re visszatekintve valóban több nő foglal helyet a vezetői székekben és egyenlő jogok illetik meg őket a törvényhozásban. Ennek ellenére még ma is  érezhetőek némi különbségek, például a nők bérezését és karrier előrelépési lehetőségét illetően.

Az ACCA ezért javasolja, hogy a szervezetek jobban támogassák női alkalmazottaikat, annak érdekében, hogy sikeresebben vegyék az akadályokat a vezetői szerepekben is. Ezenkívül a vállalatoknak olyan átlátható, teljesítményen alapuló értékelési rendszert kellene létrehozniuk, amely túlmutat a személyes szimpátián.

Az ACCA programjaival igyekszik egyre több nőnek karrier lehetőséget biztosítani a pénzügyi szektoron belül, amely nem csupán a vállalatra, hanem a globális gazdaságra is pozitív hatással van.

„Azok a szervezetek, amelyek mindkét nemet egyenlő felelősséggel ruházzák fel, több előnyre tehetnek szert, hiszen a vegyes összetételű csoportok jobban segítik az innovatív üzleti megoldásokat. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a nemiségből fakadó különböző gondolkodásmódok és vezetői stílusok találkozása, hosszú távon nem csupán a gazdaságra, de a társadalomra is kedvező hatással van." – tette hozzá Katka Benesova.

Bár a helyzet egyre kedvezőbb a nők egyenjogúságát illetően, még mindig vannak lemaradások[1]. Ahogy azt az ACCA tavalyi tanulmánya is alátámasztja, a nők 45 százaléka állítja, hogy nem tud senior illetve magasabb menedzseri pozíciót betölteni a pénzügyi szektorban. Az alábbi szomorú példát a gyakorlat is bizonyítja: a vezető pozíciók csupán 20 százalékát birtokolják nők, még az olyan haladó országokban is, mint az Egyesült Államok és Anglia.


[1] Women in Accounting and Finance Survey

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.