2024.augusztus.13. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az atommag felfedezésének 100. évfordulója – Fizikusnapok Debrecenben az ATOMKI-ban

3 perc olvasás
  <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/48120"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/ruth.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ernest Rutherford 1871-1937" title="Ernest Rutherford 1871-1937" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Ernest Rutherford 1871-1937</strong></span></span>Ebben az évben a Fizikusnapok témája az atommag felfedezése. Száz évvel ezelőtt jelent meg Lord Ernest Rutherfordnak, az atommag atyjának korszakalkotó cikke az atom szerkezetéről, melyben bizonyítja az atommag létezését. Ennek kapcsán rendezi meg a fizikusnapokat az ATOMKI DEBRECEN 2011. március 7-12.-közörtt.</p><p>

 

ernest rutherford 1871-1937Ernest Rutherford 1871-1937Ebben az évben a Fizikusnapok témája az atommag felfedezése. Száz évvel ezelőtt jelent meg Lord Ernest Rutherfordnak, az atommag atyjának korszakalkotó cikke az atom szerkezetéről, melyben bizonyítja az atommag létezését. Ennek kapcsán rendezi meg a fizikusnapokat az ATOMKI DEBRECEN 2011. március 7-12.-közörtt.

 

ernest rutherford 1871-1937Ernest Rutherford 1871-1937Ebben az évben a Fizikusnapok témája az atommag felfedezése. Száz évvel ezelőtt jelent meg Lord Ernest Rutherfordnak, az atommag atyjának korszakalkotó cikke az atom szerkezetéről, melyben bizonyítja az atommag létezését. Ennek kapcsán rendezi meg a fizikusnapokat az ATOMKI DEBRECEN 2011. március 7-12.-közörtt.

A híres Rutherford cikk:

http://www.chemteam.info/Chem-History/Rutherford-1911/Rutherford-1911.html

A kísérletről:

http://sulifizika.elte.hu/html/sub_rutherford.html

http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kibm/0/26878/1

Rutherfordról:

http://www.rutherford.org.nz/

Rutherford tanítványa Debrecenben

Az Atomkit az a Szalay Sándor alapította, aki 1936-ban ösztöndíjasként fél évig Rutherford mellett dolgozott. Tíz pályázó közül maga Rutherford választotta ki Szalay Sándort a féléves ösztöndíjra, aki így a Cavendish Laboratóriumban tanulta meg a nukleáris technika mellett azt, hogyan kell saját kezűleg műszereket készíteni. Ez a fél év meghatározó élmény volt számára. Magyarországra visszatérve a debreceni egyetemen magfizikai kutatásokat kezdeményezett. A szerény anyagi lehetőségek ellenére sok ötlettel és heroikus elszántsággal, jelentős eredményeket ért el munkatársaival, aminek következményeképpen létrejöhetett az Atomki. Szalay Sándor a kutatóintézet létrehozásakor mintának tekintette a Cavendish Laboratóriumot nem csak a rutherfordi szellemiség átvételével, hanem az ottanihoz hasonló munkahelyi légkör és fizikai környezet megteremtésével is. Az Atomki keletkezése óta a szellemiséget, légkört és fizikai környezetet is az alapító elképzeléseinek megfelelően, változatlanul őrzi (honlap: http://www.atomki.hu/ ).

Fizikusnapok

Ismét igen változatos programot igyekeztünk összeállítani.

A fizikatanárok számára már elérhető honlapunkon (http://www.atomki.hu/) a rendhagyó fizikaórák kibővített listája. Kutatóink a fizika legfrissebb és legérdekesebb eredményeiről tartanak egy különleges fizikaórát a hozzánk érkező osztályoknak. Hétfőtől csütörtökig, délután 4 órai kezdettel, nemcsak az Atomki, hanem az ország legeredményesebb kutatói közül jönnek el néhányan előadást tartani az atommagkutatás lélegzetelállító fejlődéséről, hétköznapi alkalmazásáról, világnézetünkre gyakorolt hatásáról.

Legyél te is ALFA!

Minden előadás előtt, az érkező látogatók részesei lehetnek a Rutherford kísérlet eljátszásának. Debreceni középiskolások segítségével felállítjuk a híres szóráskísérlet modelljét, amelybe aztán az Atomkiba érkezők is beléphetnek alfa részecskeként.

Nyílt nap az Atomkiban – Debreceni Fizikatanárok Műhelye

Péntek a nyílt nap Ekkor végigvezetjük látogatóinkat az Intézet legérdekesebb laboratóriumain. A Fizikusnapokhoz kapcsolódva, ekkor tartja meg fórumát a Debreceni Fizikatanárok Műhelye.

Fizibusz

Szombaton a kisebbeké a szerep. A Fizibusz látogat el Debrecenbe, amely egy fizikai kísérleti eszközökkel teli busz. Szombaton egész délelőtt meglepő és mulatságos kísérletek szemtanúi és résztvevői lehetnek kicsik és nagyok egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.