2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Futár Iván: I l l ú z i ó (egy kiállítás megnyitója) — Bexby (Bihari Beatrix-Renáta) grafikai kiállítása a Montázs teaház és ga

7 perc olvasás
  <table border="1" cellspacing="0" cellpadding="0"><tbody><tr><td width="307" valign="top"><span class="inline inline-left"><span class="inline inline-left"><a href="/node/48475"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image114.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="99" /></a></span><a href="/node/48473"></a></span></td><td width="307" valign="top"><p align="right">Rap 1. /a </p><p align="right">Pont, pont, pont a helyzetem képtelen:</p><p align="right">kereteim kitöltve és még sem vagy énvelem. </p><p align="right">félnek a grafikus emlékfattyak</p><p align="right">bár pontosan írják le mindazt </p><p align="right">mit a világ a szemedbe hordott</p><p align="right">a mezőkön tengődő gizgazt.</p><p align="right">A valóság képtelen képe</p><p align="right">pont tőled, pont így, pont az. </p><p align="right">A szabad képzetek réme  </p><p align="right">korlátlan szétfolyó katyvasz, </p><p align="right">vagy pont, pont, pont.</p><p align="right">A múltamba vájkálsz a szememen át, </p><p align="right">bár nem egyeztettük az origómat, </p><p align="right">te odatámasztod a ceruzád,</p><p align="right">és korlátlan látok kereteid között:</p><p align="right">a mindent mit érzel illúziódat</p></td></tr></tbody></table><p>

 

image114.thumbnail

Rap 1. /a

Pont, pont, pont a helyzetem képtelen:

kereteim kitöltve és még sem vagy énvelem.

félnek a grafikus emlékfattyak

bár pontosan írják le mindazt

mit a világ a szemedbe hordott

a mezőkön tengődő gizgazt.

A valóság képtelen képe

pont tőled, pont így, pont az.

A szabad képzetek réme 

korlátlan szétfolyó katyvasz,

vagy pont, pont, pont.

A múltamba vájkálsz a szememen át,

bár nem egyeztettük az origómat,

te odatámasztod a ceruzád,

és korlátlan látok kereteid között:

a mindent mit érzel illúziódat

 

image114.thumbnail

Rap 1. /a

Pont, pont, pont a helyzetem képtelen:

kereteim kitöltve és még sem vagy énvelem.

félnek a grafikus emlékfattyak

bár pontosan írják le mindazt

mit a világ a szemedbe hordott

a mezőkön tengődő gizgazt.

A valóság képtelen képe

pont tőled, pont így, pont az.

A szabad képzetek réme 

korlátlan szétfolyó katyvasz,

vagy pont, pont, pont.

A múltamba vájkálsz a szememen át,

bár nem egyeztettük az origómat,

te odatámasztod a ceruzád,

és korlátlan látok kereteid között:

a mindent mit érzel illúziódat

A világ illúzió. A művész és a filozófus dolga hogy világot teremtsen, de az ember élhetőségének egyik feltétele, hogy ne vegye túl komolyan, hiszen a világ csak illúzió.

.

Bex azt kérte, hogy legyen különleges ez a megnyitó. Mivel számomra mind ő, mind a képei különlegesek, természetesnek vettem, hogy megpróbálkozzak a kihívással.

Aránylag könnyen összerittyenthettem volna egy mély, komolyan szakmainak tűnő elemzést-értékelést, hiszen nem kell ahhoz érteni, csak magabiztosan csoportosítani a szakszavak egy részhalmazát. Mi az amitől különleges lehetne? Ha sikerülne rávenni az orgonámat a koncertre, akkor lenne orgonakoncert is – de ilyen kora tavasszal még olyan zárkózott a drága. Van kép, van zene (a kiváló Aphonia), és a tűznyelés nem az én műfajom, tehát a verbalitás irányába kell nyitnom. Az első ötletnek a Stand Up Comedy ugrott be. A művészet mindig a teljes skála felé sugárzott. Mondjuk tömegspektrométerrel kimutatták, hogy Michelangelo Buonarroti a stukkófestékébe nyers tojást kevert. Ezt az infot most megpróbálom meg másképpen tálalni.

Összefutott az agórán két negyvenéves művészfeleség.

– Hallom hogy az urad még mindig nagy kujon! Hát otthon mennyi az annyi? – csipkelődik DaVinciné.

– Az? Ugyan! – legyint Michelangelóné – A stukkóiból bezzeg nem sajnálja a tojásait, de otthon nagyon fukarul bánik vele.

A képek nagy része a műélvezeti körülmények függvényében átértelmezhető.

Nem mindegy, hogy hol a kép: egy középületen, egy lakás falán vagy esetleg ipari designként funkcionál; úgy mint bevásárlószatyor, bögre, párnahuzat, WC papír.

image15 5.thumbnail

refrén:

Kipróbálunk olyan dolgokat

Ami szépnek látszik, de foltokat

Hagy maga után és ez fojtogat

Majd mindezt elnyeli egy torkolat

A végső kérdésem az lenne

Hogy mi maradt meg a szépből

Azon a három ponton kívül

Kiderül a tegnapelőtti képből.

Ez persze sok mindenre is igaz lehet. Több cég azért vásárol meg egy-egy terméket (gyártási jogot), hogy azzal is csökkentse a konkurencia hatásosságát. Megveszem a Bex összest, és eldugom a spejzba. Az unokáimnak majd vagy jó lesz ez, vagy nem. 

Egy kép mondandója lehet kemény, bántó – azaz célzatos. A lépcsőfordulóban lógó, apró emberkét diszlájkoló marok készülhetett volna egy agresszív csoportosulás megrendelésére a másik csoportosulás elleni médiakampányhoz. Csak az a hátulütője az ilyen képeknek, hogy ha jók, akkor visszaüthetnek, mert a mondanivaló az kilóg a keretből. Persze, ha nem veszem magamra, nem sértődöm meg, akkor nincs baj. Nem kell mindent megérteni. A tények gyakran illuzórikusak? Nem erről szól az értelmezés, a magyarázkodás, a statisztika, a művészet?

image16 3.thumbnail

Ének:

Száraz ágból kontyul a kereteid köze,

a múlt csobbanása ijeszt, meg vonalaid íve,

mióta a madárijesztő lépett fel a birodalmi trónra

elfolyt kezében az idő, s a kobzok húrján a nóta.

Egy tömbbe zárva feszeng a mű és az alkotó

törzsét keresve tekereg Laokon s Michelangelo.

Egy hexaéder oldal lehet egyszerűen kép,

de másképp nézve három pontos valószínűség.

Tudják mi a különbség az itáliai és a németalföldi reneszánsz között monetáris szempontból? Az itáliai mesterek megrendelésre dolgoztak, a németalföldiek maguknak festettek, és aztán megpróbálták eladni. Mindkettő piacérzékeny technika, csak másképpen.

A Guernica temporálisan egy konkrét háborúhoz köthető, de ma a minden háború borzalmához asszociáljuk. Történelmi tény (vagy talán városi legenda, mivel anyámtól hallottam) Major Tamás 1956-os diszlájkolása a Szakszervezetek Székházának erkélyén. Az erkély alatt a kollégák (színészek) tömege, akik azt várták, hogy Major döntse el, hogy közülük ki léphet színpadra a későbbiekben és ki nem. Politikai alapon. Ettől függetlenül Major nagy színész volt. És jó pár nagy színész (pl. Sinkovits) az ő döntése alapján került parkolópályára.

Bex mostani képei mellett nem könnyű elaludni. Feltenném-e a hálószobám falára? Hát … Attól függ, hogy milyen éjszakákra vágyom. Nem egy rózsaszín habos-babos anime.  De miért kéne annak lennie? Nem ezt rendelte tőle az Élet!

Van az a kezes karmos madara. Na, ha az kerülne a design budi papírra, hát nem karmolnám, ha karmolna! Mármint ha 3D-ben. Mert ugye lehet egy kép egy D, két D, három D –  ez többnyire illúzió. A mozgófilm, ami állóképek egymásutánja, a slágerlista, ami slágerek egymásutánja …  Azért sláger, mert a listán van, de azért van a listán mert sláger.. Hát igen. A művészetre is van több meghatározásunk. Arisztotelész (meghatározottan etikus és stílusos), Csehov (aminek ki kell jönnie), Andy Warhol (ami a művész annak szán), Paul Feyerabend (minden mehet, bármi elfogadható).

Szóval ezekre támaszkodva a második ötlet a rap lett. Például a Fluorral kiegészített Indigó utca nevű zenekar PontPontPont száma: kevés dallam sok szöveg, megoldhatónak tűnt az átdolgozása. A dal az Magyar Rádió 2 slágerlistáján volt már első, volt 19-edik, mikor hova kerül. Egy másik listán Fluor állandó kilencedik, ott ahol első Indigó Pista, ha ugyan ő rejtőzködik a Hélium nicknév alatt.

Tekintettel a közönségkedvelő, emberséges mivoltomra, csak az első szakaszt adom elő élőben.

image18 3.thumbnail

rap2.

Te nézel egy képet, mi a falból lop

egy képnyi darabot – s én ott vagyok

és megmagyarázom hogy mi a többlet

mert a te képeiddel a világ több lett.

Mert a falból hiány az nem komoly

csak falból mondanám, hogy eszi a moly,

hisz minden képességed képbe öntve

képtelen ötleteket enged szabadon.

– * –

http://www.montazsteahaz.hu/ a kiállítás helyszíne a Montázs teaház és galéria

http://www.euroastra.org/node/36219 Organikus élettér [Bexby (Bihari Beatrix-Renáta) grafikai kiállítása]

http://bexby.uw.hu/    Bexby szerzői honlapja

http://www.facebook.com/home.php#!/Bexby  Bexby a Face Bookon

http://myspace.com/indigoutca Indigó utca
http://indigoutca.uw.hu/  Indigó utca

http://www.facebook.com/home.php#!/indigoutca  Indigó utca a FaceBookon

Indigó utca + Fluor az MR2 Akusztikon

http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/50325/fluor-filigran/pontpontpont-zeneszoveg.html Az eredeti „Indigó utca + Fluor" szöveg, amit a megnyitóra átírtam a szerző szíves engedélyével

http://www.youtube.com/watch?v=NIRHeVkj13w  MR2 Akusztik Indigó utca – Pont pont pont  – az eredeti dal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.