2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ombudsman vizsgálata az Útravaló Ösztöndíjprogramról

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/27196"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/paragraph_0.thumbnail.jpg" border="0" width="73" height="100" /></a></span> Önkényesen zártak ki és fogadtak be ösztöndíj-pályázatokat, nehézkesen, vagy egyáltalán nem voltak alkalmazhatók egyes szabályok, a határidők hozzávetőlegesek voltak, sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sajtóhírek alapján hivatalból vizsgálta az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázatainak elbírálását és az ösztöndíjak folyósítását. <td valign="top"> </td>  </p><p>

paragraph 0.thumbnail Önkényesen zártak ki és fogadtak be ösztöndíj-pályázatokat, nehézkesen, vagy egyáltalán nem voltak alkalmazhatók egyes szabályok, a határidők hozzávetőlegesek voltak, sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sajtóhírek alapján hivatalból vizsgálta az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázatainak elbírálását és az ösztöndíjak folyósítását.

 

  

paragraph 0.thumbnail Önkényesen zártak ki és fogadtak be ösztöndíj-pályázatokat, nehézkesen, vagy egyáltalán nem voltak alkalmazhatók egyes szabályok, a határidők hozzávetőlegesek voltak, sérült a jogbiztonság és a tisztességes eljáráshoz való jog. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa sajtóhírek alapján hivatalból vizsgálta az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázatainak elbírálását és az ösztöndíjak folyósítását.

 

  


    2010 tavaszán az oktatási tárca a jogosultaknak nem fizette ki időben az Útravaló ösztöndíjakat, illetve azt több ösztöndíjastól visszakövetelte – értesült Szabó Máté. Az ösztöndíjprogram célja, hogy elősegítse a hátrányos helyzetben lévő tanulók esélyegyenlőségét, támogassa a természettudományos érdeklődésű tanulók tehetséggondozását.

  A biztos több ellentmondást is feltárt a pályázati rendszer gyakorlatában. A jogszabály például nem tiltotta, hogy más tehetséggondozó programban már részt vevők is pályázhassanak – ezzel szemben a pályázati felhívás a jogosultak köréből önkényesen kizárta ezeket a tanulókat. Az elbírálás során nem jártak el körültekintően, hiszen olyan pályázatokat is befogadtak, amelyek nem teljesíttették az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló kormányrendelet feltételeit. A pályáztató szerv szerint ez azért történt, mert a közoktatási intézmények szociális jogosultság hiányában kötöttek tanulmányi szerződést egyes tanulókkal. A magyarázatot a biztos nem fogadta el, mert kiderült, a közoktatási intézmények nem is hozhattak döntést, a pályázati anyagokat csupán rendezték.

 Az ösztöndíjak folyósításáról szóló kormányrendelet értelmében a támogatáskezelő szerv szerződést kötött a közoktatási intézménnyel, majd az iskola kötött további szerződést az ösztöndíjasokkal.

 A folyósítással kapcsolatos időpontokról pedig az egyedi szerződések csak hozzávetőleges adatokat tartalmaztak. A biztos megállapította, hogy ez a rendszer lehetőséget ad az önkényes jogalkalmazásra. 2009-ben ráadásul nem volt mód a pályázatokról hozott döntés elleni fellebbezésre, ami sértette a jogorvoslathoz való jogot. Szabó Máté ezzel kapcsolatban azért nem tett javaslatot, mert egy kormányrendelet később megteremtette a jogorvoslat lehetőségét.

 A pályázati eljárások során a jogbiztonság és a tisztességes eljárás követelménye, hogy a döntéshozatal átlátható, az államháztartásból nyújtott támogatások odaítélése megismerhető, nyomon követhető legyen. Az ombudsman megállapítása szerint azonban az Útravaló program pályázatainak elbírálásakor a jogszabályban rögzített jogosultsági feltételek szűkítésével, a feltételeknek meg nem felelő pályázatok befogadásával sérült a jogbiztonság, a tisztességes eljáráshoz való jog, illetve az ösztöndíjak folyósítását meghatározó kormányrendelet nem felelt meg az alkotmányos jogállami eljárási garanciáknak. A biztos ezért a nemzeti erőforrás miniszterhez fordult azzal a javaslattal, hogy fontolja meg az Útravaló Ösztöndíjprogramról szóló kormányrendelet módosítását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.