2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vajon hogy alakul az arany árfolyama novemberben?

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55403"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/4s481aju.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>A szeptemberi keserű pirula után az október szívet melengető pluszt eredményezett az aranyba befektetőknek, pedig az évtizedes statisztikák ennek inkább az ellenkezőjét jósolták. Vajon mire lehet számítani most novemberben az arany árának alakulását illetően? Az utóbbi 36 év novemberi árfolyam-adatai elengedő statisztikai alapot szolgáltatnak egy óvatos becsléshez, de nyilvánvaló, hogy a piacokon jelenleg uralkodó káosz, minden statisztikai előrejelzést felülírhat - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

4s481aju.thumbnailA szeptemberi keserű pirula után az október szívet melengető pluszt eredményezett az aranyba befektetőknek, pedig az évtizedes statisztikák ennek inkább az ellenkezőjét jósolták. Vajon mire lehet számítani most novemberben az arany árának alakulását illetően? Az utóbbi 36 év novemberi árfolyam-adatai elengedő statisztikai alapot szolgáltatnak egy óvatos becsléshez, de nyilvánvaló, hogy a piacokon jelenleg uralkodó káosz, minden statisztikai előrejelzést felülírhat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

4s481aju.thumbnailA szeptemberi keserű pirula után az október szívet melengető pluszt eredményezett az aranyba befektetőknek, pedig az évtizedes statisztikák ennek inkább az ellenkezőjét jósolták. Vajon mire lehet számítani most novemberben az arany árának alakulását illetően? Az utóbbi 36 év novemberi árfolyam-adatai elengedő statisztikai alapot szolgáltatnak egy óvatos becsléshez, de nyilvánvaló, hogy a piacokon jelenleg uralkodó káosz, minden statisztikai előrejelzést felülírhat – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A belga-francia Dexia bank idén júliusban még bravúrosan helytállt az európai banki stresszteszteken. Akkor büszkén közölte a pénzintézet a nyilvánossággal, hogy „a Dexiának nincs szüksége friss tőke bevonására". Alig telt el három hónap azóta, és a szolid bankház egy csődtömeggé változott, amelyet Párizs, Brüsszel és Luxemburg 4 milliárd eurós közvetlen tőkeinjekcióval valamint további 90 milliárd eurós bankgaranciával volt kénytelen konszolidálni.

 

A pénzvilágban jelenleg uralkodó kaotikus viszonyokat még ennél is meghökkentőbben példázza az az eseménysor, amelynek az utóbbi egy hétben lehettünk szemtanúi. Éjszakába nyúló tanácskozások sovány eredményeként született meg egy hete a 17 uniós tagállamot egyesítő euróövezet végleges megmentését szolgáló intézkedéscsomag. A politikai döntéshozók immár három éve tartó tehetetlenkedése után meglepőnek tűnt az a nemes egyszerűség, amivel az eurócsúcs a válság megoldásának kulcsát kínálta. Nem is tartott sokáig a csoda. 34 láb éppen elegendő volt ahhoz, hogy az akcióterv máris elbotoljon.

 

Ilyen viszonyok közepette ötletszerűnek tűnik minden elemzői megközelítés a nemesfémek piacát illetően. A múltba visszatekintve mégis kínálkoznak érdekes felismerések, amelyek támpontot nyújthatnak az óvatos előrejelzéshez. 1975-ig visszamenve az időben több évtized idősorai állnak a rendelkezésre az arany Londonban megállapított árfolyamának statisztikai kiértékeléséhez. Ez az időtáv hozott hideget és meleget a világgazdaságban és a világpolitikában egyaránt, ami hatott az arany árfolyamára, de egyértelműen kirajzolódnak a historikus adatokból az árfolyam ciklikus mozgásai is. Ezért ez alapján következtetni az aranyár most novemberi alakulására, több szimpla számjátéknál. A rendelkezésre álló adathalmaz alkalmas egy valószínű prognózis levezetésére.

 

Az egyes éveken belüli és a több évet átívelő rövid- és hosszabb távú árfolyamciklusok a kitermelők felől érkező kínálaton és az ékszeripari felhasználók által támasztott keresleten, valamint a globális konjunktúraciklusokon alapszanak. Ez alapján a november egy hagyományosan erős hónapnak bizonyult a múltban. Az utóbbi 36 évben 21-szer emelkedett az árfolyam, egyszer ugyanazon a szinten zárt, mint ahol nyitott a hónap elején, és 14-szer csökkent. A november átlagos teljesítménye ezzel +1,54%.

 

Éves csúcsát a londoni fixing alapján négyszer (1977-ben, 1989-ben, 2007-ben és 2010-ben) érte el egy novemberi hónapban az árfolyam, kétszer (1983-ban és 1992-ben) pedig ugyanekkor szállt éves mélypontjára. A legnagyobb ugrásra a jegyzésekben éppen az utóbbi időszakban volt példa (2008-ban és 2009-ben), de összességében is kimagasló az utóbbi 10 év hozamátlaga (+4,4%).

 

A legjobb novemberi teljesítmények 1975 óta:

2008: +11,65%

2009: +10,71%

1979: +9,82%

1989: +9,41%

2005: +7,87%

 

A leggyengébb novemberi teljesítmények 1975 óta:

1978: -14,99%

1997: -5,42%

1986: -4,11%

1981: -3,60%

1975: -3,56%

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.