2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tunéziai esküvők

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57488"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Tunisz1.%20045.thumbnail.jpg" border="0" alt="Esküvői ajándékok" title="Esküvői ajándékok" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Esküvői ajándékok</strong></span></span></p><p>Miután Habib Bourgiba elnök 1956-ban eltörölte a többnejűséget, bevezette a nők egyenjogúsát  Tunéziában vidéken még tovább élnek a hagyományos családi életformák. Az esküvők igen komoly, hosszú előkészületet igényelnek. A nők manapság dolgozhatnak, egyetemre járhatnak - francia mintára. A bazárokban látjuk a sok színes (kék, rózsaszín vagy fehér) ajándékot, amit a menyasszony kap. </p><p>

esküvői ajándékokEsküvői ajándékok

Miután Habib Bourgiba elnök 1956-ban eltörölte a többnejűséget, bevezette a nők egyenjogúsát  Tunéziában vidéken még tovább élnek a hagyományos családi életformák. Az esküvők igen komoly, hosszú előkészületet igényelnek. A nők manapság dolgozhatnak, egyetemre járhatnak – francia mintára. A bazárokban látjuk a sok színes (kék, rózsaszín vagy fehér) ajándékot, amit a menyasszony kap.

esküvői ajándékokEsküvői ajándékok

Miután Habib Bourgiba elnök 1956-ban eltörölte a többnejűséget, bevezette a nők egyenjogúsát  Tunéziában vidéken még tovább élnek a hagyományos családi életformák. Az esküvők igen komoly, hosszú előkészületet igényelnek. A nők manapság dolgozhatnak, egyetemre járhatnak – francia mintára. A bazárokban látjuk a sok színes (kék, rózsaszín vagy fehér) ajándékot, amit a menyasszony kap.

Az esküvői szertartás 7-8 napig eltarthat – főleg vidéken, ahol a népesség egy része a kétezer éves hagyományokból még mindig a vándorló vagy az állattenyésztő csoportokhoz tartozik. A lakosság 17%-a él turizmusból. Megengedett a születésszabályozás, sőt, a lányoknak esküvő előtt a szűzhártya összevarrása is. Erre egész iparág épült.

 

A jövendő férjeknek kell szerezniük lakást, és menyasszonynak aranyat ad ajándékba. Eljegyzéskor szokták kitűzni az esküvő időpontját, ha a férfinak elég pénze van a család eltartásához. A szertartások sora lánybúcsúztatóval kezdődik, fiúk nélkül táncolnak, énekelnek, édességeket esznek.

édességekÉdességek

 

A második napon a fiúbúcsúra kerül sor. Ilyenkor a közeli rokonok és a barátok férfiai elmennek egy kávézóba. Ha kevés a hely, a szomszéd  kávézóból hoznak székeket.

kávéházi teraszokKávéházi teraszok

A harmadik napon a két család tovább ismerkedik egymással, a negyediken megismerik egymás ételeit. Az ötödik napon birkából készült ételeket fogyasztanak. A hatodik napon a lány hammametbe (keleti fürdőbe) megy. Oda délután már a férfiak is jöhetnek. A nők fodrászhoz mennek – mindent a fiú fizet! Ennek ára kb. 600 dinár. Azután hennával kifestik a menyasszonyt. Mintegy 20-25 dk festékkel kennek rá virágmotívumokkal – újabban matricával is helyettesíthetik. A festés egy hónapig rajta marad, mint a boldogság jelképe.

lakásbelsőLakásbelső

 

A hetedik napra elkészül a menyasszony. A gazdagok termet bérelnek a népes rokonság számára (8-10 ezer dinár), a szegényebbek otthon ülik meg a lakodalmat. A menyasszony és a vőlegény trónon ül. A menyasszonyi ruha ára kb. ezer dinárba kerül az ezüsttel átszőtt nadrággal és tunikával. A zenészeknek szintén jár ez alkalomból vagy 2500 dinár. Jázminvirágokból és rózsákból áll a csokor, a nagyjából 20-25 kg-os koszorút két gyerek viszi utánuk a szertartásra. A meghívott vendégek ásványvizet és süteményt kapnak egész nap. Az arab népek nem isznak alkoholt még esküvőn sem.

A nászéjszaka után ki kell akasztani a lepedőt, ezzel bizonyítják a menyasszony szűzességét. Ha mégsem szűz a lány, akkor kecskevérrel kenik be a lepedőt. Ez mutatja a család becsületét. 

Újabban megengedett a válás. Régen csak a férj kezdeményezhette úgy, hogy két tanú mellett háromszor kijelentette a szándékát. A nő hazavihette az aranyakat, amit a férjtől kapott.

A lány költözik be a fiú házába, és a férjet válás után kirakhatja a lakásból vagy a házból. A feleség marad a gyerekekkel. A férjnek 2-3 ezer dinárt kell fizetnie havonta az elhagyott családnak. Amennyiben nem fizeti, börtönbüntetés is várhat rá.

Tehát nagyon meggondolandó a válás!

 

DOBI ILDIKÓ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.