2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Equilor elemzése szerint a MTelekom esetében az ajánlás semleges, a célárfolyam 521 forintra csökkent

5 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57713"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_487.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="90" /></a></span>A Magyar Telekomra vonatkozó 2011. december 8-án közzétett vétel ajánlásunkat semlegesre rontjuk, egyben a célárfolyamot 580-ról 521 forintra módosítjuk - elsősorban a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése miatt. Ajánlásunkat emellett arra alapozzuk, hogy az utóbbi hetekben elfogyott az a muníció, ami a Telekom részvényeinek további markáns raliját támogatná.

images 487.thumbnailA Magyar Telekomra vonatkozó 2011. december 8-án közzétett vétel ajánlásunkat semlegesre rontjuk, egyben a célárfolyamot 580-ról 521 forintra módosítjuk – elsősorban a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése miatt. Ajánlásunkat emellett arra alapozzuk, hogy az utóbbi hetekben elfogyott az a muníció, ami a Telekom részvényeinek további markáns raliját támogatná.

images 487.thumbnailA Magyar Telekomra vonatkozó 2011. december 8-án közzétett vétel ajánlásunkat semlegesre rontjuk, egyben a célárfolyamot 580-ról 521 forintra módosítjuk – elsősorban a negyedik mobilszolgáltató piacra lépése miatt. Ajánlásunkat emellett arra alapozzuk, hogy az utóbbi hetekben elfogyott az a muníció, ami a Telekom részvényeinek további markáns raliját támogatná.

A piaci eddig kizárólag a távközlési adóra, illetve annak eltörlésére koncentrált, ami egyébként várhatóan 2013-ban fut ki. Meglátásunk szerint az idei évben 50 forint marad, míg jövőre 65 forintra emelkedik az osztalék, ami a Bloomberg által közölt konszenzushoz képest (2012: 52 forint, 2013: 57 forint) nem mutat túlzottan nagy eltérést.

 

Érdekesség: az állampapírpiaci hozamok

A nemrég még kétszámjegyűre hízott hosszú kötvényhozamok a közeljövőben is magasan maradhatnak meglátásunk szerint (ld. 5 éves kötvény hozama 8,9%). Úgy véljük, hogy az EU/IMF tárgyalások kapcsán a piac a villámgyors megegyezésre rendezkedett be, mi azonban úgy gondoljuk, hogy lesznek még érdekességek és negatív meglepetések ezen folyamat kapcsán. Ennek következtében a befektetők ismét csökkenthetik pozícióikat a hazai részvénypiacon.

 

Három a magyar igazság, egy a ráadás – a negyedik szolgáltató

Az eddig közölt elemzésekben a piaci szereplők még nem vagy csupán érintőlegesen számoltak a negyedik mobilszolgáltató belépéséből fakadó piac- és ügyfélvesztéssel, illetve egyéb hatásokkal. Saját modellünkben már implementáltuk az új operátor piacra lépése miatt várt alacsonyabb árbevétel, EBITDA és profitvárakozásunkat.

Az új szolgáltató stratégiája, működése, koncepciója még nem ismert, de becslésünk szerint az első évben körülbelül 250.000, míg a következő négy évben további 100-100.000 ügyfél szerződik az új operátorral, amely a meglévő szolgáltatók ügyfélállományában is lemorzsolódást eredményez majd (elsősorban a kormányzati szervek részéről számítunk mozgolódásra). Számításaink szerint 6%-os piaci részesedést szerezhet az új szolgáltató 2016 végére.

A számok konzervatív megközelítést tükröznek, ha azt vesszük alapul, hogy a Vodafone 1999-es színrelépésekor 30% volt a mobilpiaci penetráció, míg 2011 harmadik negyedévének végén ez a szám 117%-on állt. Ebből kifolyólag az új belépőnek agresszív marketing kampányt kell folytatnia az ügyfélszerzés miatt.  

 

Hogyan indul el a negyedik szolgáltató?

Kiindulási alapot a Vodafone 1999-es startja jelent, ekkor 30% körüli volt a mobilpiaci penetráció. A Vodafone az induláskor 5 éves koncessziós jogot kapott a T-Mobile (Westel) és a Telenor (Pannon) hálózatának használatára, így már az induláskor megvolt az országos lefedettség a nemzeti roaming keretében.

2000 végén a Vodafone megszüntette a nemzeti roamingot mindkét szolgáltatóval, viszont a Pannonnal újrakötötte a hálózathasználati szerződést. Ezt az együttműködést 2002-ben szüntették meg, ezt követően a Vodafone már csak a saját hálózatát használta.

 

Mi történt december eleje óta?

A Magyar Telekom december végén megállapodott az amerikai szervekkel, hogy lezárják a nyomozást a macedón/montenegrói szerződések tekintetében. A társaság mintegy 22 milliárd forintos büntetést fizet, azonban az utóbbi negyedévekben majdnem 20 milliárd forint értékben képzett céltartalékot, ezért a többletkiadás a negyedik negyedévben kb. 2 milliárd forintot tesz ki.

A távközlési adó tekintetében az utóbbi hetekben jelentősen enyhült a kormányzat álláspontja, most úgy tűnik, hogy 2013-ban már nem kell számolni ezzel a teherrel, amit a modellünkben is korrigáltunk.

 

Milyen veszély leselkedik még a Telekomra idén?

Nem lesz unalmas az idei év a mobilpiacon, hiszen a mai nappal indult el a Lidl virtuális mobilszolgáltatása a Telekom hálózatán, de a következő hónapokban startolhat a Tesco és a BTel virtuális mobilszolgáltatása is – ez utóbbiak esetében várhatóan a Vodafone biztosítja majd a hálózati hozzáférést.

Bár jelentős ügyfélvándorlásra nem számítunk ezek kapcsán, véleményünk szerint az egy ügyfélre eső bevételekre nézve (ARPU) negatívan hatnak ezek a piaci folyamatok.

 

2012 február 23 – gyorsjelentés, frissített várakozások

A pénzügyi naptár szerint február 23-án, csütörtökön hozza nyilvánosságra negyedik negyedéves számait a Magyar Telekom. Ennek kapcsán nem számítunk meglepetésre, vagyis az árbevétel és az egyszeri tételek nélküli EBITDA esetében teljesülnek majd a társaság 2011-re vonatkozó saját várakozásai.

Érdekességet az idei évre vonatkozó prognózis jelent majd: mi ennek kapcsán 3,5% körüli árbevétel-erózióra és az egyszeri tételek nélküli EBITDA esetében 5%-os lemorzsolódásra számítunk az idei évben, ez azonban nem tér el lényegesen a piaci szereplők várakozásaitól.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.