2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tíz éves a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64032"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Buda_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>2012. augusztus 31. és szeptember 2. között, Buda 1686-os visszavívására emlékezve idén immár tízedik alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban, a Szentháromság téren. Két napig ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a félezer éves Budai Krónika a Nemzeti Könyvtárban.</p> <p> 

buda 0.thumbnail2012. augusztus 31. és szeptember 2. között, Buda 1686-os visszavívására emlékezve idén immár tízedik alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban, a Szentháromság téren. Két napig ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a félezer éves Budai Krónika a Nemzeti Könyvtárban.

 

buda 0.thumbnail2012. augusztus 31. és szeptember 2. között, Buda 1686-os visszavívására emlékezve idén immár tízedik alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat és a Litea Könyvesbolt a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban, a Szentháromság téren. Két napig ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a félezer éves Budai Krónika a Nemzeti Könyvtárban.

 

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén 10 és 18 óra között a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe programsorozat eseményeként ingyenesen tekinthető meg a nemzeti könyvtárban az 1473-ban készült első, Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika Magyarországon található mindkét példánya. A kiállítás egyik különlegessége, hogy 137 év után újra együtt mutatja be a Budai Krónika az Országos Széchényi Könyvtárban és az ELTE Egyetemi Könyvtárában őrzött két példányát. 

„Finita Bude anno Domini MCCCCLXXIII in vigilia penthecostes: per Andream Hess" – Befejeződött Budán az Úr 1473. esztendejében pünkösd előestéjén Hess András által.  A Budai Krónikának ezzel az utolsó mondatával kezdődik a hazai nyomdászat története.

Biztos, hogy 539 évvel ezelőtt a mai nemzeti könyvtár épületétől körülbelül 1000 méterre ott hevert a budai nyomdász szekrényében ez a két magyar ősnyomtatvány – nagyjából kétszáz másik példánnyal együtt. S a bizonyára nagyon boldog Hess András egyik első gondolata talán az lehetett, hogy melyik példányt sikerül majd eladnia a budai vásáron, 1473 pünkösdjén…

 Az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő példány egy abból a tízből, amely fennmaradt a világon a számunkra felbecsülhetetlen értékű műből. A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepére kölcsönkértük a másik, hazánkban található példányt is, amelynek különlegessége, hogy egybe volt kötve Julius Caesar A gall háború című művével, abból választották le 1875-ben.

137 év után – igaz csak két napra – újra, egy térbe kerül a három nyomtatvány:

Hess András Budai Krónikájának két hazai példánya mellett Julius Caesar nevezetes műve igen korai kiadásának egy fennmaradt kötete.

Augusztus 31-én és szeptember 1-jén 11 órakor és 15 órakor Dr. Farkas Gábor Farkas, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője tart előadást a kötetekről.

 Tíz éves a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe. Bemutatkoznak a szellemi hungarikumok.

Az 1541-ben török kézre került Buda Vára másfél évszázadon keresztül tűrte az idegen oszmán hatalom és az azt képviselő 99 budai pasa uralkodását. Több sikertelen kísérlet után 1686 júniusában soha nem látott összefogással, a Szent Liga szövetséges csapatai megkezdték a Budai Vár 77 napon át tartó ostromát a Várat védő törökökkel szemben. 1686. szeptember 2-a végül győzelmet hozott a keresztény szövetségeseknek, a töröknek fel kellett adnia Budát. A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe a várvédők és az önkéntesek kitartásának, valamint a török uralom alól való felszabadulás utáni kulturális fejlődésnek állít emléket.

Az elmúlt egy évtizedben, a rendezvény születése óta sokan megkérdezték már: miért ünnepeljük a magyar nyelvet és az azt hordozó, megtestesítő magyar könyvet? Miért ne ünnepelnénk?! Hiszen anyanyelvünk az, amely jellemez bennünket, amely megkülönböztet minket másoktól. A kultúránk, az irodalom, a könyvek pedig nemzeti büszkeségünk részei. Éppen ezért a jubileumi Könyvünnepen a könyvek mellett azokat a szellemi hungarikumokat is bemutatják, amelyek egyedülállóvá teszik kultúránkat.

 A színpadon mások mellett fellép Sebő Ferenc, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató. Az által elindított táncházmozgalom 2011-ben az UNESCO szellemi örökség listájára is felkerült. A nyitónap estéjén az Operettszínház művészeinek jóvoltából Huszka Jenő műveiből csendülnek fel az ismert dallamok. Huszka a magyar operettmuzsika egyik klasszikusa, akinek nyomán világhírűvé vált a magyar operett. Szombaton este az idén 60 esztendős Rajkó Zenekar lép a közönség elé, az együttes tagjai az

évszázados hírű cigányzenész-dinasztiák ősi zenei tehetségét és hagyományait őrzik.

Vasárnap, a zárónapon a magyar- és világzenét játszó Napra zenekar mutatkozik be

a Könyvünnepen. Napközben is számos program várja az érdeklődőket. A színpadon bemutatkoznak a kiadók és az alkotók, mások mellett Jókai Anna, Nádasdy Borbála, Sándor György, Czakó Gábor, Tóth Gy. László, Lentner Csaba és Zárug Péter Farkas.

A Könyvünnepre mintegy kéttucat könyvkiadó és könyvkereskedés fogadta el a meghívást.

A gyermekeket délelőtt színpadi programokkal várjuk: szombaton a Lúdas Matyi, vasárnap pedig a Mátyás király szárnyai című mesét nézhetik meg a kicsik. Napközben pedig kézműves foglalkozások és óriáskifestő is várja a családokat.

 Az idei évben Buda 1686-os visszavívására ostromjátékkal és hagyományőrző katonai bemutatókkal emlékezünk a Buda Eliberata hagyományőrzőinek segítségével, akik a Halászbástyán elevenítik fel Buda ostromát. A Szentháromság téren felállított török és magyar sátrakban pedig mindenki megismerheti a tábori élet hangulatát.  

A jubileumi Könyvünnephez több vári közintézmény is csatlakozott.  Az Országos Széchényi Könyvtárban ingyenesen megtekinthető az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai Krónika és még két másik, csak nagyon ritkán látható könyvritkaság.

További muzeális értékű könyvek és herendi porcelánok tekinthetők meg a nemzeti könyvtár Ragyogás – Porcelán- és könyvritkaságok című kiállításán. A Magyarság Házában a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Design Terminál Nonprofit Kft. és a Moholy – Nagy Művészeti Egyetem által közösen gondozott „Gombold újra! Divat a magyar" pályázat díjazott alkotásait tekinthetik meg a látogatók, ingyenesen. Minden egész órában a divatbemutatókról készült film is látható.

 http://varnegyedonline.hu/news/452

http://oszkdk.oszk.hu/storage/00/00/25/97/dd/1/dmek003933_200dpi.pdf

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.