2024.augusztus.26. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megvan a legfanatikusabb gyűjtő! A pedálos Moszkvics vitt mindent.

14 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66385"><img class="image image-_original" src="/files/images/v%20(1)_1.JPG" border="0" width="480" height="640" /></a></span>Egynapos popup kiállítás az Akváriumban.  Számtalan érdekes gyűjteményt neveztek tulajdonosai a Vatera Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázatára. Akadt, aki régi mozigépeket, aki 4000 gyűszűt, vagy éppen több ezer pandamacit halmozott fel és van, aki százéves tűzoltó-készülékeket gyűjt.</p> <p> </p>

v%20(1) 1Egynapos popup kiállítás az Akváriumban.  Számtalan érdekes gyűjteményt neveztek tulajdonosai a Vatera Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázatára. Akadt, aki régi mozigépeket, aki 4000 gyűszűt, vagy éppen több ezer pandamacit halmozott fel és van, aki százéves tűzoltó-készülékeket gyűjt.

 

v%20(1) 1Egynapos popup kiállítás az Akváriumban.  Számtalan érdekes gyűjteményt neveztek tulajdonosai a Vatera Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázatára. Akadt, aki régi mozigépeket, aki 4000 gyűszűt, vagy éppen több ezer pandamacit halmozott fel és van, aki százéves tűzoltó-készülékeket gyűjt.

 

Az 500 pályázó közül végül a szavazatok alapján magas fölénnyel a régi pedálos Moszkvicsokat gyűjtő Tóth Attila vitte el a 250 ezer forintos fődíjat. Nyereményéhez a pályázat gyűjtőszenvedéllyel szintén jócskán megáldott, hírességekből álló zsűrije is gratulált a mini-kiállítással egybekötött díjátadó alkalmából. 500 gyűjtő, 19 550 szavazat, félmillió forint össznyeremény az ország legnagyobb online piactere által szervezett, Magyarország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázat mérlege. 

 

Félezer pályázó közül került a top 10-be, végül 4994 vokssal nyerte a Vatera legszenvedélyesebb gyűjtőket kereső pályázatát, és az ezzel járó 250 ezer forintos fődíjat a retro játékautókat gyűjtő Tóth Attila. A már hivatalosan is az ország legfanatikusabb gyűjtője 103 pedálos Moszkvicsot számláló kollekciójával érdemelte ki a hírességekből álló zsűri és a közönség elismerését. „Gyerekkorom óta rajongója vagyok a kisautóknak, gyűjteni mégis csak akkor kezdtem őket, amikor a saját fiamnak vásároltam meg az első darabot, 13 évvel ezelőtt. A második születésnapjára vettem neki, majd ezután minden alkalomra kapott egyet, míg végül 50 darabot számoltunk meg. Azóta hivatalosan is gyűjtőszenvedélyről beszélhetünk." – mondja a kollektor. A szép számú gyűjteményből azt az eredeti, világoskék kisautót tartja kedvenceként számon, amelyet ugyanabban az évben gyártottak, amikor ő maga is született: 1969-ben. Az évszám a kisautó rendszámtábláján is szerepel, hiszen – mint Tóth Attila elmondta, a pedálosok rendszámán mindig szerepel a gyártás éve. A nagy becsben tartott pedálos járművet a Vatera pályázatának nyereményátadó rendezvényén is megcsodálhatták az érdeklődők.

 

A mini-tárlaton a pályázat gyűjtőszenvedéllyel szintén jócskán megáldott, celeb-zsűrije is bemutatta gyűjteményét.

Pontosan tudom, milyen egy-egy új, különleges darabra vadászni, megtalálni, végül megszerezni." – mondja Joshi Bharat, aki közel 20 éve gyűjt Beatles-relikviákat és adott már 150 ezer forintot is egy hőn áhított darabért. „Örülök, hogy olyan embereket ismerhettem meg a verseny alatt, akik bizonyították, hogy valóban van szenvedély a magyar gyűjtőkben."

 

A műsorvezetővel zsűri társa, a mára szinte védjegyévé vált baseballsapkákat halmozó Fluor Tomi is egyetért: „Elképesztő gyűjteményeket láttunk. Az én kedvencem a mozigép-kollekció volt, és az az úr, aki 60 éve gyűjti a világ különböző pontjairól a nevére címzett leveleket. Bhutántól Grönlandig szinte mindenhonnan kapott már egyet. Ez nagyon jó sztori." – lelkesedett a rapper.

 

A legkülönlegesebb cipőit megmutató Horváth Évának is volt favoritja: a műsorvezetőnő odáig volt a 2500 darabot számláló pandamaci-gyűjteményért, amely gazdája a második helyen végzett a szavazáson.

 

„A Gyűjtemény kategóriánk sikere adta az ötletet, hogy megkeressük Magyarország legfanatikusabb gyűjtőjét, illetve megnézzük, mi mindent gyűjtenek az emberek." – mondta Lunczner Ádám, a Vatera marketing vezetője. Az oldal indulása óta az egyik legnépszerűbb termékcsoport a Gyűjteményeké, mind a feltöltött termékek számát, mind az átmenő forgalmat tekintve: évente egymilliárd forint forgalom van csak ebben a kategóriában az oldalon. „Néha minket is meglep, milyen összegeket áldoznak a vásárlók egy-egy értékesebb, különlegesebb darabért: nem ritka, hogy milliókról van szó!"

 

A 4 hétig tartó pályázat első szakaszában bárki feltölthette gyűjteményét az online piactér oldalára, amelyek közül a hírességekből álló zsűri választotta ki a számára legérdekesebb 10 kollekciót. A top 10-be került gyűjtemények között már a közönség szavazatai döntöttek. A pályázat nyertese negyedmillió forintos nyereményének egy részét a Dévai Gyermekotthon számára ajánlotta fel a helyszínen, amelyet a Vatera megduplázott, így 100 ezer forintot kapnak a gyerekek.

 

A beküldött gyűjteményekből kiderült, a legtöbben régi pénzeket és érméket, szalvétákat, illetve autó-modelleket gyűjtenek, de akad néhány egészen extra kollekció is.

A mozigépek szerelmese például az a fiatalember, aki 12 éves kora hódol szenvedélyének, ez idő alatt közel 100 darabosra nőtt gyűjteménye. Hasonlóan helyigényes gyűjtőszenvedélynek hódol az a pályázó is, aki régi vaskályhák után kutat. 20 év munkája rejlik a mögött a Guinness-rekordok között is jegyzett gyűjtemény mögött, amelynek gazdája a világ minden tájáról, mintegy 140 országból mára több mint 12 ezer rendszámtáblát halmozott föl. Egy másik pályázó szívét az antik tűzoltó-készülékek dobogtatják meg, 30 országból összegyűjtött kollekciójában százéves darabok is megtalálhatók. Bevallása szerint egy antik francia készülékre a legbüszkébb, amelyre éppen a Vaterán akadt rá.

 

A pályázat gyűjtőszenvedéllyel szintén megáldott, hírességekből álló zsűrijének – Horváth Évának, Fluor Tominak, Gaál Noéminek, Joshi Bharatnak és Winkler Róbertnek – érdeklődését annak az úrnak a gyűjteménye is felkeltette, aki kedvenc könyvének, A Kis hercegnek különböző nyelven megjelent, ritka kiadásait keresi. A 63 darabos sorozat példányai között akad, amelyikért egy ulánbátori piacon alkudozott tulajdonosa. Szintén egzotikus helyekről származó darabokra a legbüszkébb az a gyűjtő, aki még kisgyerek korában tűzte ki célul, hogy a világ minden tájáról szeretne olyan leveleket összegyűjteni, amelyeket az ő nevére címeztek. Az elmúlt évtizedekben kapott már levelet Bhutánból, de Habsburg Ottó fiától, Karl von Habsburgtól is.

 

Az extrém kollekciók mellett a klasszikus gyűjtemények is szép számban képviselték magukat. Az online piactér Gyűjtemény kategóriájának statisztikái alapján a legtöbben régi pénzeket és érméket gyűjtenek: jelenleg 36 ezer aktív aukció fut itt, és éves szinten több mint 90 millió forint értékben cserélnek gazdát termékek ebben az alkategóriában.  Az e témában gyűjtők közül kerülnek ki azok is, akik leginkább a zsebükbe nyúlnak, ha egy különleges darab megszerzéséről van szó. A Gyűjtemény kategória rekordáron elkelt termékeinek első három helyezettje e alkategóriából került ki: 1,3 és 1,8 millió forint között ütötték le a gyűjtők a top 3 legdrágább licitet. A pénzérmék mellett a két igazi klasszikus, a szalvéta- és bélyeggyűjtés is óriási népszerűségnek örvend továbbra is: a pénzérmék mellett ebben a két kategóriában nevezték idáig a legtöbb gyűjteményt.

 

Több milliót költenek a gyűjtők hobbijukra.

A magyar gyűjtők kollekciói tavaly csaknem 700 ezer tárgynál is többel bővültek. A legelszántabbak pedig akár 25  millió forintot is fizetnek gyűjteményük egy-egy különleges új darabjáért. A legnagyobb gyűjtők 25 és 34 év közötti, Pest megyei férfiak – derül ki a Vatera legfrissebb felméréséből. A gyűjtemény kategória licitálói legtöbbször egy-egy különleges pénz, vagy emlékérme miatt nyúlnak mélyen a zsebükbe; ezek a darabok nem ritkán több millió forintért kerülnek új gazdáikhoz: egy 1967-es Kodály Zoltán arcképével ellátott 1000 forintos plakettért például 1,8  millió forintot adott egy gyűjtő az online piactéren. A gyűjtemények kategória rekordját azonban nem ez a tárgy tartja: az eddig legdrágábban elkelt termék egy ásvány-kollekció volt, ezért kereken 25  millió forintot fizetett ki a licitgyőztes.

 

„A Vatera kezdetektől egyik legnépszerűbb kategóriája a gyűjteményeké. Nemcsak a licitálók, vásárlók számát tekintve, de a kategóriában megjelenő különböző termékek leütési ára szerint is" – mondta el Csupor Erik, a legnagyobb online piacteret üzemeltető allegroup.hu Kft. ügyvezető igazgatója. „Havi átlagban nagyjából 50 ezer sikeres aukciót bonyolítanak le felhasználóink ebben a kategóriában, így nem meglepő, hogy tavaly is mintegy 690 ezer termék cserélt gazdát."

 

Bár a kategória történetében az eddigi legnagyobb összeget kifizető licitáló egy hölgy volt, azonban a férfiakra inkább jellemző a gyűjtőszenvedély – derül ki a Vatera statisztikáiból. Az urak hatszor annyian vásárolnak gyűjteményükbe az online piactéren, mint a hölgyek. A legszenvedélyesebb gyűjtők a 25 és 34 év közöttiek, e korosztály tagjai kétszer annyian gyűjtenek valamit az aukciós portál adatai alapján, mint az 55 év felettiek, akik a második legaktívabb korcsoport. A legtöbb gyűjtő Budapest és Pest megye lakosai között található, őket a Bács-Kiskun megyeiek, majd a Komárom-esztergomiak követik. A legnépesebb tábor numizmatikával foglalkozó gyűjtőké: a kategória legnépszerűbb termékei a különleges, valahonnan külföldről származó pénzérmék, de olyan is akad, akinek gyufásdobozoktól, sőt, akinek régi közlekedési jegyektől, bérletektől dobog gyorsabban a szíve.

 

A gyűjtőszenvedélyt a licitálás izgalma is gyakran kíséri, ezt bizonyítja az is, hogy az aukciós portál kategóriái közül a gyűjtemény csoport termékei között jóval nagyobb arányban kelnek el virtuális árveréseken az egyes darabok, mint fix vagy villámáron. Nem is csoda:

„Azért szeretünk gyűjteni, mert a szép, vagy éppen érdekes tárgyak birtoklása örömet okoz, megszerzésük pedig sikert jelent. A gyűjtésben ráadásul jelen van a megszerzés, a vadászat aktusa is." – kommentálta a felmérés eredményeit Kovács Krisztina pszichológus.

 

Péter, aki "A kis herceg" könyveket gyűjti.

Péter A kis herceg című könyvet gyűjti a világ minden tájáról, különböző élő és holt nyelveken illetve dialektusokban. A könyveket utazásai során szerzi be, így minden egyes példánynak saját története van.

„Gyűjtési szenvedélyemet édesapámtól örököltem, akinek régi pénz gyűjteménye van, de én valami olyat szerettem volna gyűjteni, ami rám jellemző. Az utazás a hobbim, eddig 53 országban jártam, másik hobbim pedig az olvasás….Az egész egy repülőgép fedélzetén kezdődött. Barcelonából hazafelé, amikor utazás közben A kis herceget olvastam. Egy japán nő ült mellettem, aki egyszer csak így fordult hozzám: – Te biztosan egy különleges ember vagy! Csodálkozva néztem rá, és megkérdeztem, miért. – Mert ezt a könyvet olvasod – válaszolta. – Ez a könyv nagyon híres Japánban is. Amikor leszállt a gép, már tudtam mit fogok gyűjteni: a kedvenc könyvemet. ….Jelenleg 63 különböző példányból áll. Különböző európai dialektusokon íródott példányaim is vannak, így például bécsi dialektusban, bajorul vagy épp ősi gall és máltai nyelven. Ezen kívül főleg ázsiai, amerikai és afrikai példányokkal rendelkezem. Több, mint 400 különböző nyelvű példány létezik a világon, szóval van még tennivaló. Jelenleg amire a legjobban vágyom, az egy hieroglifákkal íródott egyiptomi példány…..Utazásaim során szerzem be a könyveket illetve szüleimet, barátaimat kérem meg erre, akik az adott országban járnak. Így minden könyvnek története van, és ha a kezembe veszem őket, újra életre kelnek az emlékek. Eszembe jut, ahogy Bangkokban egy tuk-tukban száguldozva járom a várost, majd egy thai-angol szótár segítségével próbálom elmagyarázni az eladónak, hogy mit szeretnék, aki a thai király gyerekkoráról szóló könyvet próbálja éppen eladni nekem, újra élem azt a forró napot Ulanbatorban, amikor a mongol ifjúsági szálló recepciósával járom a piacokat és boltokat vagy amikor rájöttem, hogy Magyarországon cigány nyelven is kiadták a könyvet és sikerült találkoznom a fordítóval, aki egy dedikált példányt ajándékozott nekem…..Ha választanom kellene, akkor azt az arab nyelvű könyvet választanám, amit Libanonban vásároltam. Egyik érdekessége, hogy a nyelv miatt a könyv hátulján van a borítója és jobbról-balra, hátulról-előre kell olvasni. A másik érdekesség, hogy ezt 2006-ban vásároltam egy beiruti könyvesboltban egy héttel az izraeli-libanoni konfliktus kirobbanása előtt, és amikor egy héttel később a televízióban néztem a híradásokat, szomorúan láttam a felvételeken, hogy a könyvesbolt helyén már csak egy bomba ütötte hatalmas lyuk tátong. Talán én vásároltam meg az utolsó példányt."

 

Dóra, aki plüss pandákat gyűjt.

Dóra pandaimádata már gyermekkorában elkezdődött, azóta lázasan gyűjti a plüss pandákat és minden pandákkal kapcsolatos tárgyat. Gyűjteménye az évek során több ezerre szaporodott, így otthonában lassan több panda lakik, mint a vadonban.

„Pandákat gyűjtök, illetve mindent, ami pandás. A pandát ábrázoló képektől, bélyegen, órákon, marcipán figurákon, ékszereken, lufin, pólókon át a plüss pandákig minden megtalálható a gyűjteményemben….Az első plüss pandámat egyéves koromban kaptam. Tudatosan négyévesen kezdtem el a játékboltokban a pandákat kutatni. Azóta, hogy tudom, hogy a pandák kihaló félben vannak és védettek folyamatosan teszek szert egy-egy új darabra.

Idén húsz éve, hogy az ünnepekre pandát kérek ajándékba. Ha meglátok egy olyan pandát, amilyen még nincs otthon megveszem, és a külföldi utazásokról is mindig egy-egy újabb darabbal térek haza. A vateráról is megszállottan vásárolok. Egyszer valakinek egy kisebb gyűjteményét vettem meg….Közel 2500 db-ból. A gyűjteményt elsősorban a család és a barátok szaporítják, de igazi kincsekre tettem szert a Vaterán is. A macik mellett matricák, kinder figurák, bögrék, poharak, tányérkészlet, porcelán figurák, poszterek, puzzle-k is vannak, valamint gobelinek, melyeket én varrtam ki, rézkarcok, amiket szintén én készítettem, ahogy az ytong szobrot is. Műanyag flakonból készített pandám is van, illetve egyéb használati tárgyak is színesítik a gyűjteményt. A nagy cél egy kiállítás, illetve gyermekkori álom bekerülni a Guinness-rekordok könyvébe…..Mindegyik darabnak megvan a saját kis története, ezért mindegyik közel áll hozzám. A legnagyobb kedvenc talán az anyukám által kötött pandás pulóver, ami jelenleg is hordható, de a gyűjtemény részei gyermekkori pandás pulcsik is. Valamint évek óta nagy kedvenc a legnagyobb panda, ami a képeken is látható."

 

Magdi, aki gyűszűket gyűjt.

„Magdi több mint 4000 gyűszű közül válogathat, ha varrni támad kedve. Hobbiból kezdett el gyűjteni, de az évek alatt olyan nagyra duzzadt a gyűjteménye, hogy mára a Guiness rekordot tűzte ki céljául.

„Körülbelül 1985 óta, de aktívan cirka 20 éve gyűjtöm a gyűszűket….Több mint 4000 a jelenlegi darabszám, kb. 100 cseredarabbal….Gyűjtőszenvedéllyel születtem. Próbálkoztam már órákkal, legyezőkkel, trófeákkal (még most is több tucatnyi van a birtokomban), de óriási a helyigényük. Egész életemben kreatív kézimunkázó voltam, varrtam, hímeztem. Kaptam néhány különleges gyűszűt (Kina, Irán, Kanada, Anglia),és kis méretük miatt (max. 2x3cm) a vitrinben mutatósan szaporodhattak. A jelenlegi gyűjteményem darabjai már a nekik kijelölt "GYŰSZŰHÁZ"-at is lassan kinövik, de férjem villamosmérnök létére újabb és újabb műbútorasztalosnak is dicsőségére váló csodás polcokat alkot, ahol díszeleghetnek kedvükre és kedvemre….Adok-veszek-cserélek! Emellett családom, rokonaim, barátaim, ismerőseim, és az Ő családjaik, rokonaik, barátaik, ismerőseik is jegyzik gyűjtőszenvedélyemet, és szép számmal szaporítják kollekciómat. Természetesen én is tisztelem mindenki gyűjtőszenvedélyét, és teljes odaadással dolgozom rajta, hogy besegítsek gyűjteményük gazdagodásában…..A legkedvesebb darabom a fiam által alkotott, Ábrahámhegyi vadrózsa gyökérből faragott szakrális darab, melyet saját kezével, saját bicskájával készített nekem a névnapomra. A sok többi kedvenc közül nehéz lenne választani….  Melyiket is kéne? A legkisebbet, a legrégebbit, a legszebbet, a legdrágábbat, a legkülönlegesebbet?"

 http://www.vatera.hu/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.