2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egy nagyon magyar ír történet – Vaknyugat az Átriumban

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/67666"><img class="image image-_original" src="/files/images/V%20(1).JPG" border="0" width="459" height="361" /></a></span>Martin McDonagh Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében az újonnan megnyitott Margit körúti Átrium Film-Színházban - régi Május 1. mozi - múlt év december végén, annak első saját produkciójaként került színre.

v%20(1)Martin McDonagh Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében az újonnan megnyitott Margit körúti Átrium Film-Színházban – régi Május 1. mozi – múlt év december végén, annak első saját produkciójaként került színre.

v%20(1)Martin McDonagh Vaknyugat című darabja Gothár Péter rendezésében az újonnan megnyitott Margit körúti Átrium Film-Színházban – régi Május 1. mozi – múlt év december végén, annak első saját produkciójaként került színre.

 

v%20(2).thumbnailA Vaknyugat két testvér folyamatos háborújának története, akik egyébként egy fedél alatt élnek egy Írország legszélén fekvő falu határában, távol mindentől. Egymásra vannak szorulva, ám a mindennapjaikat az egymás elleni harc tölti ki. Kivéve persze, ha horogra akad egy ellenség a külvilágból, a faluból, meg persze, ha az érdekeik éppen úgy kívánják. Az önértékelési és alkoholproblémákkal küzdő helyi pap, Welsh atya megpróbálja kibékíteni a két testvért – ami lehetetlen küldetésnek tűnik.

 v%20(3).thumbnail

Az íróként és rendezőként is ismert ír kortárs alkotó, Martin McDonagh A kripli, a Leenane szépe és a Koponya Connemarában után írta meg Vaknyugat című drámáját 1997-ben, amelyért a cseh színikritikusoktól Alfréd Radok-díjat kapott. A magyar ősbemutatót 2004-ben tartották, a Pesti Színházban, Gothár Péter rendezésében.

 v%20(4).thumbnail

Az előadás létrehozásának ötletét egy egyetemi vizsgaelőadás adta. Két évvel ezelőtt mutatták be az Ódry Színpadon a McDonagh-gyakorlatok című előadást, Gothár Péter rendezésében, amelyben az általa korábban a Radnóti Színházban rendezett A kripli és a Pesti Színházban bemutatott Vaknyugat néhány jelenetét készítették el új értelmezésben a hallgatók. A jelenlegi előadás az akkori nagy sikert aratott vizsgamunka kidolgozása teljes értékű előadássá.

 v%20(5).thumbnail

Az alkotók úgy érzik, a Vaknyugat olyan darab, amelynek elég fontos és érzékeny áthallása van a mai magyar valóságra, a közéletre és a mindennapokra, az egymástól végletesen elszakadt magyar társadalomra. Szókimondó, egyben végtelenül szórakoztató tragikomédia, amelyben a klasszikus bohózati helyzetektől a groteszk fekete humorig a komikum minden szintje előfordul, mégis minden eleme valóságos: a hiány, a taktikázás, a mindenen túlmutató legyőzni vágyás, a reménytelen megoldáskeresés, a harc és a béke, a bűn és a megbocsátás.

 v%20(6).thumbnail

Gothár Péter fogalmazásában: „A Vaknyugat szereplőinek sorsa átélhető, magyar történet akkor is, ha az ő életük más országban alakult drámává. McDonagh elszigetelődött emberekről szóló, ironikus jellem-formái a magyar színházi választékban hiánypótló darabok. Fontos, hogy valami tovább épül ezzel az előadással. Olyan színészekkel is dolgozhatok, akikkel közös munkánk még az iskolában kezdődött, a folytatás lehetősége inspirál engem. Egy mai, vaknyugati színház-alakulásban részt venni szintén elég inspiratív. "

 v%20(7).thumbnail

A Welsh atyát alakító Alföldi Róbert, mint mondja, eddig nem nagyon kedvelte az ír szerző munkáit. „Hátha megszeretem McDonagh-t. Az emberek miatt vállaltam el: a fiatalok miatt, akikkel még nem dolgoztam, illetve Gothár Péter miatt – akivel meg már dolgoztam, és ezért. Nem tudnám megmondani pontosan, milyen ez a Welsh atya. Talán ő maga sem tudja. Egy olyan közegben létezik, amiben semmi sem stimmel számára, és azt hiszem, képtelen bármit is megoldani az életében. Ez – minthogy egy papról beszélünk – finoman szólva némi elkeseredéssel tölti el. Welsh kereső és nem találó ember."

 

A feladatát színházi katalizátorként leíró vállalkozás, a párbeszéd és kommunikáció létrejöttére irányuló kulturális projektekben, fiatal, illetve tapasztalt alkotók együttműködésében gondolkodó Kultúrbrigád produkciójában készült.

 

A Kultúrbrigád és az Átrium Film-Színházban bemutatja:

Martin McDonagh: Vaknyugat – testvérharc két felvonásban

Fordította: Varró Dániel

Szereplők:

Coleman Connor – Rétfalvi Tamás

Valene Connor – Ficza István

Welsh atya – Alföldi Róbert

Kicsilány Kelleher – Mészáros Piroska

Produkciós vezető: Zsedényi Balázs

Rendező: Gothár Péter

Coleman és Valene, az apjukat nemrég egy különös baleset folytán elvesztett testvérpár egy Isten háta mögötti ír faluban, annak is a legszélén él. A nagy bánat közepette – amelyben a masszív alkoholista helyi pap, Welsh atya szeretne nekik vigaszt nyújtani – mindennapjaik nagy része

egymás bosszantásával, hergelésével, átverésével és idegesítésével telik. Mi több: számukra ez maga az élet – mindegy, hogy pástétom leveles tésztában vagy szentszobrocskák vagy képes magazinok vagy hasábkrumplik vagy alkoholtartalmú italok vagy birtok vagy tehenek vagy nők

vagy kutyafüle: bármin és bármikor hajba kapnak, összevesznek vagy ölre mennek. Akár a legvégsőkig. Erről szól ez a darab: a bűnről és a szeretetről. Meg arról, hogy van-e élet a halál után? És előtte? Ajánljuk családosoknak és egyedülállóknak, szülőknek és testvéreknek, barátoknak és felebarátoknak, fülig szerelmeseknek és örök ellenségeknek. Főleg embereknek.

 

Az előadást 15 éven felülieknek ajánlják.

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

 

Jegyfoglalás:

E-mailben: szervezes@atriumfilmszinhaz.hu

Internetes jegyvásárlás: www.jegy.hu, www.atriumfilmszinhaz.jegy.hu

A helyszínen hétköznap 10.00-20.00-ig.

Előadások:

2013. január 13., 20., – 20:00.

2013. február 9., 17., 27. – 20:00.

 

www.facebook.com/Vaknyugat

www.vaknyugat.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.