2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fejet hajt az arany az 1.700 dollár előtt

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/68022"><img class="image image-preview" src="/files/images/3_132.preview.jpg" border="0" width="469" height="165" /></a></span>Az aranyár változatlanul meghajlik az 1.700 dolláros akadály előtt. A gazdaság élénkülésébe vetett bizalom és ezzel együtt a kockázatvállalási hajlandóság erősödése, a csökkenő inflációs félelmek valamint a spekulatív befektetők visszahúzódása jelenleg fedelet tart az árfolyam növekedése fölé. Hosszabb távon azonban továbbra is fokozott inflációs kockázatokkal kell számolni, ami a magas államadósságok és a központi bankok ultra-laza monetáris politikájának következménye - tájékoztat a <!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]-->.

3 132.previewAz aranyár változatlanul meghajlik az 1.700 dolláros akadály előtt. A gazdaság élénkülésébe vetett bizalom és ezzel együtt a kockázatvállalási hajlandóság erősödése, a csökkenő inflációs félelmek valamint a spekulatív befektetők visszahúzódása jelenleg fedelet tart az árfolyam növekedése fölé. Hosszabb távon azonban továbbra is fokozott inflációs kockázatokkal kell számolni, ami a magas államadósságok és a központi bankok ultra-laza monetáris politikájának következménye – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

3 132.previewAz aranyár változatlanul meghajlik az 1.700 dolláros akadály előtt. A gazdaság élénkülésébe vetett bizalom és ezzel együtt a kockázatvállalási hajlandóság erősödése, a csökkenő inflációs félelmek valamint a spekulatív befektetők visszahúzódása jelenleg fedelet tart az árfolyam növekedése fölé. Hosszabb távon azonban továbbra is fokozott inflációs kockázatokkal kell számolni, ami a magas államadósságok és a központi bankok ultra-laza monetáris politikájának következménye – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az elmúlt hét az arany visszatérésének jegyében telt, de a bikák és a medvék késhegyre menő harca továbbra sem dőlt el. Az árfolyam emelkedésére fogadó bikák eközben prominens támogatóra leltek a Thomson Reuters hírügynökséghez tartozó GFMS fémpiaci tanácsadó cég elemzőinek személyében. A GFMS az egyik legnevesebb nemesfémekre specializálódott elemzőház, és különösen egy 1967 óta évente megjelenő aranypiaci tanulmány szerzőjeként ismert. A múlt héten ismertetett Gold Survey 2012 frissített kiadásában a szerzők az idei év első felében 1.900 dollárig is emelkedő aranyárral számolnak, amit a jelentősen felélénkülő befektetői kereslettel indokolnak. A 2013-as éves átlagár véleményük szerint unciánként 1.847 dollár körül alakulhat.

Az aranyra specializálódott tőzsdei alapok vásárlása és az egyéb közvetett befektetések mellett a jegybankok lehetnek idén is a sárga nemesfém árfolyamának legfőbb támaszai. Míg 2011-ben 457 tonna aranyat vásároltak a jegybankok a GFMS adatai szerint, 2012-ben már 536 tonnát. Az idei év első felére pedig 280 tonnával kalkulálnak az elemzők. Ez hatalmas fordulat ahhoz képest, hogy néhány éve még az aranytartalékok leépítésén fáradoztak a nyugati világ nagy központi bankjai. Az erősödő inflációs félelmek és a vezető tartalékdevizák esetleges leértékelődése viszont 180 fokos fordulatot hozott. A nemzeti pénzintézetek ismét úgy kezdtek az aranyra tekinteni, mint pénzre, amelynek helye van a tartalékok között.

Ugyanakkor rontja a kilátásokat az ékszeripar folyamatos hanyatlása, ami 2013 első hat hónapjában még tovább folytatódhat. Miután az indiai ékszerfogyasztás tavaly már gyengélkedett, idén ott újabb 4,2%-os visszaesésre kell számítani. További negatív hatás, hogy tavalyhoz képest növekedhet az arany kínálata a piacon. Az elemzők a világ aranybányáiból 20 tonna, törtaranyból 57 tonna többlet megjelenésével kalkulálnak a mostani első félévben. Ezek negatív hatását azonban teljes egészében elnyelheti a növekvő befektetői kereslet és a jegybanki aranyvásárlások, amelyek nem csak mint közvetlen keresleti tényező segítik az árfolyam emelkedését, de erősítik a nemesfém iránti bizalmat is.

A GFMS beszédes adatainál nagyobb figyelemben részesült a német Bundesbank döntése, mely szerint az ország javarészt külföldön tárolt aranytartalékának a felét Németországba szállíttatná. A központi bank októberi közlése szerint 1.536 tonnányi német aranyat tárolnak jelenleg az amerikai jegybank New York-i páncéltermében, 450 tonnát őriz a Bank of England Londonban, és 374 tonnát a Banque de France Párizsban. További 1.036 tonnának a Bundesbank frankfurti trezorjai nyújtanak biztonságos állomáshelyet. A Bundesbank jövőbeni megőrzési koncepciója szerint a Párizsban őrzött aranyat teljes egészében Németországba szállítanák, New Yorkból pedig mindösszesen 300 tonna aranyat vonnának ki. A világtörténelem minden bizonnyal legnagyobb aranyszállító akcióját a frankfurti bankárok több lépcsőben 2020-ig kívánják lebonyolítani. Mindez arany adásvétellel nem jár, ezért közvetlen hatása nem lesz az árfolyamra. A döntés mégis világosan arról tanúskodik, hogy a nyugati jegybankoknál is változóban van a korábban néhol flegma hozzáállás az aranytartalékok kérdéséhez, és ez áttételesen a nemesfém státuszát erősíti.

Az arany szerepének felértékelődése egy új pénzügyi világrend felállítása kapcsán is szóba kerülhet a héten kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon (World Economic Forum), amelyre hagyományosan a világ legbefolyásosabb politikusai, jegybanki és gazdasági vezetői látogatnak el. A téma mi is lehetne más, mint a válság utáni szép új világ. A szervezők a megszorítások és a recesszió örvényéből való kikecmergés megoldását a hirtelen sokkokkal szembeni ellenállóképesség javításában és a gazdasági növekedés dinamikájában látják. Hogy ki milyen konkrétumokat pakol ehhez a Davosba indulás előtt a bőröndjébe, még nem tudni. A szimpóziumon mindenesetre szép számmal lesznek jelen olyan jegybankárok, akik az adósságkrízis elleni háborúban a pénzcsapok megnyitásával és a kamatok leszállításával a politika legfőbb fegyverszállítóinak bizonyultak.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 1 216.preview

Az elmúlt napokban tovább folytatódott az egy héttel korábban kibontakozó javulás az arany technikai grafikonján. Az árfolyam visszaverekedte magát 1.700 dollár közelébe, ahol az év első kereskedési napján már járt. Ezzel fontos technikai támaszszinteket sikerült visszahódítani, nem utolsó sorban a 200-napos mozgóátlagot, úgyhogy az 1.700 dollár körül jó ideje folytatódó csatározás most ismét kritikus fázisába érkezett. Közvetlenül 1.690 dollár felett összefut ugyanis egy a január eleji csúcsból levezethető vízszintes ellenállás az 50-napos mozgóátlaggal, amelyek így együtt erős ellenfélnek ígérkeznek. Amennyiben az arany sikerrel venné ezt az akadályt, azzal egyből napirendre kerülhetne a szeptember vége óta rövid távon csökkenő trendcsatorna elhagyása. Ebből felfelé kilépve 1.750 dollárig szaladhatna el az aranyár. Ha azonban elvérzik az árfolyam ezen az ellenállási szinten, akkor a trendcsatorna alsó határolója lehet a következő állomás.

 2 169.preview

Az ezüstár szokásához híven dinamikusabb mozgásokat mutat, mint a nagy testvér árfolyama. 31,67 dollárnál sikerült áttörni az éppen aktuális ellenállást, és ezzel visszakerült a jegyzés abba a nagy háromszögalakzatba, amelyből még december közepén kiszakadt. Az 50-napos mozgóátlag itt is karnyújtásnyi távolságra van. Ha az emelkedés hevében ezt is „megeszi" az árfolyam, akkor hamar 32,50 dollár közelében találhatja magát az olcsóbbik nemesfém.

 

© www.aranypiac.hu – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.