2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Szimpózium a “Hegesztés légzésvédelméről”

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72007"><img class="image image-preview" src="/files/images/LEGZES_1_k.preview.jpg" border="0" width="460" height="211" /></a></span>Dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg az „<strong>Ipar Napjai</strong>" elnevezésű kiállítás-együttest, amely a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban április 20. és április 24. között került megrendezésre.

legzes 1 k.previewDr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg az „Ipar Napjai" elnevezésű kiállítás-együttest, amely a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban április 20. és április 24. között került megrendezésre.

legzes 1 k.previewDr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg az „Ipar Napjai" elnevezésű kiállítás-együttest, amely a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban április 20. és április 24. között került megrendezésre.

Magyarország legjelentősebb ipari kiállításain – a MACH-TECH Nemzetközi gépgyártás-technológiai és hegesztéstechnikai szakkiállításon és az Industriautomation Nemzetközi ipari automatizálási szakkiállításon – ezúttal mintegy 12.000 négyzetméteren több mint 350 kiállító vett részt. Az előzetes adatok szerint a szakmai vásárra, és a több mint ötven szakmai előadást magába foglaló rendezvénysorozatra 14 ezer látogató érkezett.

A szakmai programhoz kapcsolódva a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, valamit a GTE Hegesztési Szakosztály közösen rendezte meg május 30-án a G pavilonban, a „Hegesztés légzésvédelme" című szimpóziumot Gayer Béla és Kristóf Csaba szervezésében.

A szakember találkozó első, szakmai-tudományos ismereteket feldolgozó részében Dr. Berlinger Balázs, a norvég STAMI (Nemzeti Foglalkozásegészségügyi Intézet) munkatársa „A hegesztési füst fémes elemeinek kitett hegesztő expozíciójának meghatározása" címmel foglalta össze kutatási eredményeit. Rámutatott, hogy a hegesztési füst fémes alkotói között kiemelt jelentőségűek a Cr(VI)- és Ni-vegyületek, míg az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul a Mn-expozíció kockázataira. Felhívta a figyelmet arra, hogy a volfrámelektródás védőgázos ívhegesztés füstjét alkotó szemcsék mérete jellemzően < 250 nm tartományba esik (ezért nem látványos), mennyisége pedig alig marad el a bevont elektródás ívhegesztésétől. Ezért erősen ötvözött acélok TIG-hegesztésénél – az általános megítéléssel szemben – hatékony intézkedések szükségesek a hegesztők expozíciójának csökkentése érdekében.

Az elméleti ismereteket Kristóf Csaba, a GTE Hegesztési Szakosztály Munkavédelmi Szakbizottságának vezetője „Hegesztők inhalábilis expozíciója a kockázatértékelés megközelítésében" témájú előadása egészítette ki. Az előadás rámutatott, hogy a jogszabályokban megadott határértékek betartása nem elegendő a hegesztők számára. A tényleges kockázat megítélése – a dolog természetéből adódóan – igen bizonytalan. Ez indokolja az anyag, annak felületén található anyagok, valamint a használt eljárások függvényében megállapított „kockázati besorolás" alkalmazását, amelyekhez megfelelő intézkedések rendelhetők.

Az ebédet követően légzésvédelmi gyakorlati megoldások áttekintésére került sor, a hegesztéstechnikai szakkiállításon megjelent, a szakterületen érintett kereskedőházak bemutatói meglátogatása során. A szimpózium résztvevői számára az AC Plymovent Kft. és a KL-System Kft. tartott alapos ismertetőt a korszerű, hatékony légzésvédelmi rendszerekről.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.