2024.augusztus.30. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi újság Gyulán

7 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/72475"><img class="image image-_original" src="/files/images/W%20(1)_1.jpg" border="0" width="474" height="315" /></a></span>Még ez év végén megnyitja kapuit a látogatók előtt a Gyulai Várfürdő új, családi élményfürdője, szintén 2013 végére fejeződik be a belváros újabb területének rehabilitációja. 2014-re pedig a fürdő és a vár közvetlen szomszédságában álló Almásy-kastély rekonstrukciója is befejeződik.

w%20(1) 1Még ez év végén megnyitja kapuit a látogatók előtt a Gyulai Várfürdő új, családi élményfürdője, szintén 2013 végére fejeződik be a belváros újabb területének rehabilitációja. 2014-re pedig a fürdő és a vár közvetlen szomszédságában álló Almásy-kastély rekonstrukciója is befejeződik.

w%20(1) 1Még ez év végén megnyitja kapuit a látogatók előtt a Gyulai Várfürdő új, családi élményfürdője, szintén 2013 végére fejeződik be a belváros újabb területének rehabilitációja. 2014-re pedig a fürdő és a vár közvetlen szomszédságában álló Almásy-kastély rekonstrukciója is befejeződik.

 

A  Wenckheim család gyulai kastélyának története egészen a XVIII. század első feléig valamint Harruckern Jánosig vezethető vissza. A gyulai birtok már az 1723-ban került Harruckern János báró tulajdonába került, aki a középkori vártól délre, az egykori huszárvár helyén 1740-es években építtette fel kastélyát.

Fia, Harruckern Ferenc később a huszárvár kaputornyát barokk kialakítással felújíttatta, emeletesre építette át, rajta órát helyeztek el és párnatagos toronysisakkal fedték le.

A kastély 1795-ben leégett. Wenckheim Józsefné 1798-ban új kúriát építtetett az előző, de 1801-ben ez az épület is a tűzvész áldozata lett.
Négy év múlva gróf Wenckheim Ferenc megbízására id.Czigler Antal egykori vár egyetlen megmaradt része az ún. Kerecsényi-kaputorony felújításával és kibővítésével új, cops stílusú katélyt emelt. 

A század második felében az épület már az Almásy család tulajdonában volt, Almásy Dénes 1888-ban felújíttatta az épületet, majd 1902-ben az oldalszárnyakat emeletesre építtette Sztraill Ferenc építésszel.
1832-ben épült lovardáját az 1950-es években uszoává alakították, amit pár éve a legmodernebb technológiai követelmények szerint felújítottak. 

A többször átépített,az Alföld területén ritkaságszámba menő kastély a Gyulai várral egységes építészeti együttest alkot. Élénk kulturális életéről tanúskodik az a tény, hogy már az 1700-as évek közepéről kastélyszínház működött falai között. Emellett barokk konyhája is korának kiemelkedő gasztronómiai központja volt. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy az Erkel családhárom generációjának munkássága kötődik a kastélyhoz

http://www.wenckheim.hu/gyula.htm.

 

A kastélyban lesz Magyarország egyetlen, az alföldi kastélyok jellegzetes mindennapjait feldolgozó élményturisztikai látogatóközpontja használható bútormásolatokkal, kipróbálható korabeli tárgyakkal, és interaktív bemutatóval.

 

„A Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastély hasznosításával az egész város vonzerejét növelhetjük." – nyilatkozta korábban Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere.

 

A kastély-helyreállítás európai uniós pályázati forrás bevonásával valósul meg.

Gyulai HARRUCKERN-WENCKHEIM-ALMÁSY-KASTÉLY turisztikai vonzerőfejlesztési projekt projektcíme:

Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai. (Pályázati azonosító: DAOP-2.1.1/G-11-k-2012-0001)

 

A kastély komplex hasznosítása három fő pilléren nyugszik:

– múzeumi/látogatóközponti fejlesztés

– közösségi terek kialakítása (kulturális rendezvénytér)

– kastélypark revitalizációja.

 

A fejlesztést követően a kastélyban non-profit és for-profit funkciók valósulnak meg:

 

Non-profit funkciók – állandó kiállítótermek

A gyulai kastélyban okostelefonos/visualguide-os vezetés segítségével az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál – pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, a vasalószobában, az egykori szalonban stb. – számos odaillő adekvát információt, hiteles történetet, anekdotát és legendát közöl az okostelefon/visualguide az épület falai között zajló egykori életről.

Így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a grófi család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról (pl. a kulcsárról, komornyikról), az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról, a kor eszmei áramlatairól, műveltségéről és művészetéről stb.

Enteriőr-rekonstrukció során tucatnyi szobában bútor- és tárgymásolatokkal bemutatásra kerül az eredeti funkció.

– Toronykilátó (víztorony tetején)

Kiállítás: A gyulai kastély története időszalagon, multitouch wall-on (a rezidencia több periódusban épült: 1720-22 / 1732-40 / 1766 körül / 1798 / 1801-03 / 1888 / 1900 körül / 1902-05)

– Kiállítás: Az osztrák eredetű báró Harruckern, a frank eredetű gróf Wenckheim, valamint a gróf Almásy család itt élő 8 generációjának a bemutatása az érdekességek mentén (levéltári kutatások alapján), különös tekintettel az ország életében fontos szerepet játszó családtagokra, valamint az irodalmi alakká vált Wenckheimekre, pl. Wenckheim (III.) József – Jókai Mór: Egy magyar nábob, Kárpáthy János – Modern 21. századi installáció, a bemutatás eszközei (valamennyi kiállításnál): többérintős képernyő, lámpás fal, animációs pult, interaktív terminálok, monitorok, animációs játékok a tematikához kapcsolódóan

– Kiállítás: Királylátogatások a kastélyban (I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné, valamint I. Ferenc József király és Erzsébet királyné)

– Kiállítás: 10 aradi vértanú lefegyverzése a gyulai kastélyban

– Kiállítás: Ajtósi Dürer Albert (Albrecht Dürer) gyulai kapcsolatai

– Kiállítás: Tapintható tárlat korabeli tárgymásolatokkal

– Filmvetítő- és oktatókabinet (játékfilmes eszközökkel forgatott, a kastélylátogatást megalapozó imázs film a kastélyról, egykori lakóiról, Gyula városról, Békés megyéről – ezzel indul az okostelefonos vezetés)

– Időszakos kiállítótermek – egyben multifunkcionális kulturális rendezvényi terek (vándorkiállítások fogadásának lehetősége – állandó dinamikát biztosít a múzeumi tematikának)

– Turisztikai információs pont (turisztikai elosztó szerep), Békés megyei turisztikai vonzerőleltárral

– Gyermekmegőrző, játszóház és múzeumpedagógiai műhely történeti enteriőr rekonstrukcióban – történelmi tematikával, korabeli társasjátékokkal, jelmezekkel

– Integrált látogatómenedzsment rendszer, látogatási útvonal kialakítása

 

For-profit funkciók:

– Ajándékbolt (home products (lokális brand és „gyulai kastély" brand kialakítása többféle jellegzetes gyulai termékre, pl. a kastély csokoládéja, pálinkája, kézműves süteménye)

– Cukrászda-kávézó-teázó

 

A projektben megvalósítandó tevékenységek:

A kastély épületébe kiállítóhelyi funkciók telepítése, kiállítótermek kialakítása, földszintjén kulturális rendezvénytér létesítése.

Az épület egyes részeinek átépítése, eredeti térszerkezetének helyreállítása

A kiállítóhelyhez és az egyéb turisztikai szolgáltatásokhoz kapcsolódó eszközbeszerzések (vitrinek, egyéb berendezések, érintőképernyős terminálok, vetítő- és hangrendszerek, mobil indukciós hurok, számítás- és biztonságtechnikai eszközök, stb.).

Oktatási, turisztikai filmvetítési lehetőség kialakítása.

A kastély épületének rekonstrukciója, a turisztikai szolgáltatások telepítési feltételeinek kialakítása.

A kastély parkjának rendezése, növényzet telepítése, díszvilágítás kialakítása, utcabútorok elhelyezése, vendégfogadási lehetőség megteremtése.

Az épülethez szükséges parkoló kapacitások megteremtése.

 

A projekt főbb adatai:

Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai

Projekt helyszíne: 5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 15. 2637/1, 2637/2

Projektgazda: Gyula Város Önkormányzata 5700 Gyula, Petőfi tér 3

Projekt kezdete, befejezése: 2013.01.01. – 2014.12.31.

Projekt keretében igényelt támogatás összege: 1.995.000.000 Ft

Támogatás mértéke: 100%

Közreműködő szervezet: DARFÜ Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

Pályázati dokumentáció: Magyar Kastélyprogram Nonprofit Kft. – EuBility Group Kft. konzorcium

 

http://www.visitgyula.com/

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.