2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Családi élménypark

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78378"><img class="image image-preview" src="/files/images/liget-1.preview.jpg" border="0" width="472" height="266" /></a></span>Röviden ezzel a két szóval foglalható össze mindazon változások egésze, melyek a Városliget jövőbeni sorsát határozzák meg. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. ugyanis, a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre.

liget 1.previewRöviden ezzel a két szóval foglalható össze mindazon változások egésze, melyek a Városliget jövőbeni sorsát határozzák meg. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. ugyanis, a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre.

liget 1.previewRöviden ezzel a két szóval foglalható össze mindazon változások egésze, melyek a Városliget jövőbeni sorsát határozzák meg. A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. ugyanis, a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben nyílt, nemzetközi tervpályázatot írt ki a budapesti Városligetben felépítendő múzeumi épületekre.

balog z.thumbnail A pályázatról szóló sajtótájékoztatón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere először is azt hangsúlyozta, hogy ilyen mértékű tervpályázat Magyarországon utoljára több mint száz évvel ezelőtt volt. Most öt új épületre – ahol hat intézmény kap helyet – négy külön pályázatot írtak ki. Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza épületeire egy-egy, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületére pedig egy közös felhívás jelent meg. A cél, hogy olyan múzeumok épüljenek, melyek Budapest és Magyarország számára szimbolikus értékűek lesznek. XXI. századi megoldások, világszínvonalú épületek kellenek, melyek egyszerre szolgálják a gyűjteményeket és a látogatókat. Esztétikai élményt nyújtsanak és hozzájáruljanak Budapest épített örökségének gazdagításához. Mindezek mellett tisztelettel kezeljék azt a történeti örökséget is, amit a Városliget jelent.

terkep 3.thumbnail A pályázat kétfordulós lesz, díjazására összesen 870 ezer eurót szánnak. A tervpályázat I. fordulójának meghirdetésének időpontja 2014. február 27. volt, a pályaművek beérkezésének határideje: 2014. május 27. A II. forduló várható kezdete 2014 augusztusában lesz, a 11 tagú nemzetközi zsűri pedig a tervek szerint 2014 decemberében hirdet majd végeredményt. Az eredményhirdetést követően 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik majd, az építkezés pedig 2016-ban indulhat. Az épületek átadására várhatóan 2018-ban kerülhet sor. Az öt új múzeumépület megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint. Az előzetes feltételezések szerint több száz pályázó várható, szerte a világból és persze hazulról is.

baan 24.thumbnail Az 1900-as századforduló idején Chicago után a világ második leggyorsabban fejlődő városa Budapest volt – emlékeztetett a kezdetekre dr. Baán László kormánybiztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. Amit ma a leginkább szeretünk a városban, az mind ebből a néhány évtizedből származik. A Városliget nagyon különleges közparkja nemcsak Budapestnek, hanem Európának is. Egyszerre kínálja a kulturális, ismeretterjesztő és szórakoztató intézmények sokaságát és a zöldfelületi kikapcsolódást. Így nyílt meg a park területén 1866-ban az Állatkert, 1870-ben a Műjégpálya, 1885-ben a régi Műcsarnok (a mai Olof Palme Ház) és a nagy Iparcsarnok (melynek helyén ma a Petőfi Csarnok áll). Így épült meg itt több mint kétszáz épülettel 1896-ban a világraszóló Millenniumi kiállítás, 1906-ban a Szépművészeti Múzeum vagy 1913-ban a Széchenyi Fürdő. Ezt a hagyományt kívánja követni majd a Múzeumi Negyed.

liget 2.thumbnail A Liget Budapest Program a Városliget átfogó megújítását célozza, ennek egyik kiemelkedő fontosságú része az új múzeumi épületek létrehozása. A négy pályázat értékelése azonos szabályrendszer alapján, azonos bírálóbizottsággal, és azonos értékelési rendszernek megfelelően zajlik. A 2. forduló után kihirdetett győztesektől elvárjuk az együttműködést, a magyar építészeti és szakági tervezők bevonását, közreműködést a Városliget tájépítészeti rekonstrukciójának előkészítésében és a tervezett épületkomplexum közös energetikai rendszere megtervezésének előkészítésben is. A terv többi elemének előkészítése – többek között a Városliget teljes zöldfelületének megújítása és egyben növelése, a Fővárosi Állat- és Növénykert bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz új épületbe költözése, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részleges rekonstrukciója és bővítése vagy a Gyermek és Ifjúsági Tudás- és Élményközpont létrehozása – az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan zajlik majd, míg a park részleges felújítása már idén tavasszal elkezdődik.

www.ligetbudapest.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.