2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A 15 éves lány, aki kiállt az igazságtalansággal és az elnyomással szemben – új filmpremier az interneten

3 perc olvasás

Kamaszlányokról, barátságról, összetartásról, szerelemről, árulásról és a sportról szól Szabó Szonja új rövidfilmje. A Vércsék alkotói szokatlan módon azonnal szabadon elérhetővé teszik a filmet: május 16-tól bárki megnézheti online az RTL MOST felületén.

vércsék montázs
Szabó Szonja nevére már évekkel ezelőtt, még egyetemi évei alatt felfigyelhetett a filmszerető közönség. A fiatal rendező korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, A Mentor című alkotását nagy kritikai visszhang kísérte 2019-ben, számos díjra jelölték.
Új rövidfilmje, a Vércsék május 16-án kerül fel az RTL MOST online felületére, ahol azonnal ingyen megnézhető lesz. Az online premier előtt az RTL Klub is műsorára tűzi, május 16-án 2.45-kor. A rövidfilmeket általában évekig csak fesztiválok vetítésein, illetve a tévében lehet egyszer-egyszer látni, de a vírus okozta különleges helyzetben a gyártó cég, az Umbrella rendhagyó módon úgy döntött az alkotókkal közösen, hogy elkészülése után mindenki számára azonnal szabadon elérhetővé teszi a filmet.

A Vércsék, amely Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján keletkezett, kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen.
A Vércsék egyszerre sportfilm, női film és ifjúsági film: a 13–18 éves korosztályt szólítja meg, akik számára kevés hasonló, minőségi fikciós tartalom érhető el. A Vércsék persze nem csak kamaszoknak szól: a huszonévesek és harmincasok is nosztalgiával tekinthetnek vissza kamaszéveikre, illetve a szülők korosztályának is tükröt tart a négy kézilabdás kamaszlány története. A rendező Vimeo-csatornája

Vércsék – magyar kisjátékfilm, 2020, 17’
A kamaszkor még akkor is nehéz, ha tartozol valahova, de milyen, amikor az elveid miatt, vagy a szerelmedért a semmibe ugrasz? Mennyire fontos a sport, a csapat, a barátság?
A Vércsék egy magyar kisváros válogatott kézilabdacsapata. A csapatban játszó kamaszlányok mindennapjai edzésekkel, versenyekkel, utazással telnek. Életük a játékról, az összetartozásról szól. Azaz kellene, hogy szóljon… A karakán kamaszlány, Franci szembesül a csapat életének visszásságaival, és úgy dönt: kiáll az igazságtalansággal, a nőket elnyomó bánásmóddal szemben.
Rendező: Szabó Szonja
Forgatókönyvíró: Szabó Szonja (Mészöly Ágnes „Egészpályás indítás” című novellája alapján)
Producer: Felszeghy Ádám
Executive producer: Kázmér Miklós
Operatőr: Dobray Máté
Vágó: Roszik Gergely
Zeneszerző: Genser András
Szereplők: Kelemen Hanna, Zayzon Zsolt, Kovács Korinna, Hajdu Lujza, Kepes Hanna, Hajdu Veronika, Bartsch Kata, Pongrác Marci, Fényes Tamás
Készült az Umbrella gyártásában, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának támogatásával, a kisjátékfilmes és kísérleti filmes Huszárik Zoltán-pályázat keretében.
Bemutató: május 16-án éjjel 2:45-kor az RTL Klub műsorán, közvetlenül ezután az RTL MOST online felületén lesz megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.