2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A BKV esete az információkkal

6 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/15854"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bkvguard.thumbnail.jpg" border="0" alt="Hogy hogyan informálunk, azt MI döntjük el! Jó minden úgy, ahogy van!" title="Hogy hogyan informálunk, azt MI döntjük el! Jó minden úgy, ahogy van!" width="88" height="100" /></a><span style="width: 86px" class="caption"><strong>Hogy hogyan informálunk, azt MI döntjük el! Jó minden úgy, ahogy van!</strong></span></span> <p>A kedves olvasót, ha buszra, metróra és egyéb, a BKV által üzemeltetett járműre száll, az új és régi információk tömege fogja ostromolni januártól. Januártól is, mert egy jó részük már most is nagyjából közkeletű. </p><p> 

 hogy hogyan informálunk, azt mi döntjük el! jó minden úgy, ahogy van!Hogy hogyan informálunk, azt MI döntjük el! Jó minden úgy, ahogy van!

A kedves olvasót, ha buszra, metróra és egyéb, a BKV által üzemeltetett járműre száll, az új és régi információk tömege fogja ostromolni januártól. Januártól is, mert egy jó részük már most is nagyjából közkeletű.

 

 hogy hogyan informálunk, azt mi döntjük el! jó minden úgy, ahogy van!Hogy hogyan informálunk, azt MI döntjük el! Jó minden úgy, ahogy van!

A kedves olvasót, ha buszra, metróra és egyéb, a BKV által üzemeltetett járműre száll, az új és régi információk tömege fogja ostromolni januártól. Januártól is, mert egy jó részük már most is nagyjából közkeletű.

 

Főleg a régiek, melyek közül mára közhelyessé vált, hogy a buszok olykor ideiglenes hajléktalanszállóvá avanzsálnak. Ahogy az ellenőrök kérdése is többször lerágott csont. Ahogy az ellenőrök azon szelektív viselkedése is, miszerint zömmel csak azoktól az utasoktól kérik töretlen makacssággal a jegyeket és bérleteket, akikből a hangos szót sem igazán nézik ki. Vagy, tulajdonképpen még rosszabb esetben, akikkel a biztonsági őrökkel a hátuk mögött, fel merik venni a szópárbajt. Mondhatnánk, ez van, lassan sajnos megszokjuk. Meg ugyebár jönnek az új jegyek és áraik. Jó lenne ezekről informálódni, aminek egyik kétségtelen jó forrása lehet a BKV honlapja.

a bkv honlapja sok színes folt, és címhelyen az új árak. (2008.12. 31.)A BKV honlapja sok színes folt, és címhelyen az új árak. (2008.12. 31.) Ezt el is érjük minden gond nélkül a http://www.bkv.hu/home/index.php  címen, és a sok kicsi színes pacni rajta azt sugallja, hogy itt aztán mindent pillanatok alatt, konzisztens módon, és áttekinthetően megtalálunk. Egy jelentős közpénzinjekciókkal fenntartott cégtől ezt el is várnánk, tehát idáig rendben is lenne a dolog. A rajta levő menük közt egyébként érdemes odakattintani az állásajánlatokra. Ahol például azt, hogy ellenőröket felvesznek, nem találjuk.

a bkv nem keres ellenőröket. ehhez képest sokan vannak.(2008.12.30)A BKV nem keres ellenőröket. Ehhez képest sokan vannak.(2008.12.30) Talán azért, mert akkor illenék odaírni azt is, hogy milyen feltételeket támasztanak az ellenőrjelölttel szemben. Ezt meg úgy tűnik inkább mégsem óhajtják megosztani a nagyérdeművel. Az anomáliák ismeretében nagy megértéssel, és kis csodálkozással konstatáljuk ezt is. Meghitelezve a feltételezést, hogy Rejtőt segítségül híva, egyfajta külső titkos tanácsnokként viselik az ellenőrök a BKV belső karszalagját, a köz külső pénzéből is. De ezt a csontot most eldobjuk, nem rágjuk, mert minket a jegyek, bérletek érdekelnek.

a bkv havi típusú időszámítása. 2 hetes rövid és negyedéves hosszú hónappal. (2008.12.31)A BKV havi típusú időszámítása. 2 hetes rövid és negyedéves hosszú hónappal. (2008.12.31) A címlapon ott is virít, hogy jegy és bérletárak, tehát suhanjunk is oda tova. Gyorsan megtaláljuk a listában a havi típusú bérleteket. A megfogalmazás is furcsa, mert egy bizonyos naptárreform óta, pár száz éve nem havi típusú az időszámítás, hanem jól definiáltan hónap alapú. A BKV olvasatában azonban havi típus van. Van rövid hónap és hosszú hónap. Ha valaki erre azt hinné, hogy a 28-31 napos hónapokról van szó, az téved. A BKV rövid hónapja két hét. A hosszú hónap pedig negyed év. Úgy típusilag bérletezve. S persze a rutinos közlekedőt talán meg sem lepve. Meg egyébként is. Miért pont ez legyen egyértelmű, hiszen jól láthatóan megszűnt 30 napos bérlet, ami korábban volt. Vagy mégsem? A bérletárakat tartalmazó lapról ugyan ki nem derül.

szilveszterkor vajon melyik évre vonatkozhat a friss információ? (2008.12.31.)Szilveszterkor vajon melyik évre vonatkozhat a friss információ? (2008.12.31.) Ám makacs a magyar, és keresgél. Van is link a jegy és bérletfajtákra, ahol megkezdődik az újabb rejtvényfejtés. A cím ugyanis 2008-ról szól, és az egyetlen árulkodó nyom az említett 30 napos bérlet hiánya a listából. Helyette a havibérleteknél olvashatjuk, hogy „Érvényességük kezdőnapja a vásárláskor megválasztható. A havi bérletszelvény a következő hónap  azonos napját megelőző napon éjfélig használható". Tehát nagyjából lefedi a 30 napos bérlet funkcióját, és mentesíti a bérletpénztárost a 30 napos időintervallum kiszámításának nyűgjétől. Elvégre az igazán nehéz számítási feladat, ne is gyötörjük a kedves munkatársakat ilyesmivel. Vagy a BKV vezetése már ki sem nézi az alkalmazottaiból, hogy ezt a naptármatematikai műveletet el tudják végezni? Lelkük rajta. Azt fel sem tételezzük, hogy aki ezt így kitalálta, szintén bajban lenne ezzel, és ezt vetíti ki egy városnyi munkatársra.

Bár azért van némi gyanúra okot adó momentum. Például az, hogy külön letölthető Excel-tábla áll rendelkezésre a következő hónap azonos napját megelőző nap megállapítására. S mielőtt valaki azt hinné, ez egy szilveszteri tréfa, az nyugodtan letöltheti a http://www.bkv.hu/jegyek/ervenyesseg20080102.xls címről. Mely címből egyébként szintén jól látszik, hogy alig egy évvel van eltájolva. Mivel 2008. december 31.-én már inkább a 2009-es állapot lenne érdekes. Így vagy a BKV informatika van elmaradva egy évvel, vagy a honlap karbantartói vannak időzavarban, vagy az utazók korrekt tájékoztatása az eljövendőről mégsem annyira fontos. Szabadon választott. A választásban segít az, ha figyelembe vesszük, hogy a link címe szerint „A havi bérletek érvényessége – táblázat" a várható. Ami igazodik a listákhoz, és ahhoz, hogy nincs 30 napos bérlet. A táblázat maga azonban a korábban létezett 30 napos bérlet időszakait tartalmazza, amiről rögtön az első sor is árulkodik, mivel a JAN 01 – JAN 31 intervallum csak erre igaz. Alkalmasint ez a ki, kitől, mit vár el képességben kérdésére is választ ad.

 

1.  excel-tábla kis hibákkal.1. Excel-tábla kis hibákkal.

2.ekkor meséltek a szerzőnek a függvényekről,...2.Ekkor meséltek a szerzőnek a függvényekről,…

3.... majd az egyszerűbb cellahivatkozásokról. vagy fordítva.3…. majd az egyszerűbb cellahivatkozásokról. Vagy fordítva.

Maga a táblázat különben az informatika használatának, pontosabban a táblázatkezelő használatának paródiája. A számok formázása véletlenül sem egységes. A hónap napjaiban a „01" és „1" egyaránt előfordul. A kis zöld jelzések mutatják, hogy belülről sem jobb a helyzet. S valóban. Közvetlen értékbeírások, cellahivatkozások, képletek váltogatják egymást. Talán aszerint, hogy a készítő éppen hol tartott az informatikai gyorstalapalón, amin megmutatták neki a digitális jövő eme jótéteményét. De úgy tűnik a tanfolyam végeztével már nem jutott el odáig, hogy egységesen gatyába rázza a szerzeményt. Bárki számára letölthetővé téve a bizonyságot, hogy sem belső, sem céges igény nincs arra, hogy kinézzen valahogy. Ha pedig az órás munkaigényű táblázat így reprezentálja a céget, mit várjunk el a többi reprezentánsától? A kérdés költői, az eredménnyel nap-nap után találkozunk.

Andrew_s

A képek a www.bkv.hu internetes web helyen tapasztaltaknál a 2008 december 31-i délelőtti időpontot tükrözik!

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.