2013. március 13-án bemutató a Bethlen Téri Színházban, ahol Csomor Csilla a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című önálló estje után most a „nemzet csalogánya" bőrébe bújik.

2013. március 13-án bemutató a Bethlen Téri Színházban, ahol Csomor Csilla a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című önálló estje után most a „nemzet csalogánya" bőrébe bújik.

 Célja, hogy a nagy előd sorsának bemutatásával maga is képviselje azt a szent küldetést, amely a magyarságtudatot erősítve, a szép magyar nyelv ápolásának fontosságára irányítja a figyelmet.

 Az elsöprő erejű asszonynak, Blaha Lujzának sorsát megjelenítő két részes, 90 perces zenés összeállítás kerül bemutatásra a Bethlen Téri Színházban. A Bezerédi Zoltán rendezésévben és Darvas Ferenc illetve Darvas Kristóf zeneszerző, zongorista közreműködésével létrejövő műsorban megelevenedik a magyar színjátszás páratlan alakja.

A korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában.

 De, honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska"?

Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette Őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végigjátssza a népszínmű irodalom jelentős szerepeit…

 A dramatizált művet színpadra alkalmazta: Perczel Enikő

 

Blaha Lujza: Csomor Csilla

Díszlet-jelmeztervező:Árva Nóra

Zeneszerző: Darvas Ferenc, Darvas Kristóf

Rendező: Bezerédi Zoltán

Az előadást két részben, szünettel játsszák!

 Csomor Csilla, a jászberényi születésű színművésznő már gyerekkorában balettozott, táncolt, énekelt, festett, furulyázott, verseket szavalt. A Jászfényszaru Amatőr Színjátszó Csoportban kezdett komolyabban foglalkozni a színjátszással, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Kerényi Imre osztályában végzett és a győri Kisfaludy Színházhoz szegődött, később tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd átnevezése után a Pesti Magyar Színháznak. Számos prózai és zenés darabban játszott, láthattuk többek közt a Bánk bán Izidórájának szerepében, Gizellaként az István, a királyban, Titániaként Shakespeare Szentivánéji álmában. A televíziónézők a Barátok közt című magyar filmsorozatban ismerhették meg.

 Ha már említettem az Édes Rózám! c. produkciót, nos, akkor A BLAHA után egy héttel, március 20-21-én ismét találkozhatnak az önálló estjén Csomor Csillával. Az előadás jelmezét Makány Márta divattervező készítette, a rendező Őze Áron.

„Déryné Széppataki Róza sorsa, pályája, életútja sok ponton összeforr sorsommal. Mindketten Jászberényben születtünk, az a fajta szakmai alázat, a hivatás elsőbbsége, örök elkötelezettsége a színház iránt számomra példaértékű. Rendkívül hálás, ugyanakkor borzongató, komoly szakmai felkészültséget igénylő feladat a bőrébe bújni. De én nem elégszem meg kevéssel, én szeretem és vállalom a kihívásokat!" (Csomor Csilla)

 

2013. március 13. 15:00

2013. március 14. 19:30

A BLAHA-SZTORI

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

info@bethlenszinhaz.hu

www.bethlenszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük