A borkultúra ünnepe – kezdõdik a szüreti szezon
3 perc olvasásA Magyar Turizmus Zrt. egy tavalyi felmérésébõl egyértelmûen kiderült, hogy a színvonalas gasztronómiai programok – megfelelõ promóció segítségével – tömegeket képesek megmozgatni: a "Nagy Ízutazás 2006" kampányév során mintegy 50%-kal emelkedett az ilyen jellegû programok, fesztiválok látogatottsága.
A Magyar Turizmus Zrt. egy tavalyi felmérésébõl egyértelmûen kiderült, hogy a színvonalas gasztronómiai programok – megfelelõ promóció segítségével – tömegeket képesek megmozgatni: a "Nagy Ízutazás 2006" kampányév során mintegy 50%-kal emelkedett az ilyen jellegû programok, fesztiválok látogatottsága.
Ezért a Magyar Turizmus Zrt. továbbra is partnerséget kínál minden jelentõs turisztikai vonzerõvel bíró bor és gasztronómiai rendezvénynek. A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgõfesztivál 2007 szeptemberében már tizenhatodik alkalommal várja a borok és pezsgõk kedvelõit. A szeptember 5-tõl 18-ig tartó eseménysorozat mára Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerûbb szakmai rendezvényévé és összmûvészeti fesztiváljává nõtte ki magát, ahol évente több tízezren ismerkednek meg a borok készítõivel és a borkultúrához kapcsolódó hagyományokkal.
A belföldi látogatók mellett az eseményen minden évben számos külföldi turista is részt vesz és ízleli meg a legfinomabb magyar borokat és pezsgõket. A Borfesztivál leglátogatottabb programja a Borkiállítás és Vásár (2007. szeptember 5-9.), immár nyolc éve Budapest talán legpatinásabb környezetében, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Várban kerül megrendezésre. A központi helyszínen az idei évben 15 ország 220 borászata mutatkozik be, mintegy 3300-féle bort kínálva az érdeklõdõknek.
A Borfesztivál szerves része a gasztronómia is: grillsarok, bogrács tanya, látványkonyha, helyben sült pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek várják a látogatókat. A szórakozásról, táncról, zenérõl a Fesztiválszínpadok színvonalas mûsora gondoskodik. Fellép többek között a Ghymes Együttes, a Benkó Dixieland Band, a Hot Jazz Band, a Molnár Dixieland Band, a Kis Pál és a Borz, Herczku Ágnes – Nikola Parov, a Makám együttes, az Orosz Zoltán Quartett, a Bolyki Brothers, a Vivat Bacchus Énekegyüttes, a Bartók Béla Férfikar, továbbá a legnevesebb magyar néptánc együttesek.
Azoknak, akik a jó borok és finom étkek mellett szeretnék megízlelni a szüret vidám hangulatát is érdemes ellátogatniuk a Skanzenbe, Szentendrére is szeptember 8-9-én. A Teli a puttony- Szüreti sokadalom elnevezésû rendezvény ideje alatt szõlõpréselés, madárijesztõ-készítés, felnõtteknek finom borok, gyerekeknek zamatos must, kézmûves bemutatók, vásári komédia és szüreti felvonulás várja az érdeklõdõket.
A 16. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgõfesztivál kulturális programsorozatát méltón befejezõ, önmagában is kiemelkedõ eseménye a Gálakoncert, amely ebben az évben új helyszínen, a Mûvészetek Palotájában, szeptember 18-án kerül megrendezésre. A tervek szerint a mûsorban Orff: Carmina Burana mûve és a fellépõk között Rost Andrea szerepel majd.
A Magyarország 22 borvidékének szõlõtermésébõl készült kiváló minõségû borok népszerûsítése érdekében a Magyar Turizmus Zrt. minden évben több kampányt is szervez. A 2006-os évet teljes egészében a bornak és gasztronómiának szentelte, az idei évben pedig többek között a Nyitott Pincék Napjai akcióval hívta fel a figyelmet a magyar pincékre és borokra. A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgõfesztivált az MT Zrt. valamennyi kommunikációs csatornáján keresztül népszerûsíti.