2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai vezetõi engedélyek – Vendégkiállítás

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4739"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pisztoly.thumbnail.jpg" border="0" alt="Jogosítvány mellé vegyen pisztolyt! - Reklám a múlt század elejérõl" title="Jogosítvány mellé vegyen pisztolyt! - Reklám a múlt század elejérõl" width="66" height="100" /></a></span>A motorizáció a 20.század egyik legnagyobb hatású fejlõdési ?eseménye" volt, hiszen nem csak az átlagember mozgásterének kiszélesedését, hanem a gazdaság soha nem látott fellendülését is magával hozta. <p>

 jogosítvány mellé vegyen pisztolyt! - reklám a múlt század elejérõlA motorizáció a 20.század egyik legnagyobb hatású fejlõdési ?eseménye" volt, hiszen nem csak az átlagember mozgásterének kiszélesedését, hanem a gazdaság soha nem látott fellendülését is magával hozta.

 jogosítvány mellé vegyen pisztolyt! - reklám a múlt század elejérõlA motorizáció a 20.század egyik legnagyobb hatású fejlõdési ?eseménye" volt, hiszen nem csak az átlagember mozgásterének kiszélesedését, hanem a gazdaság soha nem látott fellendülését is magával hozta.

Az elsõ automobilok még csak 2 lóerõs nyitott jármûvek voltak, és a meglehetõsen gyér úthálózaton is csak igen lassan haladtak.Az autók megjelenése az utakon új veszélyeket hozott a közlekedésben, ezért rögzültek az elsõ közlekedési szabályok, majd lassan a vezetõktõl is megkövetelték bizonyos vezetési jártasság igazolását.

Kezdetben helyi és regionális vezetõi engedélyeket adtak ki, ezeket igen hamar egységes állami okmányok váltották fel. Az elsõ jogosítványokat még csak a vezetõ személyének azonosítására adták ki, a vezetni tudást még csak alig, vagy egyáltalán nem vizsgálták.

2005-ben, az Európai Unióban bevezetendõ egységes vezetõi engedélyekrõl szóló rendelkezés vitájára 118 módosító indítvány érkezett. A kiállítás eredetileg az Európai Parlament képviselõinek meggyõzésére készült, hogy megmutassa nekik: a vezetõi okmány egységesítése nem halasztható tovább.Az EU-Direktíva azóta megszületett, közeleg az egységes vezetõi igazolványok bevezetésének ideje.

Kiállításunk azt a történeti folyamatot mutatja be, melynek eredményeképp – a kultúr- és technikatörténettel szoros összefüggésben – a ?jogosítványoknak" szinte áttekinthetetlen sokasága alakult ki. Ez ma már a közlekedés biztonságát veszélyezteti, ezért ezt a ?sokszínûséget" fel kellett adni.

Ma az EU 25 tagállamában 110 különbözõ vezetõiengedély-formátum van érvényben.

A ?Sokféleségtõl a harmonizációig? alcímet is viselõ kiállítás 25 kép- és szövegtábla segítségével kalauzolja német, angol, francia és magyar nyelven a látogatókat a vezetõi engedélyek történetén keresztül magyar vonatkozású relikviákkal kiegészülve.

A kiállítás megvalósítását támogatta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Közúti Közlekedési Akadémia és a Magyar Autóklub.

Közlekedési Múzeum Bp. 1146 Városligeti körút 11.

A kiállítás megtekinthetõ 2007. szeptember 4-tõl 30-ig a Közlekedési Múzeum Erzsébet termében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.