2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A ChatGPT elmondta, miért fogyaszt annyi vizet – kikérdeztem…

6 perc olvasás
Ahoy! Ismerjétek meg ChatGPT-t, aki imádja a vizet, és úgy gondolja, hogy a víz az élet forrása! Azonban, ahogy kiderült, a ChatGPT-nek szüksége van néhány korty vízre ahhoz, hogy működjön. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a ChatGPT pazarló lenne - a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia rendszereknek bizony szükségük van a megfelelő hűtésre, amelyhez víz szükséges. És bár az adatközpontok hűtése nem igényel kevés vizet, a kutatók már dolgoznak azon, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek csökkentik a vízfogyasztást és a környezeti hatásokat. Tehát a ChatGPT csak azt akarja, hogy az élet élvezetes és fenntartható legyen mindenki számára - és ehhez néha szüksége van egy kis vízre. Cheers!
vízpazarló chatgpt

Vízpazarló ChatGPT?

2030-ra akár 6,935-17,075 milliárd liter vizet is “megiszik” a ChatGPT a jelen adatok alapján…de ne szaladjunk előre, a cikkünk végére megjön a matek is

ChatGPT a kis vízpazarló avagy – mond el nekem ChatGPT te hatalmas víz felhasználó, hogy miért kell ennyi víz az üzemeltetésedhez – kérdésre: mi az annyi, miért és hogyan kell a sok víz a hűtéshez és miért lehet ennyire víz pazarló a közkedvelt ChatGPT.

Az OpenAI és a Microsoft esete, amelyek a GPT-3 képzése során, csak a hűtéshez, 185 000 gallon vizet fogyasztottak el.

A köztudatban általában nem nagyon jelenik meg a tény, hogy a mesterséges intelligencia képzése során mennyi víz fogy el, hiszen az általános kép azzal szokott foglalkozni, hogy mennyi áramot használ fel ez a technológia. Azonban, ahogy a kutatók által megosztott tanulmány is kimutatta, az AI képzési folyamatához kapcsolódó vízfogyasztás szintén jelentős. Ezért hát a legilletékesebbet kérdeztem a témában: magát a Chat GPT kérdeztem meg, mondja már el, miért panaszkodnak rá annyian, hogy sok vizet fogyaszt erl az üzemelésére és láss csodát, a választ meg is kaptam az alábbi válasz cikkben, magától a ChatGPT-től.

Készült a tárgyban egy tanulmány, miszerint a ChatGPT egy hatalmas vízmennyiséget elhasználó: vízpazarló

A tanulmány szerint, az olyan nagy tech vállalatok, mint a Google és az OpenAI, például óriási mennyiségű vizet használnak fel az adatközpontjaik hűtésére. Az adatközpontokban található hatalmas számítógépes rendszerek ugyanis nagy mennyiségű hőt termelnek, amelyeket megfelelő hűtőrendszerekkel kell szabályozni. A hűtőrendszerek pedig nagy mennyiségű vizet használnak fel, hogy a hűtőfolyamatot megvalósítsák.

A tanulmányban bemutatott példák közül a legmeglepőbb talán az OpenAI és a Microsoft esete, amelyek a GPT-3 képzése során, csak a hűtéshez, 185 000 gallon vizet fogyasztottak el. Ez a mennyiség megegyezik egy atomreaktor hűtéséhez szükséges vízmennyiséggel. Ezenkívül a ChatGPT, amely egy nagy számítási teljesítménnyel rendelkező, természetes nyelvfeldolgozási technológiával rendelkező AI, egy egyszerű, 20-50 kérdésből és válaszból álló beszélgetés során, 500 ml vizet használ fel.

A mesterséges intelligencia számítási teljesítményének növekedésével várhatóan a vízfogyasztás is növekedni fog, amely egy komoly környezeti problémát jelent. Az egyre növekvő vízfogyasztás nemcsak a víz készleteket terheli meg, hanem hatással van a környezetre is, és elősegíti a vízhiányt. Azonban a megoldás nem egyszerű.

Ahogy nőnek a számítási feladatok a ChatGPT-ben úgy fog nőni a hűtéshez felhasznált víz mennnyisége is

Az adatközpontok hűtése nélkülözhetetlen a számítási teljesítmény fenntartásához, és a kutatás és fejlesztés továbbra is szükséges az AI technológia fejlesztése érdekében. A kutatók azonban azt javasolják, hogy az ilyen nagy tech vállalatok vállaljanak társadalmi felelősséget, és példát mutassanak saját víz lábnyomuk kezelésével. Az ilyen vállalatoknak az adatközpontok hűtéséhez használt vízfogyasztás csökkentése érdekében meg kell keresniük azokat a technológiákat és megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyabb és víz takarékosabb hűtést.

Az egyik lehetőség a vízhűtésű adatközpontok alkalmazása lehet. Ez a technológia lehetővé teszi az adatközpontok hatékonyabb hűtését, mivel a vízhűtő rendszerek hatékonyabbak, mint a hagyományos léghűtő rendszerek. Ezenkívül a vízhűtésű rendszerek kevesebb energiafogyasztással működnek, így a teljes energiafogyasztás csökkenthető.

Azonban a vízhűtésű adatközpontok telepítése és üzemeltetése jelentős költségeket és műszaki kihívásokat jelenthet, így ez nem az egyetlen lehetséges megoldás. Az adatközpontok és a számítástechnikai berendezések hatékonyabb tervezése és optimalizálása is segíthet a vízfogyasztás csökkentésében.

Az AI technológiát alkalmazó vállalatoknak emellett figyelembe kell venniük az adatközpontok helyét és azok környezetét is. Például a száraz vidéki területeken az adatközpontok hűtése sokkal nagyobb vízfogyasztással járhat, mint a nedvesebb területeken. A víztakarékosabb megoldások mellett ezért fontos az adatközpontok helyszínének alapos megfontolása is.

Összességében az AI technológia képzéséhez kapcsolódó vízfogyasztás problémája komoly környezeti kérdés, amelyre a vállalatoknak válaszolniuk kell. Az energia- és víztakarékossági megoldásokra történő fókuszálással, valamint a társadalmi felelősségvállalásra való törekvés segíthet a vízfogyasztás csökkentésében, és ezzel a környezeti hatások minimalizálásában.

a vízpazarló chatgpt
vízpazarló chatgpt ?

 

Amikor a ChatGPT szembesíted a felhasznált  vízmennyiségével és kérdőre vonod, miért olyan vízpazarló

A kérdés az volt, hogy a mellékelt információ alapján, tervezze meg önmaga vízfelhasználását a várható terhelés növekedési terve alapján amit magából elképzel és a kérdésben ez az állítás szerepelt magyarul így szól: A ChatGPT-nek egy 500 ml-es palack vizet kell meginnia egy nagyjából 20-50 kérdésből és válaszból álló egyszerű beszélgetéshez”  Bár egy 500 ml-es palack víz nem tűnik túl soknak, a következtetések levonásához szükséges összesített vízlábnyom még mindig rendkívül nagy, figyelembe véve a ChatGPT több milliárd felhasználóját.”

Azt mondja a ChatGPT, hogy Ő nem vízpazarló

Rendben, az alábbiakban bemutatok egy táblázatot a ChatGPT előrejelzett vízfelhasználásáról, feltételezve, hogy minden beszélgetéshez 500 ml vizet használ fel, és figyelembe véve a becsült felhasználói számot.

Év Becsült felhasználók száma Napi beszélgetések száma Napi vízfelhasználás (liter) Éves vízfelhasználás (millió liter)
2022 10 milliárd 20-50 milliárd 10-25 milliárd 3,65-9,125 milliárd
2023 11 milliárd 22-55 milliárd 11-27,5 milliárd 4,015-10,075 milliárd
2024 12 milliárd 24-60 milliárd 12-30 milliárd 4,38-10,95 milliárd
2025 13 milliárd 26-65 milliárd 13-32,5 milliárd 4,745-11,825 milliárd
2026 14 milliárd 28-70 milliárd 14-35 milliárd 5,11-12,7 milliárd
2027 15 milliárd 30-75 milliárd 15-37,5 milliárd 5,475-13,575 milliárd
2028 16 milliárd 32-80 milliárd 16-40 milliárd 5,84-14,45 milliárd
2029 17 milliárd 34-85 milliárd 17-42,5 milliárd 6,205-15,325 milliárd
2030 18 milliárd 36-90 milliárd 18-45 milliárd 6,57-16,2 milliárd
2031 19 milliárd 38-95 milliárd 19-47,5 milliárd 6,935-17,075 milliárd

Fontos megjegyezni, hogy a fenti adatok csak becsült értékek, és változóak lehetnek a felhasználói szám, a beszélgetések száma és a vízfelhasználás változása miatt. Továbbá, mint korábban már említettem, a ChatGPT vízfelhasználása pontos megbecsüléséhez pontos adatokra lenne szükség az adatközpontok hűtésére és az adatfeldolgozási folyamatokra vonatkozóan.

Van min elgondolkodni: mekkora érték az okosság és a víz trényleg az éltető erő forrása kérdésekről is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.