A Citigroup tőzsdére vitte a Primericát — Az eladás a pénzügyi szupermarket-modell felszámolását jelképezi

 

A Citgroup 2010 március 31-én vitte tőzsdére a Primericát, a 100 000 biztosítási ügynököt foglalkoztató leányvállalatát.

 

 

A Citgroup 2010 március 31-én vitte tőzsdére a Primericát, a 100 000 biztosítási ügynököt foglalkoztató leányvállalatát.

 

A Smith Barney brókercég eladása után ez további lépés a pénzügyi válságban megborult ex-világelső pénzügyi szupermarket feldarabolása irányában. A tranzakció érdekessége, hogy a társaság 24 százalékának börzésítésével párhuzamosan egy további részvénycsomagot adnak el 330 millió dollárért a néhány éve a magyar Fibernetet és Euromedic-et is felvásárló Warburg Pincus magántőkealapnak. A két tranzakcióval és egy 450 milliós osztalékfizetéssel több, mint egy milliárd dollár készpénzhez jut a Citigroup.

Préda István, a fúziókat és felvásárlásokat szervező MB Partners vezetője szerint ezzel a kétirányú eladással a Citinek három fontos célja teljesül: (1) a Primerica többségi részesedésének eladásával „kikonszolidálhatja" az ügynökcéget és 12 milliárdos mérlegfőösszegét a könyveiből; (2) átadhatja a cég menedzselését egy erős kezű tulajdonosnak, aki segít növelni a maradék közel 50 százalékos pakett értékét, majd várhatóan ki is vásárolja azt; és (3) a pénzügyi szupermarket-koncepció szimbólumának eladásával Vikram Pandit vezérigazgató jelzi a tőzsdének, hogy a Citi újra a korábbi sikereihez vezető kereskedelmi banki alapüzletágára kíván koncentrálni.

Mint ismeretes, az 1988-ban 1,5 milliárd dollárért felvásárolt Primerica az egyik alapköve volt Sandy Weil sztárkivásárló pénzügyi birodalmának, melyen keresztül később részvénycserékkel megszerezte a Shearson Lehman brókercéget, majd a Travellers Groupot és végül a Salamon Brothers befektetési bankot is. Weil 1998-ban rábeszélte John Reedet, a Citigroup nagy tiszteletben álló elnök-vezérét, hogy a Travellers és a Citigroup fúziójával hozzák létre a Travellers Groupot, és a világ akkor legnagyobb pénzügyi szupermarketjét, majd két évvel később a Citi-vezért kicselezve egy „tárgyalótermi puccsal" megszerezte a Citigroup elnöki posztját is – nyilatkozta Préda István.

A Citi átszervezésének eredményei már kezdenek mutatkozni. Az amerikai kormány a napokban bízta meg a Morgan Stanley befektetési bankot a Citiben 2008-ban tőkeemeléssel szerzett részvényei eladásával, melyen Uncle Sam akár 7 milliárd dollárt is kereshet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.