Menjünk Mátraderecskére mofettázni-gyógyulni !

A CO2 a levegőnél nehezebb gáz. Benne a gyertya elalszik.A CO2 a levegőnél nehezebb gáz. Benne a gyertya elalszik. 

A mátrai helység a palóc vidéken egyedülálló attrakciót nyújt;  a széndioxid-kigőzölgésre, a mofettának nevezett természeti jelenségre települt gyógyhelyet. 

 

A CO2 a levegőnél nehezebb gáz. Benne a gyertya elalszik.A CO2 a levegőnél nehezebb gáz. Benne a gyertya elalszik. 

A mátrai helység a palóc vidéken egyedülálló attrakciót nyújt;  a széndioxid-kigőzölgésre, a mofettának nevezett természeti jelenségre települt gyógyhelyet. 

 

 A kezelőhelyen igy lehet, hogy az ember feje kinn marad a gázból. Az a bőrön át felszívódva fejti ki hatását.A kezelőhelyen igy lehet, hogy az ember feje kinn marad a gázból. Az a bőrön át felszívódva fejti ki hatását.Az egykori vulkánikus tevékenység utóélete rendkivüli tulajdonságokat hordoz. Ahogy mondani szokás; már a rómaiak is… Nos, valóban, már ők is ismerték az itt divó sajátos fürdözési módot, melynek lényege:  amfiteátrum-szerüen kialakitott mélyedésben üldögélve hagyjuk hatni magunkra a feláramló gázt. Feljegyzések szerint ezt a gyógymódot Paracelsus is sikerrel alkalmazta a XVI. században, elsősorban égési sérülésekre és női betegségekre.

A mofetta kezelőhelyA mofetta kezelőhelyKorabeli feljegyzések emlékeznek meg a széndioxid gáz értágitó hatásáról és sikeres sebkezelésekről.  A mofetta jelenség kedvező hatása korunkban ismét felszinre került, orvosi kutatócsoport tudományosan regisztrálta a gyógyhatást, az Egészségügyi Minisztérium pedig 1999-ben gyógy-gázzá minősitette a jelenséget. A gáz sugárzási hatását Teller Ede is vizsgálta kétszer is idelátogatott, látogatását emlékfa őrzi a helységben.

Zám Ferenc polgármesterZám Ferenc polgármesterA gáz az Adriától induló, országunkat délnyugat-északkelet irányban átivelő tektonikus hasadék mentén szivárog a felszinre, ez a hasadék teszi elérhetővé az országszerte feltörő termálvizek, gyógyvizek egy részét is…pl. a Parádfürdői vizet is.  A mátraderecskei mofetta országunkban az egyetlen feltörés, mely nem időszakos, hanem állandó jellegü.

A félig kész gyógyszálló - hitel és tőke hiányában torzó maradtA félig kész gyógyszálló – hitel és tőke hiányában torzó maradtDr.László Márta belgyógyász reuma főorvos, a kutató orvos-csoport vezetője  és dr. Gyetvay  intézet igazgató szerint a gyógyhatás egyik titka a feltörő gáz radon-tartalmában rejlik, az enyhe, gyorsan feleződő radioaktivitású gáz ebben a csekély mennyiségben stimulálja a szervezet energiáit, endomorfinokat szabadit fel, fájdalomcsillapitó hatást fejt ki. Gyorsan felszivódik a bőrön keresztül, kedvező hatása szinte azonnal érzékelhető. A radon a földkéregben lévő rádiumból keletkezik,  a szervezetben a jó vérellátású területeken oszlik el. Fokozza a sejtek anyagcseréjét, erősiti a szabad gyökökök lefogását, stimulálja az immunrendszert.

A magas széndioxid és radon tartalmú mofetta-gáz  szintelen, szagtalan, a levegőnél nehezebb, a föld-felszinen szinte vizként viselkedik, innen a „fürdőzés" kifejezés.  93-95%-ban áll széndioxidból, 3-5%-a metán, kb. 1% a kénhidrogén vegyület.  A kialakitott medencében ülve helyezkednek el a látogatók, a gáz derékmagasságig éri őket, ezt a felügyeletet ellátó asszisztensek demonstrálják is;  a gyertya elalszik a széndioxidos rétegbe meritve, ill. egy poharat alámeritve,   tartalmával a gyertya eloltható, ha „ráöntjük".

A bőrön átjutó gáz a szövetekben értágitó hatást fejt ki, ez a hatás a bőr alatti kötőszövetekben, a belső szervekben is érvényesül.  A szervezet a gáz hatására savas Ph felé változik, ettől meg akar szabadulni, a kiváltott reakcióból származik a gyógyhatás. Fürdőzés után kipirulunk, mélyül légzésünk, csökken a vérnyomás, aluszékonyság tapasztalható.

Fentiek alapján a gyógygáz kiválóan alkalmas a sziv és a perifériás verőér-betegségek, végtagi érszükületek, a magas vérnyomás, cukorbetegséghez társult ér-szövődmények, érmütétek utáni állapot kezelésére.

A hivatalos elismerés után épült fel a helyi rekreációs központ, a széndioxid szárazfürdő és gyógyászati központ, helyi épitőmüvész tervei alapján. A kezelő központban a keringési és érrendszeri gondokkal küzdő betegek nyerhetnek enyhülést, sőt gyógyulást.  Az egészséges életmód, a rekreáció, a wellnes és az egészséges életmód hivei energiáik megújulását, szervezetük újjászületését tapasztalhatják meg ezen a helyen. A feltöltődést segíti a Tátra felől érkező tiszta középhegységi levegő is.

A mofetta csak kúraszerü alkalmazással fejti ki jótékony hatását, legalább egy hétig kell benne „fürdőzni".  A javasolt kúra 10-15 kezelésből áll, egy kezelés 20-25 percig tart. A gyógyászati központban kiegészitő gyógyászati kezelésekre, laborvizsgálatok inditására is mód van. A központban többek között EKG, ultrahangos doppler vizsgáló,  masszázs, vizalatti masszázs, pezsgőfürdő, relaxációs technikák, mágneses terápia is rendelkezésre áll. Minden fürdőzés előtt és után vérnyomás-mérés történik,  speciális emelőkészülék segitségével mozgás-korlátozottak is „beülhetnek" a fürdőbe.

A fürdőzés során célszerü könnyü, természetes anyagból készült ruházatot viselni, nincs szükség nekivetkőzésre, de a végtagok szabaddá tétele előnyös.

Mibe kerül egy kezelés?

1.400 Ft  alkalmanként.

A gyógyászati központ:  Mofetta szén-dioxid fürdő és rekreációs központ

3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a

T.:  +36-36 576-200

Fax:  +36-36 576/204

mofetta@axelero.hu

Zám Ferenc  a 2.400 lakosú falu polgármestere felhivja a figyelmet, a kúra ideje alatt a palóc hagyományok, palóc konyha és népmüvészeti textilek (mindenkinek ajánlom!)  ismerhetők meg a faluban és környékén, különös tekintettel a helyi népmüvészeti házra. A faluban magánházas elhelyezésre van mód.

Túra-ajánlati példa a környékre:

Mátraderecske-Mátraballa-Bátonyterenye-Pásztó-Hollókő.

Továbbá:

Parád

Parádsasvár,

Galyatető,

Kékestető,

Eger

Egerszalók,

Szilvásvárad

Lillafüred

Programszervezés:   Bridge Tours, ügyvezető Baumann Irén

1074 Budapest, Dob u. 33.

T.:  +36-1 342-93-15,    +36-1 484-08-06,   +36-1 267-88-29

Fax:  +36-1 341-60-46

Bridge-tours@bridge-tours.hu

http://www.bridge-tours.hu/

http://www.mofetta.hu/

Az utazásszervező vállalja a kúrára érkező vendégek mikrobuszos oda-vissza szállitását az ősszel Mátraháza határában nyiló, négycsillagos Residence Ózon szállóból. A szálló széleskörú szolgáltatásait sokféle szórakozási lehetőség teszi teljessé.

http://www.matraderecske.hu/

http://www.matrainfo.hu/

Harmat Lajos

Foto:Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.