A Coface moszkvai leányvállalata a nemzetközi hitelbiztosítók közül elsőként a közelmúltban megkapta az orosz állami hatóságtól a működési engedélyt.  A Coface helyi jelenléte az orosz piac ismeretével, az orosz cégekről megbízható és valós céginformációk szolgáltatásával segíti a kockázatkezelési folyamatot.

A Coface moszkvai leányvállalata a nemzetközi hitelbiztosítók közül elsőként a közelmúltban megkapta az orosz állami hatóságtól a működési engedélyt.  A Coface helyi jelenléte az orosz piac ismeretével, az orosz cégekről megbízható és valós céginformációk szolgáltatásával segíti a kockázatkezelési folyamatot.

A Coface moszkvai  leányvállalata, a ZAO Coface Russia Biztosító,  a közelmúltban megkapta az orosz állami hatóságoktól  (FSSN) a működési.  A Coface célja, hogy globális jelenléte, a követeléskezelés területén szerzett hathatós ismerete, valamint nemzetközi és orosz partnerei számára nyújtott széleskörű szolgáltatásai révén piacvezetővé váljon Oroszországban a vevőkövetelések kezelése területén, hatékonyan szolgálva a dinamikus, feltörekvő orosz piacot.

Az orosz biztosítási piac mérete a jelenlegi becslések szerint 40 millió euró. A Coface a négy meghatározó piaci szereplő közül az egyik, amely a helyi Kapital partnerrel együttműködésben már négy éve nyújt hitelbiztosítást Oroszországban. A cég mostantól saját maga szolgáltat hitelbiztosítást.

A Coface helyszíni jelenléte ügyfelei és saját maga részére is komoly előnyt biztosít:

  • Magas színvonalú szolgáltatást nyújt nemzetközi vállalatok orosz leányvállalatai részére – különösen a francia, német cégek esetében -, valamint az orosz cégek számára könnyebb hozzáférést biztosít a Coface hitelbiztosítási rendszeréhez.
  • A Coface oldaláról hatékonyabb kockázatkezelést biztosít.

Ennek a lépésnek a magyarországi cégek vonatkozásában több szempontból is jelentősége van. Egyrészről tovább bővül az a céginformációs bázis, amellyel az orosz cégekről megbízható céginformációkat lehet szerezni közvetlenül a Coface-rendszeren keresztül, a követeléskezelés területén pedig szintén a Coface-hálózaton keresztül lehet az orosz nemfizető cégek felé behajtási tevékenységet végezni – mondta Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója.

Annak, hogy hitelbiztosítót is alapított a Coface, az az óriási előnye, hogy azok a cégek, amelyek oroszországi befektetéssel rendelkeznek és szeretnének hitelbiztosítást kötni, ugyanakkor már Magyarországon is van hitelbiztosításuk, egy viszonylag egységes rendszeren keresztül, hasonló feltételekkel tehetik ezt meg, hiszen ugyanaz a cégcsoport kezeli a hitelbiztosításokat – hangsúlyozta Dercze.

Bagyura András, a Coface Hungary kereskedelmi vezetője szerint az orosz piacra lépő magyar cégeknek érdemes a kockázatkezelésre hangsúlyosan odafigyelni, mert a Nyugat-Európában megismerttől eltérő eljárási módokkal találkozhatnak Oroszországban – köztük a beszámolók megbízhatósága, az adatok valós tartalma tekintetében is. A Coface rendszerén keresztül azonban tájékozódhatnak a valós helyzetről, megbízható és hiteles adatokhoz juthatnak az orosz cégekről.

Mindent egy helyen

Az új engedély kiterjeszti a Coface jelenlétét Oroszországban, így most már teljes biztosítási védelmi szolgáltatást nyújt. A cég moszkvai központjában és szentpétervári irodájában jelenleg 60 embert alkalmaz.

Egy magyar exportőrnek nagy kockázatot jelent, hogy nem ismeri az orosz piacon használatos jogi eszközöket, a gazdasági szereplők által elfogadott módszereket a követelésbehajtásban – véli Bagyura.

A követeléskezelésnél ezért nagy segítséget jelent a cégeknek, hogy helyi kiszolgálással, helyi információk birtokában és helyben dolgozó szakemberekkel végzi a Coface a követelésbehajtást Oroszországban, és nem Magyarországról kísérli meg, hiszen innen nagyon nehézkes – hangsúlyozta Dercze, hozzátéve: a Coface helyi jelenléte az adott piac ismeretével, helyi információkkal és kapcsolatokkal segíti az egész kockázatkezelési folyamatot.

A Coface 18 évvel ezelőtt nyitotta meg képviseletét Oroszországban „Coface Rus Services" néven, amely üzleti céginformációs szolgáltatást és követeléskezelést végez annak érdekében, hogy megbízói hatékonyan léphessenek fel a késedelmesen fizető adósok ellen. Céginformációs adatbázisa jelenleg 600 ezer cégről szolgáltat adatokat.

A Coface a cégminősítés területén is aktív tevékenykedik Oroszországban. Ezt erősíti meg, hogy nemrég 100 százalékos tulajdonosává vált a cégminősítést végző vállalatának, ezzel is jelezve, hogy az európai cégminősítési piac első számú szereplőjévé kíván válni.

A faktorálás területén 2008. július óta szorosan együttműködik Oroszország piacvezető faktoráló vállalatával, a National Factoring Company-val (NFC). Az együttműködés keretében a Coface az NFC Oroszországon kívüli partnereinek, míg az NFC a Coface orosz piaci partnereinek nyújt szolgáltatást.

Országminősítés: Oroszország pozitív megfigyelés alatt

A Coface fő küldetésének a reálgazdaság támogatását tartja, azáltal, hogy biztosítást nyújt a cégek közötti kereskedelemben. Ma már 2,2 milliárd euró szállítói hitelt biztosít, amely 10 ezer orosz vállalatra terjed ki. Oroszországban a hitelbiztosítás fejlődési és terjedési folyamatában a Coface azzal szeretne hozzájárulni a kereskedelmi bizalom helyreállításához, hogy megbízható és releváns információkat tesz elérhetővé az orosz vállalatokról.

Oroszországot súlyosan érintette a gazdasági válság, amit az is mutat, hogy a Coface felmérése szerint 2009 végére jelentősen nőtt a fizetési késedelem. 2010-ben azonban az orosz gazdaság már 4 %-os mérsékelt növekedést mutat (a 2009-es 7,9 %-os csökkenés után), ami egyrészről az olajár-emelkedésnek, másrészről a többhónapos bizalomvesztés után újra fellendülő tőkebeáramlásnak köszönhető. A Coface így áprilisban már azt jelenthette, hogy Oroszország kockázati besorolását (C) pozitív megfigyelés alá helyezte. (A Coface országkockázati besorolása nem szuverén osztályzat. Azt tükrözi, hogy az ország gazdasági, pénzügyi és politikai kilátásai milyen mértékben befolyásolják a magánvállalatok pénzügyi kötelezettségvállalásait.)

Ennek ellenére az orosz gazdaság strukturális gyengeséggel szembesül a magánszektor irányításában. A Coface üzleti környezet értékelési rendszerében Oroszország jelenleg a B kockázati kategóriába tartozik, amely a legalacsonyabb a BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) között.

A Coface „üzleti környezet" értékelése azt méri fel, hogy egy adott kereskedelmi ügylet mennyire kockázatos az országban, az adott országban működő cégekről rendelkezésre álló információk mennyire pontosak, és milyen hitelezői jogvédelem áll az adósok rendelkezésére. A B kategóriás besorolás azt mutatja, hogy az orosz vállalati pénzügyi eredmények átlagos átláthatósága és a hitelezői védelem gyakorlata még kívánni valót hagy maga után, és sokat kell fejlődnie.

Magyarország

Legutóbbi értékelésében a Coface Magyarországot is negatív megfigyelés alá helyezte, most a leminősített országok között áll, így A3-ról A4-re változott az országkockázati besorolás. „Magyarország esete nem egyedi, az egész régiót leminősítették a világgazdasági válság hatására. Ez egy globális válság régiós hatása" – mondta el Dercze Zoltán, a Coface Hungary országigazgatója. Ez a vállalkozások szempontjából azt jelenti, hogy árazásban és limitben is a rosszabb kategóriába kerül az ország.

Európai országok kockázati térképét megtekintheti vagy letöltheti a következő linkre kattintva:

http://www.coface.hu/CofacePortal/HU/hu_HU/pages/home/risks_home/country_risks/news?news=100408

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük