Az októberi sztárdömpinget követően november végén, 26-án egy újabb legenda, a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" sorozat rangidőse, a 86. életévében járó, a cool jazz egyik úttörőjeként is számon tartott Lee Konitz (USA) lép színpadra.

 

Az októberi sztárdömpinget követően november végén, 26-án egy újabb legenda, a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban" sorozat rangidőse, a 86. életévében járó, a cool jazz egyik úttörőjeként is számon tartott Lee Konitz (USA) lép színpadra.

 

Életpályájának hosszát jól szemlélteti, hogy a még fekete-fehér TV felvételeken is már kiforrott, letisztult játéka hallható. Az állandó koncertezés mellett a tanítást is elsődleges feladatának tekintő Konitz saját oktatási metodikát fejlesztett ki. Generációjának egyik legjobb alt-szaxofonosa, a cool jazz egyik atyja, aki sokaktól eltérően nem Charlie Parker nyomdokaiba lépett, hanem önálló alternatívát kínált elsősorban önmagának, és persze  zenésztársainak is. Soundja az évek folyamán organikusan változott. A lemezgyűjtő fanatikusok külön polcrendszert kénytelenek fenntartani számára, hiszen játéka több mint 130 – elírásról szó sincs: százharminc! – lemezen hallható, és ez a szám is csak akkor állja meg a helyét, ha csak szigorúan a saját neve alatt megjelenő albumokat számoljuk össze. Ha a meghívásos lemezeket is számba vesszük, hazai vonatkozása miatt külön említést érdemel a Trio Midnight 2005-ben megjelent korongja, melyen a zenekar Konitz vendégszereplésével rögzített belgiumi koncertje hallható.

 

„Lee Konitz 1927-ben született az Illinois állambeli Chicagóban. Kezdetben klarinétozott, klasszikus zenét játszott, majd később áttért az altszaxofonra. A '40-es években olyan zenekarokban játszott, mint Jerry Wald és Claude Thornhill, emellett Miles Davis-szel is szerepelt. Ezzel párhuzamosan Lennie Tristanónál tanult, akivel lemezfelvételeket is készített. Az '50-es évek elején egy ideig Stan Kenton zenekarában dolgozott.

Az ötvenes évek közepétől elsősorban saját zenekarait vezette, lemezfelvételeket készített, koncertezett és egy rövid ideig ismét együtt játszott Tristanóval. Sokat tanított is. Ez a tevékenység mindjobban érdekelte, számos workshopot vezetett, magánórákat adott. A hetvenes évek közepén számos albumot készített Warne Marsh-sal, mely szakmai és kereskedelmi szempontból is rendkívül gyümölcsözőnek bizonyult.

Lee Konitz generációjának egyik legjobb alt-szaxofonosa, aki sokaktól eltérően nem Charlie Parker nyomdokaiba lépett, hanem önálló alternatívát kínált elsősorban önmagának, és persze  zenésztársainak is. Soundja az évek folyamán organikusan változott. Eredetileg vékonyabb, száraz soundja volt, amit akkor változtatott meg, amikor Kentonnal dolgozott. Erre feltétlen szüksége is volt, különben megfulladt volna a zenekar nagy hangerejében."

 

A novemberi 26-i koncerten a világklasszis szaxofonost a zenész egyik állandó partnere, Dan Tepfer kíséri zongorán.

Jegyár: 5.900 HUF

 

2013. november 26., 20:00

Lee Konitz & Dan Tepfer Duo

Budapest Jazz Club

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7

 

www.bjc.hu

http://www.youtube.com/watch?v=-7_WTLq7MsM

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük