A DHL, a világ első számú logisztikai és expressz szállítmányozója 2008 novemner 10-én bejelentést tett a jelenleg veszteségesen működő USA Express üzletágának átszervezéséről. 2009. január 30-i hatállyal megszűnik minden belföldi légi, és belföldi közúti szállítási tevékenység az USA-ban, amelyek helyett teljes mértékben a nemzetközi küldeményfogalomra helyeződik át a hangsúly.

 

 A DHL, a világ első számú logisztikai és expressz szállítmányozója 2008 novemner 10-én bejelentést tett a jelenleg veszteségesen működő USA Express üzletágának átszervezéséről. 2009. január 30-i hatállyal megszűnik minden belföldi légi, és belföldi közúti szállítási tevékenység az USA-ban, amelyek helyett teljes mértékben a nemzetközi küldeményfogalomra helyeződik át a hangsúly.

Az USA továbbra is megőrzi stabil nemzetközi hálózati kiépítettségét és versenyképességét. A DHL Express továbbra is fenntartja teljes szolgáltatási portfolióját a DHL által lefedett többi régióban, ill. országokban, azok szolgáltatására és operációjára a bejelentés nyomán végrehajtandó intézkedések nem lesznek hatással.

    – 2009. január 30-i hatállyal megszűnik a DHL Express belföldi szolgáltatása az USA-ban.

– A pénzügyi célkitűzések teljesülése érdekében átszervezésre kerül sor melynek révén az USA üzemeletetési költségei több mint 80%-kal csökkennek.

– A DHL Express stabil és versenyképes nemzetközi hálózatának az USA továbbra is szerves részét képezi.

– Az USA főbb nagyvárosait érintő nemzetközi küldemények 71%-a ezentúl még magasabb színvonalú szolgáltatás keretében kerül feldolgozásra.

– A fent leírtak nem érintik a DHL Express által lefedett többi (USA-n kívüli) régió, illetve ország szolgáltatásait és operációját.

   A DHL Express Európa Ügyvezető Igazgatója, Scott Price az alábbiakat nyilatkozta: "Európában piacvezetők vagyunk, és továbbra is meg fogjuk őrizni ezt a pozíciónkat."

    John Mullen, a DHL Express globális ügyvezető igazgatója az alábbiakban foglalta össze álláspontját: "A május 28-i bejelentés óta a DHL körültekintően hajtja végre az előirányzott intézkedéseket, és a kitűzött határidők előtt teljesítette az erre kialakított terv minden fontos mérföldkövét. Mindazonáltal – tekintettel a példa nélküli globális gazdasági válsághelyzetből fakadó bizonytalanság által teremtett jelenlegi helyzetre – kritikusan fontosnak tarjuk, hogy jó előre megtegyünk minden olyan lépést, ami a komoly kihívást jelentő 2009-es év sikeres teljesítéséhez szükséges."

    "Tekintettel a jelenlegi gazdasági helyzetre, hosszú távon ez a legbölcsebb döntés, amit hozhattunk az USA Express üzletágunk további működtetésére nézve. Amikor azt vizsgáltuk, hogy miben vagyunk a legeredményesebbek az USA Express piacán, úgy láttuk, hogy a nemzetközi szállítmányozás az" – folytatta Mullen. "A DHL továbbra is elkötelezett, hogy az iparág vezetőjeként kiváló minőségű nemzetközi szolgáltatást nyújtson; az USA továbbra is szerves részét fogja képezni a DHL globális hálózatának. A folyamatos jelenlét biztosítása az USA-ban kulcsfontosságú a globális Express hálózat számára, hiszen a 200 kiemelt ügyfelünk majd fele egyesült államokbeli, a globális Express forgalmának majdnem a felét az USA-ba és az USA-ból feladott küldemények adják, arról nem is beszélve, hogy a globális expressz küldeményforgalom majd fele az USA-t érintve jut el célállomására." – foglalta össze Mullen.

    A DHL USA nemzetközi Express üzletága továbbra is kiemelten versenyképes marad. Az USA főbb nagyvárosain keresztül lebonyolított küldeményforgalom 71%-a fog profitálni a még gyorsabb szállítási időkből, 25%-t pedig egyáltalán nem érint a változás. Az USA-ba feladott nemzetközi küldemények továbbra is az USA-beli irányítószámok 100%-ára kiszállításra kerülnek, ahogyan eddig is. Az USA-ba irányuló nemzetközi küldemények változatlanul magas szolgáltatási szinten kerülnek felvételre.

    A nemzetközi expressz szállítmányozás piacán legrégebben jelenlevő és globálisan piacvezető DHL folyamatosan erősíti nemzetközi légihálózatát. Elkötelezett üzleti partnerei, társvállalkozásai és saját repülőgépparkja révén folyamatosan biztosítja időérzékeny szolgáltatásainak versenyképességét minden nemzetközi útvonalán. Jelenlegi üzleti partnereink: az AeroLogic vegyes vállalat a Lufthansa Cargoval Európát és Ázsiát szolgálja ki, a Polar Air Cargo az USA nyugati partvidékét és a csendes-óceáni térséget fedi le. Az Atlanti-óceán forgalmát a DHL tulajdonát képező repülőgép flotta bonyolítja le, amely 6 modern felszereltségű Boeing B767-300F típusú teherszállító repülőgépből áll. A világ egyik legfejlettebb szállítmányozási hálózatának részeként az USA nemcsak egyszerűen a DHL Express "vérkeringésében marad", hanem továbbra is kulcsfontosságú szerepet tölt be.

    Ezen stratégiai irányváltás eredményeként a DHL Express megszünteti minden földi elosztó központjának működését az USA-ban, kihelyezett irodáinak számát 412-ről 103-ra csökkenti, továbbá 3000-4000 alkalmazott foglalkozik majd a nemzetközi küldemények kezelésével. Ezen intézkedések nyomán a DHL Express USA jelenlegi 5,4 milliárd dolláros (mintegy 4,2 milliárd eurós) működtetési költségét több mint 80%-kal csökkenti, kevesebb, mint 1 milliárd dollár (770 millió euró) alá.

    A tegnapi napon  közzétett intézkedések semmilyen módon nem befolyásolják a vállalat többi üzletágának, úgy mint DHL Global Forwarding, DHL Freight, DHL Supply Chain/Customer Information Services (CIS) szolgáltatásait, és a DHL Global Mail-t sem érintik a jelenleg folyó átszervezések. Ezen üzletágak több mint 27 000 alkalmazottjukkal változatlanul folytatják sikeres üzleti tevékenységüket az USA területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük