2022.05.17.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A doni áttörés évfordulójának emlékezete Szombathelyen

2 min read
<span class="inline inline-left"><a href="/node/57242"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/20120106_szhely_09_don_fekvo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A doni áttörés 69. évfordulóján közös megemlékezésre került sor Szombathelyen 2012. január 13-án a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete szervezésében.

A doni áttörés 69. évfordulóján közös megemlékezésre került sor Szombathelyen 2012. január 13-án a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete szervezésében.

A doni áttörés 69. évfordulóján közös megemlékezésre került sor Szombathelyen 2012. január 13-án a Szombathelyi Egyházmegye, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezete szervezésében.

A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán található „pápai keresztnél" katonai dalok és irodalmi műsor elhangzása után Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke szólt az egybegyűltekhez. Emlékbeszédében a hős magyar katonák előtt tisztelegve felidézte 1943 januárjának szomorú eseményeit, amely után a kegyelet virágait és mécseseit helyezték el a kereszt lábánál az emlékezők.

Ezt követően Császár István általános helynök mutatott be engesztelő szentmisét a doni harcokban elhunyt katonák lelki üdvéért a Kálvária templomban. A szentmise elején Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke mondott köszöntő beszédet. Hangsúlyozta, hogy a magyar katonák nem áldozatként léptek a doni hadszíntérre, hanem sokkal inkább nemzetünk és Európa védelmezőiként, valamint kiemelte annak fontosságát is, hogy több évtizedes némaság után, 1990 óta újra szabadon emlékezhetünk a hősökre. Császár István homíliájában katonáink hős szeretetet tanúsító példájára  mutatott rá: „Ezek az emberek a hazájukat védték, s a legnagyobb értéket, az életüket adták érte. Nemcsak emlékezni kell rájuk, hanem példát is kell vennünk tőlük. A magyarság felemelkedésének ma sincs más útja, mint az áldozatos szeretet térnyerése. Áldozatok nélkül ma sem lehet szolgálni a nemzetet" – mondta. A szentmise végén Gregerssen Labossa György evangélikus lelkész a protestáns egyházak nevében mondott imát.

A kegyeleti megemlékezést követően a doni harcokban részt vett katonák és hozzátartozóik baráti összejövetelen vettek részt.

Szombathelyi Egyházmegye/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.