2009. május 7-én  a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium,  a Magyar Turizmus Zrt.,  a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ),  a 16  civil szervezet alkotta IKUVÉH konzorcium és a szentendrei SKANZEN Szabadtéri Néprajzi Múzeum  "Civiliek a vidék turizmusárért"  címmel országos szakmai fórumot rendezett. (IKUVÉH :   Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Érdekképviseleti Ernyőhálózat, melyet a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és konzorciumi partnereinek együttműködésével indítottak.)

 

2009. május 7-én  a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium,  a Magyar Turizmus Zrt.,  a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ),  a 16  civil szervezet alkotta IKUVÉH konzorcium és a szentendrei SKANZEN Szabadtéri Néprajzi Múzeum  "Civiliek a vidék turizmusárért"  címmel országos szakmai fórumot rendezett. (IKUVÉH :   Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Érdekképviseleti Ernyőhálózat, melyet a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége és konzorciumi partnereinek együttműködésével indítottak.)

A fórum keretében került sor a „Hazajáró Hétvége" programot bemutató tájékoztatóra is, melynek előadója volt dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, dr. Csizmadia László, elnök, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége,  Kiss Kornélia, irodavezető, Piac- és Termékmenedzsment Iroda, Magyar Turizmus Zrt.
 
A Hazajáró Hétvége kezdeményezés során a szervezők várják és összegyűjtik azon tagjaik jelentkezését, akik vállalják, hogy a három nap során legalább 20 százalékos engedményt nyújtanak vendégeik részére, és ezt a  http://www.hazajaro.hu/  honlapon egyesített módon kínálják falusi szálláshelyek, bortermelők, bio- és kézműves porták, pálinkafőzdék, tájházak és különböző vidéki szolgáltatók ajánlataként. 

Az akciót minden korábbinál intenzívebb „reklámhadjárat" vezeti majd fel. Napi-, hetilapoktól kezdve, rádiós-, televíziós- valamint közterületi reklámfelületeken, óriásplakátokon hangsúlyosan jelenik majd meg a hirdetés, amely a városiakat, idősebbeket és fiatalokat egyaránt, megszólítja és vidékre invitálja.

A jelentkezőknek jelentkezési lapot kell kitölteniük, így felkerülnek a szervezők honlapjaira, az http://www.mnvh.eu/, a http://www.vkszi.hu/, a http://www.kultura.itthon.hu/, valamint a http://www.falusiturizmus.eu/  helyeken. A rendezvény számára http://www.hazajaro.hu/ néven külön honlapot alakított ki és működtet az MNVH. A jelentkezési lap mellé olyan digitális fényképet kell csatolni, amely a legjobban tükrözi a szálláshely/agroturisztikai szolgáltatás jellegét.

Felmutatható így a települések széles kínálata,  a vidék jellegzetes ízei, a gondos munkával termelt és feldolgozott termékek.  A lehető legszélesebb körben megismertethetők Magyarország természeti kincsei, különleges tájai, kulturális- illetve épített örökségünk,  sokszínű hagyományaink,  fel nem fedezett útjainak sokasága.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében a 96 tagú hazai LEADER közösség,  valamint az ország 10 ezer fő alatti településeit magában foglaló, közel 1.800 falusi szálláshelyet tömörítő FATOSZ,   ill. 150 Tourinform Iroda  teszi közzé partnerei számára a Hazajáró Hétvégéhez való csatlakozás lehetőségét. 

A magyar vidék újrafelfedezése kezdődhet a falusi vendégházakban, bioportákon, lovas-, sport-, borászati, túrázási vagy éppen hagyományőrző programokon. Színesíti mindezt egy-egy vidék saját jellegzetességeit kínáló gasztronómiai élmény is a folyamatosan megismerhető helyszíneken. A kezdeményezéssel a falusi és városi embereket kívánják közelebb hozni egymáshoz, hogy jobban megismerjék egymás kultúráját, életmódját, mindennapjait. A kézzel fogható élmények adnak ehhez mindennél hatékonyabb segítséget, vallják a szervezők. dr. Csizmadia László lelkesít mindenkit;  fedezzük fel újra a vidéket!  Ahhoz, hogy a városi turista kedvet kapjon, ápolt, nyugodt környezetre, s olyan élményszerzési lehetőségekre van szükség, melyek visszavonzzák máskor is.  Akkor van értelme a falusi turizmusnak, ha van értelme odamenni vidékre…

Magát a szakmai fórumot  a FATOSZ és az IKUVÉH konzorcium elnöke, dr. Csizmadia László moderálta. dr.Dietz Ferenc,  Szentendre város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki emlékeztetett, a felmérések szerint Budapest és a Balaton után a Dunakanyar a legnépszerűbb turisztikai célpont hazánkban.  Korábbi programkezdeményezéseik, mint amilyen a Szentendrei Teátrum és mások, a szentendrei főteret és magát a várost a program-keresők előtt is népszerűvé tették, az elkövetkező új programok, mint pl. a Nőbarát Város, vagy a „Szentendre Randira Hív" ezt fogják erősíteni. Sikereiket a pályázatok útján nyert támogatások is segítették.

dr. Cseri Miklós,  a Szentendrei Skanzen  főigazgatója elmondta, a szabadtéri múzeumok történetileg az épített örökség védelmében jöttek létre, mint ismeretes, először Stockholmban, 1891-ben.  Innen a skanzen név eredete, mely (főleg) Kelet-Közép-Európában köznévvé vált.  A XIX. század végére Európa fejlett felében a polgári fejlődés során igénnyé vált a még meglévő, vidéki-paraszti építészeti örökség emlékeinek megőrzése. 

Magyarország is több szabadtéri néprajzi múzeummal és több tucatnyi helyileg védett épület együttessel bír ma már, mint a  

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum,

Szennai Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény,

Göcseji FalumúzeumZalaegerszeg,

Őrségi Népi Műemlékegyüttes,  Szalafő-(Pityerszer),

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Ópusztaszer,

Sóstói Múzeumfalu,  Nyíregyháza,

Vasi MúzeumfaluSzombathely

Hollókői FalumúzeumHollókő,

-Szabadtéri Néprajzi Múzeum,  Nagyvázsony,

-Szabadtéri Néprajzi Múzeum,  Tihany.

A népi épített örökségben több 10 ezer megvédésre érdemes épületet találunk, a skanzen ma is várja a jelentkezőket a megvédés megszervezésére. Fényképek, munka-módszerek és minden, ami megőrzi számunkra és utódaink számára az örökséget, akár felidézhetően, felújíthatóan is…

Az épített környezet védelmét szolgálja a Tájházak Hálózata is a 400 tájházzal. Nem kis feladatot jelent a mintegy 1.300-1.700 épített népi műemlék megőrzése is, sok esetben civil kezdeményezéssel.  Ezek a tájházak sokhelyütt élettel teli közösségi funkciót töltenek be, hagyományos rendezvényeken át közösségformáló, hagyományőrző helyek. A kötődés a nosztalgia és romantika oldaláról is megfogalmazható. Mondhatni;  nem kell mindenhol, mindenben globálisnak lenni…

Németh Ferenc, az IKUVÉH konzorcium alelnöke az IKUVÉH célkitűzéseiről,  dr.Csonka Takács Eszter, a Kulturális Örökség Igazgatóságának képviseletében a szellemi kulturális örökség turizmusban betöltött szerepéről szólt.

Kiss Kornélia (Magyar Turizmus Zrt.) a társaság támogatásáról biztosította a vidék turizmusáért kiálló kezdeményezéseket, erről szól idei munkaprogramjuk is, melynek szlogenje; „Itthon láss csodát!"

Dr.Bereczki Ibolya,  a Magyarországi Tájházak Szövetségének elnöke a tájházak, a turizmus és a civil kezdeményezések összefüggéseit ecsetelte. A 2002-ben újjáalakult Tájházszövetség a tájházakat működtető szervezetek és személyek szakmai együttműködését támogatja, ellátja szakmai érdekképviseletüket, továbbképzéseket és konferenciákat, szakmai fórumokat szervez.  A Tájházi Műhely elnevezésű speciális szaktanfolyamokon a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum támogatásával, avatott szakemberek vezetésével mélyülnek el pl. a fa-szerkezetek állagmegóvása, védelme, a turizmus és kommunikáció témákban.

A szervezet információs füzetei „Tájházi hírlevél" címmel jelennek meg (http://www.museum.hu/ , www.skanzen.hu/tajhaz).

A tájházak a helytörténet, a szülőföld szeretete, a lokálpatriotizmus, a helyi közösségformálás gyújtópontjaivá, sőt vendégforgalmi attrakciókká váltak. Ez funkcióváltást is jelent, melynek során a szövetség a színvonalas értékőrzést kívánja elősegíteni.  A minisztérium által kiírt pályázatokkal kapcsolatos tevékenységüket idén, a kulturális turizmus évében is folytatják, újabb, 60 millió Ft-os fejlesztési lehetőségekhez jutnak a „Vendégváró tájházak" c. pályázat nyertesei.  A Tájházszövetség szlogenje:  „Házunk tája – tájunk háza".

Dr.Neupor Zsolt, az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeit és fejleményeit vázolta.

http://www.mnvh.eu/

http://www.fatosz.hu/

http://www.falusiturizmus.eu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük