2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A felvételi esete az internettel

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36935"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/OH_kozl_felvi.thumbnail.jpg" border="0" alt="Az ígéret a rendszer kinyitásáról az OH-közlemény nyomán." title="Az ígéret a rendszer kinyitásáról az OH-közlemény nyomán." width="100" height="61" /></a><span style="width: 408px; height: 36px" class="caption"><strong>Az ígéret a rendszer kinyitásáról az OH-közlemény nyomán.</strong></span></span> <p>A felvételi hivatalos határideje, az úr 2010. évében február 15.-én éjfél volt. S ahogy az lenni szokott, volt, aki ezt komolyan vette. Különösen azok, akiknek a döntéshez több idő kellett. Vagy csak a szokásos népbetegség okán, mely azzal a tünet-együttessel jár, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Tapasztalható ez számos határidős népmegmozdulásnál, például az adóbevallásoknál is, tehát csodálkozhat bárki, de feleslegesen azon, hogy a felvételik leadási határidejéhez közel kulminált a forgalom a postákon és az interneten egyaránt.</p><p>

 az ígéret a rendszer kinyitásáról az oh-közlemény nyomán.Az ígéret a rendszer kinyitásáról az OH-közlemény nyomán.

A felvételi hivatalos határideje, az úr 2010. évében február 15.-én éjfél volt. S ahogy az lenni szokott, volt, aki ezt komolyan vette. Különösen azok, akiknek a döntéshez több idő kellett. Vagy csak a szokásos népbetegség okán, mely azzal a tünet-együttessel jár, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Tapasztalható ez számos határidős népmegmozdulásnál, például az adóbevallásoknál is, tehát csodálkozhat bárki, de feleslegesen azon, hogy a felvételik leadási határidejéhez közel kulminált a forgalom a postákon és az interneten egyaránt.

 az ígéret a rendszer kinyitásáról az oh-közlemény nyomán.Az ígéret a rendszer kinyitásáról az OH-közlemény nyomán.

A felvételi hivatalos határideje, az úr 2010. évében február 15.-én éjfél volt. S ahogy az lenni szokott, volt, aki ezt komolyan vette. Különösen azok, akiknek a döntéshez több idő kellett. Vagy csak a szokásos népbetegség okán, mely azzal a tünet-együttessel jár, hogy mindent az utolsó pillanatra hagyunk. Tapasztalható ez számos határidős népmegmozdulásnál, például az adóbevallásoknál is, tehát csodálkozhat bárki, de feleslegesen azon, hogy a felvételik leadási határidejéhez közel kulminált a forgalom a postákon és az interneten egyaránt.

Az interneten is, mivel a http://www.felvi.hu  webcímen lehetőség volt elektronikusan is leadni az igényt a személyre szabott felvételi eljárásra. Erről az e-felvételiről azt olvashatjuk az említett honlapon, hogy teljesen egyenértékű a papíralapú jelentkezéssel. Mármint jogilag, hiszen technikailag nyilvánvalóan nem mindegy, hogy békés otthoni környezetben, kényelmesen kattintgatva, vagy zsúfolt levélfeladó helyeken sorban állva teljesíti-e valaki az önmagára, a jelentkezéssel kirótt penzumot. Imígyen szóla az elmélet, és az internettől valóban a kényelmes, gördülékeny, rugalmas ügyintézés lehetőségét várhatnánk.

Várhatnánk, mivel az internetes rendszerek ma már évtizedes múltra tekinthetnek vissza. Így adott a lehetőség a becsült terhelés megállapítására, és a terheléselosztó rendszerek sem tarthatnának igényt a napjaink technikai újdonságainak kijáró díjra. Márpedig a lakossági, az iskolás generációt felölelő internethasználatra vonatkozó adatok, a várható felvételiző létszám ismeretében talán lehetett volna egy becslést adni arra, hogy mennyi e-felvételiző várható. S elismerve ennek a becslésnek az akár nagyságrendnyi bizonytalanságát, be lehetett volna vetni egy jól felkészült informatikus-gárdát, és egy olyan terheléselosztó megoldást, mely alkalmas lehet egy kielégítő szolgáltatásszint fenntartására a nagy roham alatt.

Mint azt a valóság igazolta, kicsit úgy jártunk, mint a régi kabaréjelenetben, Hofi Géza interpretációjában, a hó-eltakarítással. A jelen e-felvételi rendszerének felkészültsége azonban nem a kabaré színpadán, hanem a felvételizők valóságában vizsgázott. A vizsgaeredmény megállapításához elég azt figyelembe venni, hogy az Oktatási Hivatalnak (OH) e-felvételis pótnapot kellett beiktatni. A http://www.felvi.hu  -n is közölt információ szerint „a rendszert egyidejűleg nagy számban használók miatt kialakult túlterheltség" miatt. Így az elektronikus felvételi rendszer igazán kiváló minősítést aligha kaphatna.

a hibaüzenet szerint a rendszer mégis bezárt.A hibaüzenet szerint a rendszer mégis bezárt.Az OH az említett pótnap magadásával módosította a beadási határidőt a következő nap, február 16. 22:00 óráig. Tulajdonképpen korrekt döntésnek is tekinthető módon, hiszen aligha a felvételizni kívánó hibája, ha a jogszabály adta határidővel a fogadó rendszer tehetetlensége okán nem tud élni. Az, aki esetleg reggel szeretett volna élni ezzel a lehetőséggel, aligha tehette meg. Mert a február 16, az e-felvételit gondozók számára reggel 9-kor kezdődött. A nagyérdeműt ugyanis az a szöveg fogadta 16.-án a honlapon, hogy „ma reggel 9 órától este 10 óráig újra megnyitjuk az e-felvételi rendszerét". Noha az internet egyik előnye éppen az lenne, hogy a nap nem a munkaidő kezdetével indul kötelezően.

Bár ez még csak érthető is lenne, ha akként magyarázzuk, hogy az OH döntésének meghozatalához is idő kellett, és ez volt a legkorábbi időpont, mikorra minden pecsét a megfelelő helyre került a határozaton. A nagyobb csalódás azt érhette, aki az említett kinyitást a teljes értékű üzemként való üzemeléssel vélte azonosnak. Teljes értékű üzemként 22:00 -ig. Esetleg azzal a rugalmassággal, hogy az, aki az említett időpont előtt már bejelentkezett a rendszerbe, esetleg ki is választotta a neki szimpatikus képzést, befejezhesse a jelentkezési folyamatot. Aki így gondolta, tévedett, mert az e-felvételit üzemeltetők nem látszottak továbbjutni a címlapnál.

A http://www.felvi.hu/ejel10a  -oldalon már bizonyosan nem jártak, mivel itt csak egy hibaüzenettel lett gazdagabb még este 10 előtt is az erre böngésző. Egy hibaüzenettel, mely szerint, szemben az OH közleményével, a rendszer bezárt február 15.-én, és ezt kéretik tudomásul venni. Hiába közlemény, hiába a felvi.hu címlapján az ígéret, az OH jó szándéka, az informatikai rendszer bosszúja úgy tűnik mégis utolérte a henye felvételizőket. De legalább talán a már rendszerbe került adatok nem vesznek el, mint az megtörtént egy korábbi alkalommal az érettségire jelentkezések környékén (http://oh.gov.hu/kiemelt-hir/erettsegi-jelentkezes ). Az a jelen sorok írásakor még nem tudható, hogy kapnak-e a felvételizők, még egy rekompenzációs napot. Már akkor, ha a tapasztalt állapot tényleg az informatikai rendszer üzemeltetésének hibája. Bár abban az esetben, ha igen, esetleg a rekompenzációs nap mellé egy másik informatikai rendszer is jól jöhetne az OH háza táján.

Simay Endre István

Szerkesztőségünk várja az Illetékes Urak magyarázatát, szívesen leközöljük.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.