Szakmai műhelymunkákkal színesített nyitórendezvényével elindult a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében" elnevezésű programja. Az Új Széchenyi Terv Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával zajló projekt fel kívánja hívni a figyelmet többek között arra, hogy hétköznapi életünk során akár apró környezettudatos változtatásokkal és odafigyeléssel rengeteg energiát spórolhatunk és hozzájárulhatunk környezetünk fenntarthatóbbá tételéhez.

Szakmai műhelymunkákkal színesített nyitórendezvényével elindult a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében" elnevezésű programja. Az Új Széchenyi Terv Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával zajló projekt fel kívánja hívni a figyelmet többek között arra, hogy hétköznapi életünk során akár apró környezettudatos változtatásokkal és odafigyeléssel rengeteg energiát spórolhatunk és hozzájárulhatunk környezetünk fenntarthatóbbá tételéhez.

Ünnepélyes keretek között vette kezdetét 2014. február 11-én a modell- és rajzversennyel is jelentkező, Új Széchenyi Terv KEOP támogatásával megvalósuló „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében" elnevezésű projekt Székesfehérváron. A KEOP-6.2.0/B/11-2011-0022 azonosító számú mintaprojekt rengeteg kísérőprogrammal – Energia Labor építésével, képzések és pályázatok indításával – kívánja elérni kitűzött céljait. A program Fejér megye lakosságában hosszú távon szeretne hozzájárulni a fenntartható életmód és a kapcsolódó viselkedésminták szemléletétének kialakításához.  A mintaprojekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulhat meg.

A program nyitórendezvényén február 11-én, Székesfehérváron a szervezők ismertették a beruházás részleteit. A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Sipos Éva bemutatta a projekt legfőbb üzeneteit, céljait, valamint beszélt a beruházás során alkalmazott módszerekről is. A főtitkárasszony elmondta: az előkészítési szakaszt követően az FMKIK által működtetett Gazdaság Háza kerül középületként átalakításra. Ennek jegyében a megújuló energia arányának növeléseként napkollektoros melegvíz-előállító, valamint napelemes rendszert építenek ki. A hagyományos módon előállított villamos energia felhasznált mennyiségének csökkentése mellett ugyanakkor új, szintén az energia-felhasználást csökkentő hőszigetelést is kap az egész épület.

A rendezvényen részt vett Csepreghy Nándor, kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár is, aki ismertette a 2014-2020-as fejlesztési időszakra vonatkozó kormányzati elképzeléseket.

Dr. Kovács Zoltán, a Fejér Megyei Önkormányzat aljegyzője beszélt a 2014-2020 közötti megyei fejlesztési projektekről, valamint hangsúlyozta, hogy a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontok összehangolása különösen szükséges a mindennapok során a térségben.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta:

 „Meglévő adottságaink: munkaerő, tudás, környezet hatékony felhasználása a jövő építés eszköze, a fejlődés záloga. Az FMKIK mindig élen járt a jó példák megteremtésében, bemutatásával. Ezzel a projekttel is ezt a célt kívánja szolgálni."

A nyitórendezvényen Sipos Éva, az FMKIK főtitkára elmondta: az FMKIK környezetirányítási rendszert vezet be és tanúsíttat a mintaprojekt megvalósításának időszakában, amit saját forrásból finanszíroz.

A projekt megvalósítása során több mint ötezer Fejér megyei lakost von be a programba, népszerűsítve a környezettudatos gondolkodásmódot, a fenntartható életmódot és a tudatos energiafelhasználást. A következő másfél évben a szakképzésben résztvevő fiatalok számára modell- és takarékossági pályázatot, az általános iskolásoknak rajzversenyt, míg a társasházak közös képviselőinek gyakorlati képzést biztosít a projekt gazdája. A programok célja, hogy közönségük kézzelfogható tapasztalatot szerezzen akár a napkollektorokról, akár pedig a társasházak energetikai korszerűsítéséről, és felismerje, majd vállalja szerepét a fenntarthatóság kialakításában.

A nyitórendezvény részeként egyúttal három workshop is megrendezésre került a Gazdaság Házában. Az első szakmai előadás témája a mindennapi életben alkalmazható környezettudatosság volt. Ezt követően Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért címmel tartottak előadást, melynek keretében a társas- és panelházak műszaki megoldásairól is beszéltek, végül pedig szakmai műhely keretében esett szó a fenntartható megoldásokról, a korszerű gondolkodásról, és a Kék Gazdaságról is.

 

Háttér információk

A „Gazdaság Háza a fenntarthatóbb életmódért – mintaprojekt Fejér megyében" projekt az Új Széchenyi Terv Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával valósul meg, KEOP-6.2.0/B/11-2011-0022 azonosító számmal.

A támogatás összege: 150.917.080.- Ft.

A Gazdaság Háza mintaprojekt célja példaként szolgálni Fejér megye lakosságának, bemutatni az energiahatékony megoldásokat, valamint segíteni a hasonló szemlélet- és életmód elérésében.

A projekt keretében az energiahatékonyság jegyében átalakításra kerül a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza. Az épület a beruházás ideje alatt is változatlanul és megszakítás nélkül működik.

www.gazdasaghaza.hu

 

Az eseményen résztvevő

Ennyit spórolunk:

A Gazdaság Házának energiafogyasztás-csökkenése éves szinten az átalakítás után:

─   Áramfogyasztás: megtakarított energiamennyiség: 2813 kW – egy átlagos háztartás éves villamos energiaköltségének 73 százaléka.

─   Gázfogyasztás: megtakarított energiamennyiség: 2803 kW – több, mint egy átlagos háztartás éves energiafogyasztása.

─   Vízfogyasztás: megtakarított mennyiség: 24 m3 – egy átlagos háztartás ennyi vízzel 133 kádat tud megtölteni.

k a témában kompetens személyektől kaphattak komplex tájékoztatást mind a projekt fejlesztési beruházásairól, mind a megye és a megyeszékhely lehetőségeiről, mind pedig a 2014-2020-as fejlesztési időszak terveiről. A projekt a következő bő egy évben is arra törekszik, hogy ne csak példát mutasson, de képzéseivel, a készülő Energia Laborral, valamint pályázataival minden szükséges információt átadjon a megye lakosságának.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük