A Góbi-sivatag legdurvább részein a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007.
3 perc olvasás
Az út egyharmadát már megtették. 2007. június 11-én a csapat Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak, kelet felõl. Elõször a ?Keselyûk Völgyét" hagyták el, ahol óriási sziklák között több méter vastag jégpáncéllal találkoztak. Eztán elérkeztek Bayanzag-ba, amit a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz-csont lelõhelyeként tartanak számon.
Az út egyharmadát már megtették. 2007. június 11-én a csapat Dalandzagdadból vágott neki a Góbi-sivatagnak, kelet felõl. Elõször a ?Keselyûk Völgyét" hagyták el, ahol óriási sziklák között több méter vastag jégpáncéllal találkoztak. Eztán elérkeztek Bayanzag-ba, amit a világ egyik leggazdagabb dinoszaurusz-csont lelõhelyeként tartanak számon.
Ezt követõen néhány napig az expedíció legdurvább része következett: az út Khongoriin Els, szinte ?égig érõ" homokdûnéi felé vezetett, amit ember és állat egyaránt nagyon nehezen viselt. A össztáv egyharmadát már megtették. A tavalyi Északi-sarki paprikás csirke elkövetõje Turóczi Gábor, és társa, Jarabek Bence is elindult a csapat után a Góbi-sivatagba – õk eddig az expedíció kommunikációs rendszerének kialakítását és sajtószóvivõi feladatok ellátását intézték itthon.
Ételek a lótrágyával fûtött árvaganéj-tûzhelyen
Az expedíción több helyi specialitást is megkóstoltak már az utazók. Ilyenek a BOOZ, azaz darált birkahúsos tésztatáska, sült kecskehús BORCOG-gal – azaz egyszerû helyi különlegességgel, amit lisztbõl, vízbõl, sóból és cukorból készítenek, majd marhafaggyúban kisütnek. Egy másik mongol specialitás a COJVAN volt, ami egy száraz egytálétel tésztából, krumpliból és friss juhhúsból. A csapat megalkotta az elsõ magyar-mongol fúziós ételt is, ami egy helyi, szárított birkahúsból készült magyar gulyásleves volt MANZSINNAL (mongol karalábé-szerû gyökérrel) és Lucullus édes-nemes pirospaprikával. Egy helyi nomád család néhány róluk készített fotóért cserébe elkészített a csapatnak egy egész vacsorát, ami a helyi lótrágyával fûtött árvaganéj-tûzhely fölött készült.
A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007. – melyet tudományos expedícióvá minõsített a Magyar Földrajzi Társaság – a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül, Dalanzadgad és Altáj települések között. Az út elsõ, mintegy 400 kilométeres része kõsivatagokon, a Khongoriin Els homokdûnéin és az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonul át. Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek. A mintegy 1000 kilométeres utat lóháton tervezi megtenni az expedíció, amely július 12-én ér haza. Az expedíció Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából különleges kulturális missziót hajt végre a magyar-mongol barátság jegyében, tanulmányozza a nagy, nomád lovásbirodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait, emellett tudományos igényességû – orvosi, rádiós és mongolisztikai – kutatásokat hajt végre.