Ami az életet megkeseríti...Ami az életet megkeseríti…Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (XIII. kerület, Váci út 50.) májusig nyert támogatást a graffiti-jelenség bemutatására Maczó Balázs rendezővel. A kerületben sok az aluljáró és utcán élő ember, ezért igazán alkalmas hely a szubkultúrák tanulmányozásához. 

Ami az életet megkeseríti...Ami az életet megkeseríti…Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény (XIII. kerület, Váci út 50.) májusig nyert támogatást a graffiti-jelenség bemutatására Maczó Balázs rendezővel. A kerületben sok az aluljáró és utcán élő ember, ezért igazán alkalmas hely a szubkultúrák tanulmányozásához. 

   Nálunk a rendeletek alkotói nem demokráciában nőttek fel, felkészületlenek olyan új jelenségekre, mint a civil mozgalom keretében a magántulajdon védelmére és a felnőtt módon való párbeszédre – állapította meg a megnyitón Bojár Iván András országgyűlési képviselő, aki galériásként már kiállított alkotásokat graffitis művészektől. A falfirkákban gyakran akad kreativitás – támasztják alá a tablókon a kerületi írók, egyetemi tanárok, mint Sugár János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékéről: „rengeteg téveszme kering a graffiti körül", holott a választási plakátok vagy a brutálisra felnagyított autóreklámok erőszakos léte semmiben sem különbözik" ezektől.

   A TAG-ek, idegesítő, és nem művészi..A TAG-ek, idegesítő, és nem művészi..A kiállítás szótárt is kínál a graffitis kifejezésekből: blackbook – vázlatfüzet vagy emlékkönyv, amibe a graffitisok egymásnak emlékrajzokat készítenek; writer – a graffitis; writing – a graffiti jelenség; bombing – nagy betűkből és kevés színből álló rajz; inline – a kontúron belüli, kiemelésre szolgáló világos vagy fehér fénylő vonal; tag – értelmezhetetlen kriksz-kraksz. Általában a graffitisek nevét vagy egymás közti kommunikációját mutatja; throw-up – hézagosan kitöltött, gyors rajz veszélyes helyeken.

 Ha megfelelő helyre kerül, a művész grafitti a Street art része.Ha megfelelő helyre kerül, a művész grafitti a Street art része.  A különböző stílusok: Broadway Style: egyenes vonalakkal húzott, tömbszerű betűk. Bubble Style: kövér, lekerekített, buborékformába írt betűk. Mechanical vagy wilde style: a betűkre aggatott átkötések, nyilak, ábrák. 

   Egy vérbeli graffitis, Egry Tamás, a Moholy-Nagy Egyetem fotó szakán végzett művész nyilatkozta: 14-15 éves korában, vonatozás közben, a sivár állomásokon tetszetős ábrákat vett észre, a tinik lázadását. „Brahiból" fricskázták a várost, egyben – bűnözési szándék nélkül szórakoztattak egy bandázó csoportot. Közülük előfordultak tehetségesek is. Egry most 28 évesen érett, tudományos rálátással csak legális helyeken fest, például a Filatori-gát közelében lévő Cérnagyárnál vagy eldugott támfalakon, az M0-ás hangfogó palánkján. Legújabb művei a Rákóczi téri palánkokon láthatók. Általában felismeri a többiek kézjegyét. Egyes graffitisek, a „tagesek" illegalitásból élvezik a nyilvánosságot. A komoly graffitiseket gyakran felkérik reklámok készítésére.

  Átmenet a művészet és a rongálás között...Átmenet a művészet és a rongálás között…Egry Tamás a diplomához kellő szakdolgozatát a graffiti jelenségről írta komoly tudományos rálátással. Az angyalföldi kiállítás csak a magyar városkép-rombolásról emlékezik meg, hogy 1989-ben Style Wars címmel a Magyar Televízió bemutatta a New York-i utcai rajzolókat, és azután terjedt el kórként nálunk is. Egry kiegészíti: New York Bronx negyedében alakult ki a szegénynegyed, amikor rémes blokkházakat építettek a bevándorló afrikai és latino népességnek. A biztosítási pénz miatt a házakat gyakran kiégették, s a körülmények miatti tiltakozáskor kerültek azokra az első graffiti-díszek. Aztán következett a Berlini Fal. Nálunk inkább ennek mintájára kezdődött a falfestés – először a töltések mellett.

  Meghökkentő, de művészi.Meghökkentő, de művészi. A világ lassan kezd megegyezést találni a műfajjal. Rendezvények születtek, először Ausztriában, ahol háromszor vettek részt magyar graffitisek. Nálunk a Hajógyári szigeten, s legutóbb, 2008 nyarán komoly szponzorokkal rendeztek a Millenárison csoportok számára világversenyt. A zsűri feldobott egy témát, a résztvevők pedig nyolc órát kaptak a kivitelezésre. Magyar ezüstérmes sikerrel zárult az esemény.

   Ötlet: kaphatnának helyet a csúf tereken, játszótereken, építkezéseknél palánkokon, amelyeken kiélhetnék magukat az alkotók, akkor talán nem mázolnák össze a felújított műemlékek kapuit és márványfalait.

Dobi Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük