2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Grál-kehely

3 perc olvasás

Életem első operabérletének első előadásán a Parsifalt hallgattam. Jobb lett volna kezdetnek egy Verdi, de most már mindegy. Vigasztalódtam az egyik szereplővel, Székely Mihály varázslatosan zengő basszusával. Akkor gondoltam először a Grál-kehelyre, erre a titokzatos, szent tárgyra, amely a birtoklójának, őrzőjének, megpillantójának szerencsét és boldogságot hoz.

Az opera hőse Parsifal a jámbor, naiv, egyszerű ember úgy véli, hite által képes lesz megváltani a testi és lelki bajoktól szenvedőket, ezért a Grál, a Krisztus vérét felfogó szent kehely őrzőinek sorába léphet.

A Grál-legenda nem egységes történet, több változata ismert, könyvtárnyi irodalma van. Számomra az a legelfogadhatóbb, hogy Krisztus az Utolsó vacsora alkalmából ebből a kehelyből ivott és amibe Eritreai József, Jézus leghűségesebb tanítványa a keresztre feszítéskor felfogta a Megváltó vérét.

Öt éven át aranyművesekkel és ötvösökkel dolgoztam együtt az Óra- és Ékszeripari Vállalatnál. Érdeklődésem az ötvösművészet iránt töretlen, ezért kíváncsi vagyok, hogy nézhetett ki a Grál-kehely? Először Leonardo da Vincihez fordultam, az Utolsó vacsora freskóján talán felfedezhető a szent kehely. Jézus jobb kezében valóban tart egy kehelyfélét, de annak formája, kinézete nem határozható meg. Juan de Juanes, a XVI. században élt spanyol festő ugyancsak megfestette a témát. A Pradoban látható képen pontosan látszik a kehely formája, a méretarányokból meghatározható a nagysága is.

juanes 4

Juanes festménye

Ugyancsak jól látható a kehely Juanes kortársa Vicente Juan Masip utolsó vacsoráján. Valamint Dirk Bouts szárnyas oltárán Leuvenben, a Szent Péter templomban.

masip
masip festménye

A három műalkotás már elegendő támpontot jelent számomra. A kehely 17 centiméter magas, rézből készült, ötvös mestermunka. Csészéje fordított kúp alakú, szárán fogógomb, a talpa gömbsüveg formájú körben díszítménnyel. A talp erős, talán túlságosan is erős, a szívet formáló tartókat rögzíti. A királyi koronákra hasonlító négy pánt is ugyanezt a célt szolgálja, mindez statikai szempontból feleslegesnek tűnik. A szív kettős szimbólum, Jézus újjászületik az emberek szívében és a megváltásért adott hála és dicsőítés.

Spanyolország keleti részén Valencia tartományban található és látogatható a Szent János kolostor. Az idegenvezető azt állítja, hogy a Grál-kehely a birtokukban van. Ki is állítják, bárki megnézheti. Azt nem mondja, hogy a Szentszék nem hitelesítette a szentnek tartott ereklyét. Igaz, nem is cáfolta.

***

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.