A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai szerdán, 2009. június 10-én vehették át a boraikat kitüntető oklevelet. A győztes borokat a rend az év Piarista boraként hozza forgalomba. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek.

A Piarista Rend Magyar Tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai szerdán, 2009. június 10-én vehették át a boraikat kitüntető oklevelet. A győztes borokat a rend az év Piarista boraként hozza forgalomba. A régi piarista borászati hagyományokat felélesztő pályázaton idén a száraz fehér borok versenyeztek.

 

     A piaristák – a kegyesrendiek – évszázadok óta tanítanak, 1642 óta Magyarországon is számos iskolát alapítottak. Manapság is több ezer gyermeket, fiatalt oktatnak általános iskoláikban, gimnáziumaikban és szakiskolájukban. Jelentős szerepük volt azonban a magyarországi borkultúra fejlesztésében is, szőlészeteik mintagazdaságokká fejlődtek az évszázadok alatt.

Több nagyobb szőlőbirtok is volt a rend tulajdonában, melyekből hazai és nemzetközi versenyeken díjnyertes borok kerültek piacra. Ilyenek voltak a Balaton-felvidéken Dörgicsén, valamint Tokaj közelében Mádon és Sátoraljaújhelyen.

A második világháború után a kommunista diktatúra által elvett birtokok szőlőterméséből származó bor hiánya társadalmi, kulturális és gasztronómiai értékek elvesztését is jelentette.

Az idén először meghirdetett Piarista bor nevű verseny célja, hogy újjáélessze a régi hagyományokat, és a feltörekvő, komoly szakmai munkát végző magyar gazdák borait megismertesse a borkedvelő közönséggel.

Az első alkalommal kiírt piarista borválogatásra azokat a borászatokat hívták meg a szervezők, melyek a balatoni és a tokaji régiókban, a hagyományos piarista szőlőtermő földek közelében fekszenek. Csak száraz fehér borok pályázhattak. A benevezett harminc bor mindegyike méltón képviselte a rend hírnevéhez illő hagyományt és minőséget.

A szakértőkből és a piarista rend képviselőiből álló öttagú szakértői zsűri tagjai Guba András, a piarista rend pedagógiai igazgatója, dr. Freund Tamás agykutató, dr. Kállay Miklós professzor, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének vezetője, a zsűri elnöke, dr. Oberfrank Ferenc, a Piarista Diákszövetség elnöke és Szöghy Ottó sommelier voltak.

A 2009. március 24-én megrendezett zsűrizésen 20 pontos rendszerben, íz, zamat, szín és illat alapján pontozták és rangsorolták a borokat. A kóstolás vakon történt, a zsűri tagjai csak a döntésük után ismerhették meg a borokat készítő borászatok neveit.

A zsűri külön értékelte a Tokaj-Hegyaljáról, illetve a balatoni borrégióból érkezett borokat. Tokajból a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok Tokaji Furmint Barrel Aged 2007 bora nyerte el a piarista bor címet, a balatoni pályázók közül pedig Nyári Ödön Szentgyörgy-hegyi Szürkebarát 2008 borát tartotta a legjobbnak a zsűri.

Idén tehát ez a két bor képviseli a Piarista Rend borászati hagyományait és értékeit.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok

A német-magyar származású Degenfeld grófi család múltja a kora középkori Svájcba vezet, Magyarországon és Erdélyben a XIX. század elejétől találjuk meg őket. Elsőrangú birtokaikkal fontos szerepet töltöttek be Tokaj-hegyalja történelmében. Gróf Degenfeld Imre, mint az egyik legjelentősebb tokaji birtokos, alapító tagként vett részt az 1857-ben alakult Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület munkájában.

A trianoni békeszerződést követően a család erdélyi és magyarországi ágra szakadt.

A magyar birtokok örököse, gróf Degenfeld Sándor, a háborúk után feleségével, Bethlen Ágnes grófnővel vagyonától megfosztva Romániában élt. 1964-ben vándoroltak ki Németországba, ahol új egzisztenciát teremtettek. Leánya, Degenfeld Mária grófnő Dr. Thomas Lindnerrel kötött házasságot; két gyermekük van: Caroline és Móricz.

1994-ben elhatározták, hogy követve a több mint egy évszádos hagyományt, újjáélesztik a szőlőbirtokot. A megvalósítás érdekében első osztályú termőterületeket, valamint egy ősi pincét vásároltak a Tokaj melletti Tarcalon.

A 100 hektáros birtokrészek, a tarcali Terézia dombon és a Mézesmál dűlőben, Mád, valamint Mezőzombor határában terülnek el, és egész Tokaj-hegyalja legjobb szőlőterületei közé tartoznak.

A megvásárolt épületegyüttes az 1872-ben királyi parancsra létesített egykori vincellérképezde. A hajdani iskolaépület ma kastélyszállóként működik, a gyakorlati oktatás helyszínéül szolgáló pince a borok érlelésének helyszíne.

A beruházást követően 1996-ban kezdődött meg a modern borászat felépítése Salamin Ferenc építész tervei alapján. A pince fölött elhelyezkedő egykori présházban kaptak helyet az irodák, ehhez kapcsolódó új épületrészben történik a szőlőfeldolgozás és a borászati munka.

http://www.grofdegenfeld.hu/

TOKAJI FURMINT Barrel Aged 2007 száraz 0,75 l

A 2007-es év volt az első, amikor a Borkút dűlő termését, mint fahordós erjesztésű Furmintot dolgoztunk fel. Úgy gondoljuk, megérte az elgondolás, mert a vele szemben támasztott elvárásokat teljesítette. Halványsárga, szép megjelenésű bor, ásványos jelleggel. Telt, krémes, hosszú utóízű. Szép harmóniát mutat a fajta és a dűlő találkozása. A 4 g/l maradék cukor kiegyensúlyozottá teszi. Fogyasztása 12 ºC-ra hűtve javasolt.

Alkoholtartalom: 13,72 %

Természetes cukortartalom: 4,0 g/l

Savtartalom: 6,0 g/l

Mezőzombor-Borkút dűlő

A Mádi-medence déli bejáratánál fekvő Galambos nevű előhegy egyik legértékesebb dűlője a Borkút, amely a hegy legmagasabb pontjáról induló enyhe déli lejtésű fennsík. Alapkőzete riolit, amely azonban teljes mértékben fedett riolit-tufával, amely üledékes, a vulkáni hamu megszilárdulásából keletkezett. A barna erdőtalaj, ami eredetileg befedte a riolittufát teljesen lekopott, ma már a riolittufa málladék maradt, ami optimális mennyiségben szolgáltatja a szőlő számára a magas minőségű terméshez elengedhetetlen, ritka ásványosságot biztosító tápelemeket. A puha kőzet a művelés során folyamatosan mállik, aprózódik, így a tápelemek feltáródása folyamatos. A terület különlegesen magas minőségű száraz borok előállítására alkalmas.

Nyári Pince

A Balaton-felvidék nyugati végén fekszik a 415 m magas tanúhegy, a bazaltkupolás Szent György-hegy. Vulkanikus lejtőin évszázadok óta folyik szőlőtermesztés, így a hegyoldal tele van bazaltból épült pincékkel.

A kezdeti 0,4 hektár terület mára 7,5 hektárra bővült, így a szőlőbirtok hagyományos fajtái, az Olaszrizling, Szürkebarát és Chardonnay mellé Cserszegi Fűszerest, Rajnai Rizlinget, Kéknyelűt és Hárslevelűt telepítettek, a fajtakínálat bővülése érdekében.

http://www.nyaripince.hu/

Szentgyörgy-hegyi szürkebarát 2008 száraz 0,75 l

Értéket teremteni és értéket megóvni – ez a Nyári Pince filozófiája. A legenda szerint szerzetesek honosították meg a szürkebarátot a Badacsony vidékén, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélkül is ízletes bort ad. Ezen illatában és ízében a zöld almát s más gyümölcsöket, finom fűszereket idéző harmonikus bor helyes választásuk bizonyítéka.

Fogyasztása 14 oC-ra hűtve javasolt.

http://www.piarista.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük