Az IMEC és a Panasonic átfogó közös kutatási szerződést kötött a legfejlettebb CMOS technológiák és a More than Moore területén. Az IMEC világvezető független kutatási központ a nanoelektronika és nanotechnológia területén.

 

Az IMEC és a Panasonic átfogó közös kutatási szerződést kötött a legfejlettebb CMOS technológiák és a More than Moore területén. Az IMEC világvezető független kutatási központ a nanoelektronika és nanotechnológia területén.

Az IMEC központja a belgiumi Leuvenben található, leányvállalata, az IMEC-NL Hollandiában működik, és irodákat tart fenn az USA, Kína és Tajvan területén, illetve képviseletet Japánban. Több mint 1600 alkalmazottja között 500-nál is több rezidens kutató és vendégkutató található. 2007-es nyeresége 244,5 millió euró volt.

Az IMEC More Moore kutatása arra irányul, hogy a félvezetők méreteit a 32nm alatti csomópontok felé mozdítsák el. More than Moore kutatásával az IMEC a nomád beágyazott rendszerekkel, vezetéknélküli transducer megoldásokkal, orvosbiológiai elektronikával, fotovoltaikus technológiával, organikus elektronikával és GaN elektronikával foglalkozik.

Az IMEC kutatása hidat képez az egyetemek alapkutatásai és az ipar technológiai fejlesztése között. A feldolgozás és rendszer know-how között kialakított egyedi egyensúlyával, szellemi tulajdon-portfoliójával, legmodernebb infrastrukturájával és világszerte meglévő erős hálózatával az IMEC kulcsfontosságú partner a jövőbeli rendszerek technológiáinak kialakításában

Az IMEC nanoelektronikai kutatási központ és a Panasonic Corporation közös kutatási megállapodást írt alá a félvezetők, hálózatok, vezetéknélküli technológia és az orvosbiológia területén. A kutatásokat a Leuven-i (Belgium) létesítményben, illetve az IMEC kutatási egységében fogják végezni, amely a Holst Központban működik Eindhovenben (Hollandia).

A Panasonic 2004. óta vesz részt központi partnerként [1] az IMEC közös kutatási programjában, amely a legfejlettebb félvezető-technológiákkal foglalkozik, hogy felgyorsítsa a nyílt fejlesztéseket ezen a területen. A világ első, tömeggyártásban előállított "rendszer a chipben" megoldása 65nm-es és 45nm-es csíkszélességgel, mint például a Panasonic "Uniphier ®" [2] fejlesztése, az IMEC-kel folytatott közös kutatás eredményeit alkalmazza. Most az IMEC legtöbb kutatási területére kiterjedő, átfogó közös kutatási program azzal fogja kezdetét venni, hogy az együttműködést a fejlett félvezető-feldolgozási technológiáról kiterjesztik a félvezetők alkalmazási területeire.

Ebből a célból az IMEC területén 2008 decemberében Panasonic IMEC Központot hoznak létre. Kutatási-fejlesztési tevékenységet fog folytatni a hálózati technológiák, így például a dinamikusan újrakonfigurálható, szoftveres rádió (SDR) [3], az egészségügyi és életmód-megfigyelésnél [4] alkalmazható, ultra-alacsony energiafogyasztású vezetéknélküli kommunikációs technológia és az orvosbiológiai technológia, például a következő generációs bioszenzorok területén.

Az utóbbi időkben a "rendszer a chipen" (SoC) fejlődésének köszönhetően a fogyasztói elektronika továbblépett a nagyobb teljesítmény, a kisebb méretek és az alacsonyabb energiafogyasztás irányába. A félvezetős technológiák jövőbeli fejlődése és több más technológiával való integrálása várhatóan tovább fogja szélesíteni az alkalmazási területeket. Annak érdekében, hogy ez a fejlődés és a különböző technológiákkal való integráció felgyorsuljon, elengedhetetlen a világ első osztályú kutatási intézményeinek együttműködése.   

A Panasonic megnöveli kutatási-fejlesztési tevékenységét a hálózatok, az egészségügyi készülékek és félvezetős technológiák területén egy környezetbarát, mindenkit magában foglaló, hálózatokkal összekapcsolt társadalom megvalósítása érdekében. A Panasonic a legfejlettebb technológiák esetében tovább fogja gyorsítani kutatási-fejlesztési tevékenységeit azáltal, hogy kiterjeszti közös kutatási programját az IMEC-kel, amely a világ egyik kiemelkedő nanoelektronikai kutatási központja, és egyben a világ vezető kutatási központja a félvezetős technológiák alkalmazásai területén.

[1] Központi partner

Olyan tagvállalat, amely aktívan részt vesz az IMEC 32nm alatti CMOS kutatási programjainak központi részében. Világszerte 2008 októberében összesen kilenc ilyen vállalat működött együtt.

[2] Az UniPhier a Panasonic Corporation védjegye / bejegyzett védjegye Japánban és más országokban.

[3] Dinamikusan újrakonfigurálható szoftveres rádió

  A szoftveres rádió rendszer (SDR) egy újrakonfigurálható rádiós alkalmazás, amely számos különböző vezetéknélküli szabványhoz kínál támogatást egyetlen hardveres platformon. A támogatott szabványok között úgy vált, hogy ellenőrzi a szoftverben az összes PHY/MAC funkciót, vagy akár alkalmaz néhány PHY/MAC funkciót a specializált, szoftverrel programozható processzorokon.  

[4] Egészségügyi és életmód-megfigyelés

 

Az egészségügyi állapot megfigyelése (külső ingerek vétele, megértése és megítélése) élő jelek, például agyhullámok, pulzus és testhőmérséklet segítségével. 

 

 

www.imec.be

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük