HTCC

A Hungarian Telephone and Cable Corp. (AMEX: HTC) a 2007 december 20-án bejelentette, hogy megállapodott az osztrák székhelyű Memorex Telex Communications AG, a közép-kelet-európai régió legnagyobb vezetékes infrastruktúrájának birtokosa és egyik vezető alternatív infrastruktúra-szolgáltatója, kibocsátott részvénytőkéjének 95,7%-ban történő megvásárlásáról.

 

  HTCC

A Hungarian Telephone and Cable Corp. (AMEX: HTC) a 2007 december 20-án bejelentette, hogy megállapodott az osztrák székhelyű Memorex Telex Communications AG, a közép-kelet-európai régió legnagyobb vezetékes infrastruktúrájának birtokosa és egyik vezető alternatív infrastruktúra-szolgáltatója, kibocsátott részvénytőkéjének 95,7%-ban történő megvásárlásáról.

 

A Memorex vételára 90,5 millió euró (körülbelül 130.3 millió dollár), ez egyrészt a 60,2 millió eurós (körülbelül 86,7 millió dolláros) adósságállomány átvállalásából és a 95,7%-os tulajdonrészüket értékesítő Memorex-részvényeseknek fizetendő 30,3 millió euró (közel 43,6 millió dollár) készpénzből áll össze. A zárást követően a HTCC a Memorex 60,2 millió eurós adósságállományának refinanszírozására készül. A HTCC a Memorex felvásárlását valamint az átvállalt Memorex-adósság refinanszírozását a Merrill Lynch és a BNP Paribas által biztosított alárendelt áthidaló hitelből kívánja finanszírozni. Ez a hitel egyenlő megítélés alá esik a HTCC fennálló, 2012-ben lejáró, 142 millió eurós, 10,75%-on kamatozó előre sorolt kötvényeivel, valamint a fennálló, 2013-ban lejáró, 200 millió euró értékű, változó kamatozású előre sorolt kötvényeivel.  A HTCC később hosszabb távú finanszírozási konstrukcióval kívánja kiváltani az áthidaló hitelt.

A vételárat a Memorex 2007-re becsült éves EBITDA-jának közel 5,5-szörös értékén állapították meg.  A HTCC számításai szerint a Memorex-akvizíciót 2008 februárjában tudja majd lezárni, miután a szokásos ügyletzárási feltételek – ideértve a szükséges versenyhatósági jóváhagyások megszerzését is – teljesültek.  A zárást követően a HTCC a Memorex kisebbségi tulajdonosainak kivásárlását tervezi az osztrák jogszabályokkal összhangban, melynek eredményeként a HTCC tulajdonrésze száz százalékosra növekszik.

A Memorex, amely a legnagyobb telekommunikációs és internet szolgáltatóknak nyújt nagykereskedelmi adatszolgáltatást, egyike a vezető alternatív telekommunikációs szolgáltatóknak a közép-kelet-európai térségben.  A Memorex 14 országban, köztük Ausztriában, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Olaszországban, Romániában, Szlovákiában, Törökországban és Ukrajnában szolgáltat. A cég több mint 12.500 km-es optikai hálózata révén kiemelkedő minőségben nyújt nagykereskedelmi szolgáltatásokat nagy nemzetközi cégek számára. A Memorex jelentős bevétel és EBITDA növekedést könyvelt el az elmúlt években köszönhetően a fejlődő piacokon mutatott növekedésének, elsősorban a törökországi piacra lépésnek, ahol a Memorex az egyetlen nem-törökországi alternatív szolgáltató szemben a helyi inkumbens telekommunikációs szolgáltatóval.

A bejelentéssel kapcsolatban Martin Lea, a HTCC elnök-vezérigazgatója a következőket mondta:  "
Örömömre szolgál a megállapodás, mellyel tovább erősítjük pozíciónkat a nagykereskedelmi piacon. A Memorex felvásárlásával a HTCC lett a legnagyobb nemzetközi nagykereskedelmi szolgáltató a közép- és kelet-európai régióban. A térség rohamosan növekvő adatátviteli kapacitás-igényét érezve ez az akvizíció jelentősen hozzájárul a HTCC növekedéséhez, és meghatározó jelentőséggel bír a HTCC részvényesek számára. Továbbá, a HTCC régióban elfoglalt helyzetét tekintve, jelentős szinergiás hatásokra számítunk az üzemeltetés és a költségek terén az akvizíció lezárultával. Örömmel várom a tranzakció részletes áttekintését részvényeseinkkel."

Az egységes Invitel márka alatt kommunikáló HTCC Magyarország vezető alternatív távközlési, és a második legnagyobb inkumbens vezetékes távközlési és szélessávú internet szolgáltatója. A cégcsoport összesen több mint egymillió előfizetőjének nyújt hang-, adat- és internet szolgáltatást, és jelentős erőt képvisel a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük