2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A jövő generációja a környezet jövőjéért

6 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/9950"><img class="image preview" src="/files/images/vitorlas.gif" border="0" width="139" height="108" /></a></span>  <p>Gyermekhangok töltötték be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Galériájá"-t február 13-án délután, ahol a diákok a természetvédelmi honlapkészítő pályázat eredményhirdetésére gyülekeztek. </p><p>

vitorlas 

Gyermekhangok töltötték be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Galériájá"-t február 13-án délután, ahol a diákok a természetvédelmi honlapkészítő pályázat eredményhirdetésére gyülekeztek.

vitorlas 

Gyermekhangok töltötték be a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium „Zöld Galériájá"-t február 13-án délután, ahol a diákok a természetvédelmi honlapkészítő pályázat eredményhirdetésére gyülekeztek.

A minisztérium, az Oracle Hungary és a WWF Magyarország közösen hirdette meg a „Ne vedd, védd! Az állati nyomozó akcióban!" című pályázatot 7-18 év közötti diákok és tanáraik számára.  A téma; a veszélyeztetett növény- és állatfajok, ill. a belőlük készített ajándéktárgyak kereskedelme volt.

Megtudtuk, a pályázaton indult csapatok, feladatuk szerint, kutatást folytattak saját környékükön az ott élő, illetve az árusításra bocsátott, veszélyeztetett állatokról és növényekről.  A feladat teljesítése során egyesek madárgyűrűző-táborban készítettek interjút a helyi természetvédelmi hatósággal,  mások kínai áruházban, virágboltban vagy a helyi állatkereskedésben nyomoztak, könyvtárban böngészték a védett fajokról szóló könyveket. Voltak, akik a környező kertek énekesmadarait „leltározták" a környék kertjeiben.

A pályázat kiírása szerint a diákoknak fel kellett deríteni, lakóhelyük környezetében melyek azok a kereskedelemben lévő ajándéktárgyak, melyeket veszélyeztetett növény- és állatfajból készítettek,  milyen veszélyeztetett állatok és növények élnek környezetükben, vagy cserélnek gazdát az üzletekben! 

A pályázati feladvány következő lépéseként a fellelt adatokat, a kutatás eredményét minden csoportnak meg is kellett jelenítenie a saját maga által készített honlapon.  Ezt a honlapot az Oracle cég  Think.com kommunikációs közösségépítő eszköze segítségével hozhatták létre. 

Mi is ez a  Think.com?

Vissza kell ugranunk 30 évet, akkor született meg a Washingtoni Egyezmény (CITES, Convention on International Trade in Endangered Species)  azzal a céllal, hogy hatékony védelmet lehessen biztosítani  a kereskedelem által veszélyeztetett állat és növényfajok számára.  A tiltott kereskedelem megfékezésében, a sokszor szükségtelen vásárlási igény csökkentésében nagy szerepe van a társadalmi tudatformálásnak és a tájékoztatásnak.

Az egyezmény szellemének megfelelően, az érintett növény- és állatfajokról, a belőlük készült termékekről, a kereskedelem mértékéről, szabályozásáról és a társadalom szerepéről a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a WWF Magyarországgal és más civil szervezetekkel közösen, már 5. éve folytatja figyelemfelkeltő kampányát.

A tavalyi sikeres kampány után, a fenti két szervezet idén az Oracle Hungary-vel közösen indította útjára azt a weboldalkészítő pályázatot, amelyben a gyerekek az Oracle  Think.com  elnevezésű számítógépes rendszerét használhatták saját weboldaluk létrehozására, nyomozásuk eredményeinek elhelyezésére.  Az Új Katedra pedagógus szaklap jóvoltából 10 ezer példányban jelent meg a pályázati felhívás, s eljutott minden közoktatási intézménybe. 

Az  Oracle Think.com  ingyenes online tanulóközösség,  ahol a különböző tartalomkészítő és multimédiás eszközökkel mind a diákok, mind a tanárok könnyen elkészíthetik interaktív weboldalaikat. A honlapokra nemcsak képeket, írásokat, tölthetnek fel, hanem megoszthatják rajtuk ötleteiket, az osztályközösség bevonásával pedig vitákat rendezhetnek, és szavazásokat is tarthatnak.  A portálokon a diákok egymástól tanulhatnak a természeti értékek megőrzéséről, s megismerhetik a velük folytatott, túlhajtott kereskedelem okozta károkat.

A 2007. szeptemberétől november végéig tartó pályázatra 20 csapat nevezett, a zsűri a 3 legjobb csapatot értékelte.

A zsűri elsősorban a szakmai tartalmat, a megjelenítést és a számítógépes eszközhasználatot vette figyelembe.

A helyezettek magas színvonalú és ötletes honlapokat készítettek, sőt a növény- és állatcsempészetről, a szőrmeiparról alkotott saját véleményüknek is hangot adtak.

A büszke nyertesek:

1. helyezett:   Berkes Bernadett, Veres Kata és Sáfrány Anna – a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád 6. osztályos tanulói,

2. hely:   Forrai Regina, Hubert Alexandra, Margariti Lambrini és Pentz Nikolett – a Városligeti Általános Iskola, Budapest, XIV. ker. 5. osztályos tanulói,

3. hely:   Bálint Bertold, Schal Zsolt és Váczi Dániel – a Batsányi János Gimnázium és SZKI, Csongrád, 6. osztályos tanulói.

A díjakat átadó dr.Radits Katalin (KVVM oszt.vez.) hangsúlyozta, a leghasznosabb fajok védelméről van szó ebben a mozgalomban, amelyben mindenki tud tenni valamit az értékekért, a luxusigények ellenében.  A nemzetközi kereskedelemi érdekek ellenében megtehetjük, hogy nem vásárolunk védett értékekből készült terméket, és odafigyelünk környezetünkre, hogy megtarthassuk a védett élőlények élőhelyét. Szép eredményeket lehet felmutatni, pl. az afrikai elefánt megmentésében, az orszarvú még veszélyben van, a szibériai tigrisért pedig még többet kell tenni.

Csáki Roland (WWF Magyarország kommunikációs vez.)  a pályázat elbírálásáról szólva, a szakmai tartalom megjelenítését, a saját ötletek, saját anyagok (foto, stb.) ötletes felhasználását emelte ki, mint az elbírálás hangsúlyos momentumát.  

Klotz Tamás (Oracle Hungary marketing igazgató) a közösség erejét méltatta a saját gyűjtésű, saját készítésű portálon megjelenített anyagok esetén.

Az első helyezett csapat egy Balaton-felvidéki kirándulást nyert, emellett valamennyi pályázó diákot a „Szavamat adom! – Társasjáték az állatok és növények védelmében"  című játékkal jutalmazták.

Maga a jutalom-társasjáték is pályázat eredménye, eredetijét egy elmúlt évi  pályázatra kézzel készítette Cziráky Dominic és Cziráky Dávid várpalotai testvérpár, végső változata a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium anyagi támogatásával és gondozásában jelent meg 500 példányban,  grafikái munkáit az Electrocat Design végezte el.

A pályázatban minden résztvevő tanuló kutatómunkájáért „A Titkos dzsungel" nevű játékot kapta, (megjelent a SÜNI Magazin 2008. évi 1. számában) ez is az előző CITES – „NE VEDD, VÉDD!" játékkészítő pályázatra beérkezett munkákból állt össze.  

http://www.oracle.com/

http://www.kvvm.hu/

http://www.wwf.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.