Április 3-án tartotta éves közgyűlését a Közép-Európai Club Pannónia (KEP),a  társaság ügyvezető elnöke Czeglédi József aki az MTA köztestületi tagja beszámolt a Club tavalyi tevékenységéről és ismertette az idei programot.

Április 3-án tartotta éves közgyűlését a Közép-Európai Club Pannónia (KEP),a  társaság ügyvezető elnöke Czeglédi József aki az MTA köztestületi tagja beszámolt a Club tavalyi tevékenységéről és ismertette az idei programot.

Az ügyvezető elnök kiemelte a rendezvények közül, hogy Budapesten tartotta szeptember 30-án IV. Társadalmi Párbeszéd Fórumát a Közép-Európai Club Pannónia Közhasznú Egyesület (KEP) az NCA támogatásával, 125 fő részvételével. A KEP rendezvényén a társadalmi és gazdasági szervezetek valamint a tudomány, az oktatás és a civil élet számos tekintélyes képviselője vett részt, tartott előadást a Kárpát-medencei országokból. A tíz éve működő klubban a fennállása óta mintegy száz előadás hangzott el neves előadóktól.

 

A Club nap záró aktusaként előadást tartott a magyar gazdaság aktuális kérdéseiről Kovács Árpád professzor, a  Költségvetési Tanács  elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság(MKT) elnöke, a Club szenátora.

 

Kovács Árpád elmondta, hogy megítélése szerint Magyarország 2012. évi gazdálkodása finanszírozható, amelyhez hozzájárul a világgazdasági környezet, az hogy Európa válságokkal kevésbé sújtott északi feléhez tartozunk, valamint az a tény, hogy belföldön az ezt megelőző időszakhoz képest konszolidációs korszak következik. A konszolidáció alapvető érdekünk, mert vannak kritikus pontok, például a forint euróhoz viszonyított árfolyamának 340-350-ös értéke két héten túl finanszírozhatatlanná tenné az ország gazdaságát.

Magyarország a világgazdaság teljes térképén ugyan parányi foltnak tűnik, de kelet-középEurópai összefüggésekben mégis jelentősnek mondható, hiszen ma már természetesnek tűnik, hogy a szomszédos országokban is igénybe vehetjük az OTP szolgáltatásait, vagy MOL állomáson tölthetjük meg üzemanyaggal gépkocsinkat. Érdekünk a szomszédos országok gazdasági teljesítményének kedvező alakulása, hiszen ez számunkra is gyümölcsöző következményekkel jár. Legnagyobb partnerünk azonban változatlanul Németország, a német konjunktúra pozitív irányú változása fél éven belül a hazai gazdaság teljesítményének bővülésével jár.

 A professzor szükségesnek tartja, hogy egészen rövid időn belül gazdaságpolitikai fordulat következzék be Magyarországon, ami a Széll Kálmán terv eredeti célkitűzéseinek megerősítésével megoldható.  Nem kerülhető el néhány korábbi kormányzati intézkedés „finombeállítása", a tömegközlekedés jelenlegi finanszírozásának megváltoztatása, az adózás rendszerének megváltoztatása. Mindez segítheti a 2013. évre előírt költségvetési hiány teljesítését, az Európai Uniós pénzügyminiszterek által kilátásba helyezett szankciók feloldását, a Nemzetközi Valutaalappal tervbe vett tárgyalások megindítását.

Kérdésemre, hogy miben különbözik a mostani  Magyar Költségvetési Tanács a korábbiaktól?

 Az MKT elnöke válaszában kifejtette, hogy az intézmény hatásköre rendkívül nagy, hiszen végső esetben még az Országgyűlés feloszlatását is kezdeményezheti. A jelenlegi szervezet abban különbözik elődjétől, hogy nem tart fenn saját értékelő – elemző apparátust (ez egyébként 1 milliárd forintos megtakarítást jelent évente), hanem munkájához a szakmai támogatást az egyetemeken és egyéb közgazdasági műhelyekben dolgozó, mértéktartó szakemberek adják. A Club nap elnöke Kovács Ferenc KEP alelnök, Vas megye Önkormányzata elnöke, parlamenti képviselő – zárszavában hangsúlyozta hogy mindannyiunk tájékozódását kedvezően segítik elő a színvonalas, pártpolitikai kötöttségektől mentes előadások és az azt követő demokratikus viták.

 Szarvas István

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük