2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Logopédia Napja a Fővárosi Beszédjavító Intézetben

14 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58295"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/nyitott%20nap%20program.thumbnail.JPG" border="0" width="74" height="100" /></a></span>Március 6-a az Európai Logopédia Napja. Magyarország idén először készül eseménysorozattal erre a napra.  A Fővárosi Beszédjavító Intézet, mint az ország első, ma is működő beszédgyógyító intézete, nagy örömmel és lelkesedéssel csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz.

nyitott%20nap%20program.thumbnailMárcius 6-a az Európai Logopédia Napja. Magyarország idén először készül eseménysorozattal erre a napra.  A Fővárosi Beszédjavító Intézet, mint az ország első, ma is működő beszédgyógyító intézete, nagy örömmel és lelkesedéssel csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz.

nyitott%20nap%20program.thumbnailMárcius 6-a az Európai Logopédia Napja. Magyarország idén először készül eseménysorozattal erre a napra.  A Fővárosi Beszédjavító Intézet, mint az ország első, ma is működő beszédgyógyító intézete, nagy örömmel és lelkesedéssel csatlakozott ehhez a rendezvénysorozathoz.

A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére, továbbá azoknak egészségre, életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre. Sokan nem is sejtik, hogy milyen döbbenetesen sokakat érint a kommunikáció zavara. Hazánkban számuk több tízezerre tehető. Az érintettek gyakran nem is tudják, hogy problémájukra van gyógyír, mint ahogy azt sem, hogy hová, milyen szakemberhez fordulhatnak vele.  A Fővárosi Beszédjavító Intézetben évente több száz gyermek, beteg, és így közvetve család életén segítenek. A különböző beszédzavarokon túl nagy hangsúlyt fektetnek a beszéd csiszolására, a beszédtechnikára.

Itt közelről látják a beszéd és nyelvhasználattal kapcsolatos gondokat, problémákat és ezek megoldási lehetőségeit.

A Logopédia Napjára az Intézet a csatolt programokkal készül, amelyeket az érdeklődők az interneten élőben követhetnek végig.

www.beszedjavito.hu/esemeny/marcius-6-logopedia-napja-nyitott-nap-fovarosi-beszedjavito-intezetben

 

Munkájukba betekintést adnak az intézetben készült kisfilmek: www. beszedjavito.hu

Akiket a beszéd és nyelvi problémák nem kerültek el

A világ leghíresebb dadogói:

Jelen idő

James Earl Jones
Amerikai színpadi és szinkron színész, aki Darth Vadernek és az oroszlánkirályból jól ismert Mufasanak kölcsönözte a hangját. Öt éves korában olyan súlyos dadogási problémái voltak, hogy nem volt hajlandó beszélni. A középiskolában az egyik tanár, Donald Crouch felismerte a problémát és azzal segített neki túllendülni ezen, hogy minden óra elején verset kellett mondania, ezzel is elősegítve a dadogás visszaszorítását. Nélküle ma Darth Vader is dadogna a sisak alatt.

Bruce Willis
1972-ben az akkor még tinédzser Willis szülei elváltak. A Penns Grove középiskolában dadogása miatt csúfolták, míg nem észrevette, hogy a színpadon elmúlik minden ezzel kapcsolatos problémája. A dolgok kimenetele az lett, hogy beiratkozott a dráma klubba, és később pedig a hallgatói önkormányzat elnöke lett. Napjainkban viszont a kemény munka és kitartás eredményeképpen ő számít a világ egyik minden idők legsikeresebb szereplőjének.

Scatman John (John Larkin)
Scatman John, amerikai jazz zenész és költő. Legismertebb száma az 1994-es 'Scatman'. Gyakorta szenvedett súlyos dadogása miatt, amit egy gyermekkori traumatikus élmény váltott ki nála. 12 éves korában kezdett el zongorázni tanulni, melyben hamar felismerte a kreatív kifejezésmód eszközét, ami segített neki a dadogás legyőzésében. Scatman több zenei díjat is nyert, többek között Japánban és Németországban is.

Anthony Hopkins
Dr. Hannibal Lecter vagyis Hopkins elég szűkszavú volt 15 éves koráig. Félénk volt a dadogása miatt és nem igazán beszélt osztálytársaival sem. 15 éves kora után azonban ő is megtalálta a színpadot és az óta egyre inkább ível felfelé karrierje. 1992-ben Dr. Hannibal Lecter szerepe Oscar-díjat hozott Hopkins számára

Őze Áron
(Budapest, 1970. szeptember 5. Szülei: Őze Lajos és Thoma Ildikó. Testvére: Őze Gábor. Gyermeke: Őze Nimród Zoltán, 2011) a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1993-ban végzett Iglódi István taní­tványaként. 1992-től a Nemzeti Színház tagja volt, majd 1998-tól több évig szabadfoglalkozású szí­nészként dolgozott. 2000-től visszatért korábbi társulatához, s ma a Pesti Magyar Színház egyik legsokoldalúbb, a szí­nházban folyó alkotó munkát mindenek fölé helyező, fiatal művésze.
2010. január 1-től a Pesti Magyar Színház igazgatója.
Szí­nészi munkája mellett ma már egyre többet rendez, továbbá 2002-től a Pesti Magyar Szí­niakadémia osztályvezető tanára. Jászai Mari-díjas művész.

Eric Roberts színész
 „Ötéves koromig nem beszéltem, aztán dadogni kezdtem. Még ma is gondjaim vannak ezzel, ezért van az, hogy ?túlartikulált? és a kritikusok által oly sokszor megrovóan említett beszédtechnikám kialakult. Mindig nagyon pontosan tanulom a szerepemet és begyakorlom, hogy ez a hiba ne t?njön fel.˝

Emily Blunt
(London, Anglia, 1983. február 23. -) angol színésznő 2004-ben debütált a filmvásznon, amikor szerepet kapott egy sötét hangulatú angol filmben a Szerelmem nyarában, ami egy vidéki lány leszbikus kalandjáról szól. a film zajos sikert aratott és Blunt alakítását több díjjal jutalmazták, mint például „Evening Standard British Film Award". 2005-ben Bill Nighyvel és Miranda Richardsonnal szerepelt a brit tévédrámában, a Gideon lányában, amely egy nyughatatlan lányról szól. 2006-ban sikerült a nagy amerikai áttörés is, amikor együtt játszhatott példaképével, Meryl Streeppel és a Neveletlen hercegnő sztárjával, Anne Hathawayjel a nagy sikerű Az ördög Pradát visel című vígjátékban.

Rowan Atkinson
Atkinson a Newcastle-i egyetemen, majd Oxfordban tanult és ott szerzett villamosmérnöki diplomát. Pályafutását 1979-ben a BBC-nél kezdte a Not the Nine O'Clock News című komikus műsorban. Első komoly sikereit 1983-ban aratta a Fekete Vipera (Blackadder) című sorozatban, amelyben főszerepet kapott. Nemzetközi sikereit 1989-től kezdve alapozta meg leghíresebb szerepével, az örökké kíváncsi, esetlen Mr. Bean-nel, akit 1995-ig játszott az azonos című televíziós sorozatban, amelyből 1997-ben mozifilm, 2002-től kezdve pedig rajzfilm is készült. (Gyerekkorában dadogott, amely néha ma is visszatér feszült helyzetekben.)

Papp Szabolcs
1976. február 19-én született Békéscsabán. Eddigi pályafutása során játszott számos zenekarban, a stílusok széles skáláját kipróbálta. Jelenleg basszusgitáros a Hazugmagazinban és a Supernemben, ahol a frontember pozícióját is betölti.

Harvey Keitel
1939-ben született lengyel és román emigráns szülők harmadik gyermekeként. A színész dadogott gyermekkorában és többet tanult Brooklyn utcáin, mint az iskolában. Keitel fiatalon találkozik a szintén kezdő Scorsesevel: ez egy hosszú barátság és munkakapcsolat kezdetét jelenti (Aljas utcák, Taxisofőr, Krisztus utolsó megkísértése). A színész karrierje 1992 után, Tarantino Kutyaszorítóban kitalált gengszterfiguráinak berobbanásával ível felfelé, és ezt olyan – kritikusok által is elismert – filmek követik, mint a Zongoralecke, vagy a Ponyvaregény. Harvey Keitel rejtélyes színész, aki bebújik a szerepei mögé, és azon keresztül mutatja meg személyiségét.

Íme néhány olyan diszlexiás személyiség, aki a munkássága során maradandót alkotott:

Tudomány:

Jelen idő

Ann Bancroft
Mind az amerikai Ann Bancroft, mind a norvég Liv Arnesen korábban tanárként dolgozott – ma a világ legkiválóbb sarkkutatói közé tartoznak. Úgy tervezték, több mint 3 hónapot a jégbe fagyott kontinens átszelésével töltenek, 160 km/h sebességû széllökésekkel szállnak szembe sítalpaikon – a végtelen fehérségen át útjuk a tengerszintrôl több mint 3 ezer méterrel a tengerszint fölé vezet és vissza.

Politika:

Jelen idő

George W. Bush
(New Haven, Connecticut, 1946. július 6. – ) az Amerikai Egyesült Államok 43. elnöke 2001. és 2009. január 20-a között. George H. W. Bush korábbi elnök és Barbara Bush legidősebb gyermeke, Jeb Bush volt floridai kormányzó bátyja. 1995 és 2000 között Texas állam kormányzója volt.

Színház, film:

Jelen idő

Robin Williams
(Chicago, Illinois, USA, 1951. július 21.) Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai komikus, színész, rendező, producer

Sylvester Stallone
becenevén Sly Stallone (született Sylvester Gardenzio Stallone néven,[1] 1946. július 6-án) kétszeresen Oscar-díjra-jelölt amerikai színész, filmrendező és forgatókönyvíró. Legnagyobb sikereit akciófilmekkel,[2] különösen a Rocky és a Rambo-sorozattal érte el, de más műfajokban, például vígjátékokban és filmdrámákban is kipróbálta magát. Az 1980-as és 1990-es évek egyik legmeghatározóbb akciófilmsztárjaként tartják számon Arnold Schwarzenegger, Jean-Claude Van Damme és Steven Seagal mellett, de napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

Tom Cruise
(Syracuse, New York, 1962. július 3. – ), születési nevén Thomas Cruise Mapother IV, Golden Globe-díjas színész és filmproducer. A legsikeresebb hollywoodi filmsztárok között tartják számon, és ő az egyetlen színész, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található. Az első fontosabb szerepe az 1983-as Kockázatos üzlet (Risky Business) című filmben volt. Ettől kezdve sok A-kategóriás film főszereplőjeként vált Hollywood ismert hírességévé. A média által nyilvánosság elé tárt magánéletének, a szcientológia egyházat támogató tevékenységének, valamint a pszichiátriát illető kritikáinak köszönhetően az utóbbi időben inkább negatív hírekben tűnik fel, mégis világszerte jól ismert filmcsillag maradt.

Whoopi Goldberg
(eredetileg: Caryn Elaine Johnson, New York City, New York, 1955. november 13. – ) amerikai filmszínésznő.Egyike azon keveseknek, akik Oscar-, Tony-, Emmy-, Grammy-, és Golden Globe-díjat egyaránt kaptak.

Orlando Bloom
Első filmszerepét a Wilde (Oscar Wilde szerelmei) című filmben kapta meg. Ennek köszönhetően figyeltek fel rá, és ekkor kapta meg A Gyűrűk Ura (2001-2003) tündéjének, Legolasnak a szerepét is. Peter Jackson trilógiája meghozta neki a várva várt sikert. Számos sikerfilmben szerepelt, már fiatal kora ellenére. Kisebb szerepet kapott A sólyom végveszélyben (2001) c. filmben és feltűnt a Kalcium kölyök (2003) című vígjátékban egy tejesfiút alakítva, aki végül bokszolóvá válik. A Trója (2004) című filmben Brad Pitt és Eric Bana oldalán láthattuk Paris herceget megformálva, A Karib-tenger kalózai (2004-2007) trilógiában Johnny Depp és Keira Knightley mellett formálta meg Will Turner-t, a bátor kovácslegényból váló kalózkapitányt. Láthattuk még egy romantikus vígjátékban, az Elizabethtown(2005) című filmben Kirsten Dunst partnereként, és egy igazi történelmi szerepben a Mennyei királyság című filmben, ami a keresztes háborúk idejében játszódik. Menedék (2005) című filmben társproducerként működik közre. A 2007 szeptemberében fejeződött be az In Celebration című színházi darab bemutatója Londonban, amelyben Orlando is részt vett, Steven szerepét játszotta. Legközelebb Orlando-t 2009-ben láthatjuk a mozikban a New York I love you című filmben.

Keanu Reeves
(Bejrút, Libanon, 1964. szeptember 2.) angol-kanadai színész. Legismertebb filmjei a Féktelenül, Sandra Bullock-kal, az Az ördög ügyvédje Al Pacino-val és a Mátrix. Pályafutása során többször is megválasztották a világ egyik legszexibb férfijának.

Sir Anthony Hopkins
(Egyesült Királyság, Wales, Port Talbot, 1937. december 31.) Oscar-díjas walesi-amerikai színész, a filmtörténelem egyik legmeghatározóbb egyénisége. A Királyi Színiakadémián végzett ezüst fokozattal.Filmes pályáját Az oroszlán télen Oroszlánszívű Richárdjaként kezdte, amiért a Brit Filmakadémia díjára jelölték. Ezután olyan filmekkel folytatta, mint A híd túl messze van, A mágus – Rémisztő Love Story, Az elefántember, a Bounty, a Szenvedélyek viharában, az Árnyékország, a Szellem a házban, A vadon foglyai, a Zorro álarca, az Amistad és a Ha eljön Joe Black. A bárányok hallgatnak (1991) a kannibál Dr. Hannibal Lecter szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat

Salma Hayek
Salma Hayek Jiménez (Coatzacoalcos, Mexikó, 1966. szeptember 2. – ), mexikói születésű amerikai színésznő. A Frida-ban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték. Szerepel színházban, moziban, televízióban egyaránt.

Patrick Dempsey
Patrick Galen Dempsey (1966. január 13. – ) amerikai színész és autóversenyző. Elsősorban a Grace klinika című tévésorozatból ismerhetjük, amelyben Dr. Derek Shepherd idegsebészt alakítja. Legjelentősebb filmjei a Mindenütt nő, a Császárok klubja, a Saját szavak, a Bűbáj, a Boldogító talán, a Valentin nap és a Transformers 3. – A hold sötétsége.

Danny Glover
(San Francisco, California, USA, 1946. július 22. -) amerikai színész
Egyetemi tanulmányait a San Francisco-i Állami Egyetemen végezte.1971-1975 között a San Francisco-i polgármesteri hivatalban dolgozott, majd a Fekete Színészek Műhelyében játszott. 1979 óta szerepel filmekben. 1982-ben debütált a Broadwayon. San Franciscóban feleségével létrehozza a Bomani Galériát.

Woody Harrelson
(Midland, 1968. július 23.) amerikai színész, aki az 1983-ban futott Cheers tévésorozatnak köszönheti hírnevét.Számos díjat és jelölést tudhat maga mögött, ezen belül büszkélkedhet egy Emmy-díjjal, és két Oscar-díj jelöléssel. Az elsőt 1997-ben Miloš Forman rendezésében a Larry Flynt, a provokátorért, míg a másodikat 2010-ben A harcmező hírnökei-ért kapta. Filmszerepei mellett feltűnt televíziós sorozatokban és játszott klasszikus színházi darabokban is.

Jay Leno
James Douglas Muir Leno (New Rochelle, 1950. április 28.) amerikai humorista, az NBC televíziós csatorna The Tonight Show című műsorának házigazdája. Andover-ben (Massachusetts) nőtt fel, és 1973-ban az Emerson College-on szerzett diplomát beszédterápiából.[1] Enyhén diszlexiás

Steven Spilberg
(USA, Ohio állam, Cincinnati, 1946. december 18.) négyszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Brit Birodalom lovagja, a legsikeresebb filmrendezők egyike.Az elmúlt években erős érzelmi töltetű témákat érintett filmjeiben, mint a holokauszt borzalmai a Schindler listájában, a rabszolgaság az Amistadban, a háborús viszontagságok a Ryan közlegény megmentésében és a terrorizmus a Münchenben. Nem korhatáros filmjeinek egyik gyakran visszatérő témája az a gyermeki, néha talán naiv hit és rácsodálkozás, ami megjelenik például a Harmadik típusú találkozások, az E.T., a Hook és az A. I. – Mesterséges értelem című filmjeiben.

Guy Ritchie

Julia Roberts
(született: Julie Fiona Roberts, Atlanta, Georgia, 1967. október 28. ) Oscar-díjas amerikai színésznő.

Quentin Tarantino
(USA, Tennessee, Knoxville, 1963. március 27. – ) amerikai rendező, színész, forgatókönyvíró, producer, az amerikai független film egyik legnagyobb hatású alakja.

Zene:

Jelen idő

Harold George „Harry" Belafonte, Jr.,
(New York, 1927. március 1. -), Grammy-díjas afroamerikai énekes, társadalmi aktivista, színész és producer.

Cher
(teljes nevén: Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman, El Centro, Kalifornia, 1946. május 20. -) Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas amerikai énekesnő, színésznő, a "popzene istennője"[1]. Cher cseroki-indián anyától és örmény apától származik.Minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, több mint 100 millió albumot adott el világszerte. Ő az egyetlen Madonna mellett, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak

John Michael Osbourne (Birmingham, 1948. december 3.), ismertebb nevén Ozzy Osbourne, Grammy-díj nyertes angol énekes.

Sport:

Jelen idő

Earvin „Magic" Johnson
(Lansing, 1959. augusztus 14.) visszavonult amerikai kosárlabdázó, aki az NBA-ben szereplő Los Angeles Lakers irányítója volt. Számos középiskolai és főiskolai bajnoki címmel a háta mögött 1979-es drafton első választottként szerződtette le a Los Angeles Lakers. Újonc szezonjában már bajnok lett és az NBA nagydöntőjének MVP-jévé választották, majd az 1980-as évek során négy további bajnoki címet zsebelhetett be a Lakersszel. 1991-ben hirtelen jött visszavonulását HIV-fertőzésével magyarázta, ám az 1992-es All-Star gálára visszatért, itt MVP lett. Bár korábbi játékostársai bírálták, újabb négy évre visszavonult. Visszatérésére 1996-ig kellett várni. Ebben a szezonban 32 mérkőzést játszott le a Los Angeles Lakers színeiben. Az évadot követően harmadszor, végleg visszavonult.

Carl Lewis
A spint és a távolugrás bő tíz éven keresztül egy emberről szólt: Carl Lewis mellett ugyan jelentős riválisok tűntek fel, de az amerikainak mindig volt válasza a kihívásokra. Kilenc olimpiai aranya mellett elsősorban eleganciájáért szerették a nézők – ő volt a legkecsesebben futó vágtázó.

Muhamed Ali
(néha helytelenül Mohamed Ali, eredeti nevén Cassius Marcellus Clay jr.; Louisville, Kentucky, 1942. január 17. – ) olimpiai és világbajnok amerikai nehézsúlyú ökölvívó.1967. április 28-án megtagadta a katonai szolgálatot és az 1960-as nyári olimpia félnehézsúlyú bajnokát ötévi börtönre, illetve 10 ezer dollár pénzbírságra ítélték. Ezért a tettéért a Boksz Világszövetség (WBA) megfosztotta bajnoki címétől. 1999-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad legjobb sportolójának választotta.

J.B Holmes
Bob May
Tiger Woods
Sandra Lyle

Híres golfjátékosok

Üzleti élet:

Jelen idő

Sir Richard Charles Nicholas Branson
(1950. július 18-án született az Ikrek jegyében) angol üzletember, mágnás, leginkább a Virgin Group révén ismert, amely több mint 400 céget foglal magában.

Charles Schwab
Tőzsde

Ingvar Kamprad
Az IKEA alapítója

James (Jamie) Trevor Oliver
(1975. május 27. – ) népszerű brit szakács.

Forrás: http://www.kiskegyed.hu/szolgaltatasokslidegaleria/?gid=a-vilag-leghiresebb-dadogoi-10902

Forrás: http://www.copiidislexici.ro/hu/cikkek/20-lorem-ipsum-te-sit-solum-elitr-dolorum.html

 

Elérhetőség: Fővárosi Beszédjavító Intézet és EGYMI 1052 Budapest, Deák F. u. 17. telefon, fax: 06-1 267 2433.             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.