2023.december.08. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felére csökkenti energiafelhasználását a piarista rend

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58297"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_540.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="56" /></a></span>Az évtized végére felére csökkenti villamosenergia-felhasználását, és ennél is nagyobb mértékben mérsékli gázfüggőségét a piarista rend. A rend nyolc intézményében sorra valósulnak meg a legváltozatosabb energetikai beruházások az épületek szigetelésétől a napelemeken, a talaj- és levegő-hőszivattyúkon át a szélgenerátorok telepítéséig. A rendkívül innovatív oktatási rend EU-s pályázatokon nyerte és akarja elnyerni a források jelentős részét.  </p> <p> 

images 540.thumbnailAz évtized végére felére csökkenti villamosenergia-felhasználását, és ennél is nagyobb mértékben mérsékli gázfüggőségét a piarista rend. A rend nyolc intézményében sorra valósulnak meg a legváltozatosabb energetikai beruházások az épületek szigetelésétől a napelemeken, a talaj- és levegő-hőszivattyúkon át a szélgenerátorok telepítéséig. A rendkívül innovatív oktatási rend EU-s pályázatokon nyerte és akarja elnyerni a források jelentős részét. 

 

images 540.thumbnailAz évtized végére felére csökkenti villamosenergia-felhasználását, és ennél is nagyobb mértékben mérsékli gázfüggőségét a piarista rend. A rend nyolc intézményében sorra valósulnak meg a legváltozatosabb energetikai beruházások az épületek szigetelésétől a napelemeken, a talaj- és levegő-hőszivattyúkon át a szélgenerátorok telepítéséig. A rendkívül innovatív oktatási rend EU-s pályázatokon nyerte és akarja elnyerni a források jelentős részét. 

 

Budapest több építészeti díjjal elismert épületfelújítása, az impozáns Pesti Barnabás utcai piarista tömb rendbe hozása nemcsak funkcionális és esztétika értelemben, hanem az energiafelhasználás szempontjából is siker. A közel száz éves épület jellege miatt alternatív energiaforrások bevonását nem lehetett megoldani, de a hőszigetelt nyílászárók, a kazánok lecserélése, a hővisszanyerő szellőzőrendszer és a hűtőgépek hőjének hasznosításával a használati meleg víz előállítása meghozta a várt eredményt. Nacsa Lőrinc, a rend kommunikációs vezetője elmondása szerint az épület energiafelhasználása 40 százalékkal mérséklődött. A beruházásra a rend 449 millió forint EU-támogatást nyert el.

A piaristák hagyományos elkötelezettsége a függetlenség és a gazdasági önellátás iránt nemcsak a központ felújításában mutatkozik meg. Szegeden a Dugonics András iskola tornatermének tetején mintegy 1000 négyzetméteres napelem park telepítését tervezik, ami gyakorlatilag önellátást biztosít az épületegyüttesnek. „Nagykanizsán az intézmény kertjében szélgenerátort terveznek felállítani, ami a tapasztalatok szerint az intézmény működését nem fogja zavarni. Hangoskodnak eleget maguk is" – mondja Nacsa Lőrinc. Gödön, a piaristák nyolc szakmát oktató szakiskolájában az új parti műhely épületét már geotermikus energia fűti, és ha sikerül újabb forrásokból a többi épület helyére újakat emelni, ott is ezt a megoldást választják. A geotermikus fűtést faaprítékkal üzemelő kazán egészít ki, hiszen a műhely melléktermékekét keletkező fahulladék így hasznosítható. A gödi iskolában egyébként a pincében is süt a nap: a korszerű SOLARSPOT természetes fényt biztosító megoldást azért vetették be, mert a diákok és tanáraik folyamatosan tartózkodnak az alagsorban a munkapadok mellett.

Kecskeméten óvodát és iskolát is visz a rend. Ide napelemeket terveznek, és terveik között szerepel egy hőszivattyús fűtési rendszer alkalmazása a felújításra kerülő épületeknél, amely nyáron hűti, télen fűti az épületeket.

Némiképp bonyolultabb a helyzet azoknál az intézményeknél, ahol a piaristák műemlék épületekben folytatják tevékenységüket. Ez a helyzet például Mosonmagyaróváron, ám itt is korszerűsíteni tervezik az energetikai rendszert, cserélnék az elavult kazánokat, és meg akarják oldani az épületek hőszigetelését.

„Nem ringatjuk magunkat abba a hitbe, hogy minden tervünket maradéktalanul meg tudjuk valósítani, de reálisan számolva is elmondható, hogy az évtized végére villamosenergia-felhasználásunkat a felére, gázfüggőségünket pedig ennél is nagyobb mértékben csökkenteni tudjuk" – véli Nacsa Lőrinc. A rend szerint a jelenlegi körülmények között környezettudatossági és gazdaságossági megfontolások miatt is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkenjen intézményeink kibocsátása, és növekedjen a zöld energia aránya a felhasználásban. „Azt szeretnénk, hogy az összes magyar oktatási intézmény közül a piaristákhoz járók ökológiai lábnyoma legyen a legkisebb" – mondja Nacsa Lőrinc

 

Máté Dániel

www.gazdasag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.