2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A magyar belföldi iparjogvédelmi bejelentések száma emelkedett 2011-ben

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57629"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_474.jpeg" border="0" width="287" height="78" /></a></span>A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai szerint a magyar belföldi iparjogvédelmi bejelentések száma emelkedett 2011-ben a megelőző évhez képest a használati mintához kapcsolódó bejelentések kivételével.

images 474A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai szerint a magyar belföldi iparjogvédelmi bejelentések száma emelkedett 2011-ben a megelőző évhez képest a használati mintához kapcsolódó bejelentések kivételével.

images 474A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) adatai szerint a magyar belföldi iparjogvédelmi bejelentések száma emelkedett 2011-ben a megelőző évhez képest a használati mintához kapcsolódó bejelentések kivételével.

    A hivatal  2011. évi  tevékenységéről szóló összeállítás szerint a magyar belföldi bejelentések közül a legnagyobb növekedés a formatervezési minták esetében valósult meg. Az ügyfelek 237 bejelentésben összesen 754 mintára igényeltek oltalmat.
    A hazai belföldi védjegybejelentések száma 2011-ben 3.772 volt, amely közel 8,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi mutatóhoz képest, és 2004 óta a legnagyobb érték – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.
    Az SZTNH összesítése szerint a szabadalmi bejelentések száma – a 2010. évi tízéves mélypontról – alig több mint 2 százalékkal – 660-ra emelkedett.
    A hivatal értékelése szerint a magyar belföldi szabadalmak bejelentésében a csekély mértékű aktivitás összefügg a hazai kutatás-fejlesztési (K+F) és innovációs tevékenység alacsony intenzitásával, a gyenge iparjogvédelmi tudatossággal, valamint a hazai K+F tevékenységet végző vállalatok külföldiek uralta tulajdonosi szerkezetével, mivel a nemzeti utat kikerülve külföldi iparjogvédelmi bejelentéseket tesznek.
    A használati mintához kapcsolódó bejelentések száma egy év alatt 251-ről 240-re csökkent, ami 4 százalékos mérséklődést jelent.
    A magyar bejelentők külföldi iparjogvédelmi aktivitása a belföldivel szemben csökkenést mutat 2010-hez képest. Ez alól egyedül a nemzetközi védjegybejelentések száma jelent kivételt, amely egy év alatt 40 százalékkal nőtt.
    A magyar közösségi védjegybejelentések száma a 2010. évi 29 százalékos ugrás után 2011-ben 13 százalékkal mérséklődött. A magyar bejelentők külföldi szabadalmi bejelentései (PCT) 21 százalékkal, az európai szabadalom iránti igényei pedig 12 százalékkal csökkentek egy év alatt – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

gpe \ gtb

MTI 2012. január 28., szombat 5:10

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.