2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A magzati monitoringot támogató orvosi eszköztől az innovatív termékenységi tesztig – 4 úttörő magyar fejlesztés az EIT Health InnoStars Awards elődöntőjében

5 perc olvasás

Az idén negyedik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards díj célja, hogy segítse azokat az egészségügyi megoldásokat fejlesztő start-upokat, amelyek Európa mérsékelt innovációs potenciállal rendelkező régióiból származnak. Az elődöntősök között négy magyar csapat is úttörő egészségügyi fejlesztésekkel van versenyben a győztes helyekért: az egyik fejlesztés egy, a piacon még nem létező orvosdiagnosztikai eszköz a magzati halálozás csökkentésére, a másik egy innovatív termékenységi teszt, de versenyben van egy agyvérzésen átesettek életét könnyítő orvosi segédeszköz, illetve egy biopszia pontosságának segítését támogató eszköz is.  Az elődöntőbe 13, mérsékelt innovációs szinten lévő RIS (Regional Innovation Scheme) országból érkezett 96 kiváló minőségű pályázat, amelyek közül a szakértőkből álló zsűri választotta ki a 15 elődöntőst.

awards2019

A négy magyar versenyben lévő csapat az alábbi innovatív egészségügyi ötletekkel került az elődöntősök közé:
Fetal Health: A  csapat kifejlesztett egy új, a piacon eddig még nem létező, nőgyógyászati diagnosztikai eszközt, amellyel jelentősen csökkenthető a magzat halálozásának és sérülésének esélye. Az eszköz a EEG és az EKG hullámformákat méri a terhesség és a szülés alatt, és figyelmezteti az orvosokat, ha az anyaméhben lévő csecsemő nem kap elegendő mennyiségű oxigént.

Babyndex: A Babyndex az első megoldás, amely a nyáltesztet számítógépes öntanuló algoritmusokkal egészíti ki annak érdekében, hogy megállapítsa, egy termékeny nő mely napokon eshet teherbe. A hagyományos nyálteszt egy többször használható eszköz és egy telefonos applikáció kombinációja a termékenység figyelésére, de a szárított nyálmintákban a termékenységet mutató kristályok kimutatására használt analóg ovulációs mikroszkópokkal az eredményeket könnyű félreértelmezni. A Babyndex az első olyan alkalmazás, amely számítógépes támogatással egészíti ki a nyáltesztet, így növeli az eredmény pontosságát.

PhoenixOrthosis: A csapat, amely a Pécsi Tudományegyetemmel dolgozik együtt az agyvérzésen átesettek életét szeretné könnyebbé, rehabilitációjukat pedig hatékonyabbá tenni az állandósult kóros izom összehúzódás kezelése révén. Megoldásuk forradalmi technológiát alkalmaz és segíti a hiányzó nyitási funkciók részleges helyreállítását. A csapat célja, hogy a teljesen személyre szabható eszköz segítségével a betegek a lehető leghamarabb visszanyerjék az elérhető legmagasabb életminőségüket.

Sula: Különösen a krónikus betegségek gyógyításánál tekinthető létfontosságúnak a szövettani vizsgálat, illetve az azt megelőző biopszia. Az Óbudai Egyetemmel dolgozó Sula csapata olyan orvosi eszközt fejlesztett, amely folyamatosan méri a szövettani minta vételéhez használt tű szögét és ezzel segíti a lehető legpontosabb célzást. Ezzel a módszerrel a biopszia gyorsabb és pontosabb, a beteg sugárterhelése minimalizálható, a fertőzésveszély pedig alacsonyabb lehet.

„Az InnoStars Awards díj megalapításakor az volt a célunk, hogy tehetségeket keressünk Közép-, Kelet- és Dél-Európa feltörekvő régióiból, amelyet a befektetők és más ökoszisztéma-szereplők „innovációs aranybányának” tartanak. Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben jelentősen hozzájárulhatunk számos értékes egészségügyi termék és szolgáltatás piacra lépéséhez, amelyeket a régió vezető fiatal egészségügyi technológiai innovátorai hoztak létre. Az összes pályázat áttekintése és a szenior szakértőink értékelései alapján biztos vagyok abban, hogy idén is kiváló csapatokkal folytathatjuk a sikersorozatunkat!” – mondta Békási Tamás, az EIT Health InnoStars RIS Business Creation projektmenedzsere.
„Az EIT Health InnoStarsnál azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk az európai lakosok hosszabb és egészségesebb életéhez. Az egyik kulcs ehhez, hogy megtaláljuk azokat a fiatal tehetségeket, akik többek között a mi támogatásunkkal a jövő orvosi megoldásait hozzák létre, és segítsünk nekik elindulni azon az úton, amelynek eleje egy innovatív ötlettel kezdődik és egészségesebb, boldogabb és hosszabb életű páciensekkel végződik. A célunk, hogy végigkísérjük, támogassuk és mentoráljuk őket ezen az úton” – tette hozzá Fürjes Balázs, az EIT Health InnoStars ügyvezető igazgatója.

Az InnoStars Awards díj
A negyedik éve megrendezett EIT Health InnoStars Awards programban minden kiválasztott csapat 25.000 eurót, egyéni mentorálást és két európai bootcampben való részvételi lehetőséget kap. Az EIT Health a kiválasztott csapatok számára három találkozót szervez, ahol potenciális vásárlókkal, befektetőkkel és partnerekkel nyílik lehetőség a termékük vagy szolgáltatásuk validálására. A négy hónapos program után tíz csapat jut tovább a novemberben megrendezendő InnoStars Awards döntőbe, ahol az első helyezett további 25.000 euró a második 15.000 euró, a harmadik pedig 10.000 euró támogatást kap. Emellett a kiválasztott start-upok hozzáférhetnek az EIT Health’s Investor Network, az EIT Health Living Labs és a Test Beds Network támogatói és befektetői hálózatához is.
Az InnoStars díjra olyan már regisztrált mikro- és kisvállalkozások, spinoffok és start-upok jelentkezhetnek, amelyek rendelkeznek prototípussal vagy MVP-vel (minimum viable product), és szeretnének anyagi és mentorálási segítséget igénybe venni. Az EIT Health InnoStars célja ezen kívül, hogy a nyertes start-upoknak segítsen befektetőket találni és lerövidítse az üzleti ötletek piaci bevezetéséhez szükséges időt.
A négy magyar csapat mellett szintén négy csapat jutott az elődöntőbe Romániából, kettő Olaszországból, egy-egy pedig Portugáliából, Lettországból, Litvániából, Szlovákiából és Horvátországból. Az elődöntős csapatok projektjeinek teljes listája itt érhető el. 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.