2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A mélybe zuhan az Aeroviva

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56746"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/index_33.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="98" /></a></span>Felszámolási eljárás indult az Aeroviva Kft. ellen - tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az ország történetének legnagyobb utazási iroda-csődjének főszereplője tavaly decemberben jelentett fizetésképtelenséget, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

Felszámolási eljárás indult az Aeroviva Kft. ellen – tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az ország történetének legnagyobb utazási iroda-csődjének főszereplője tavaly decemberben jelentett fizetésképtelenséget, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

Felszámolási eljárás indult az Aeroviva Kft. ellen – tudta meg a gazdaság.hu üzleti hírügynökség. Az ország történetének legnagyobb utazási iroda-csődjének főszereplője tavaly decemberben jelentett fizetésképtelenséget, a rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben.

Az Aeroviva Utazási Szolgáltató Kft. tavaly december 20-i hatállyal szüntette be tevékenységét. A társaság akkor azt közölte, hogy "mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüljük, de ez a jelenlegi gazdasági helyzetben sajnos nem sikerült" . Az ország történetének legnagyobb utazás iroda-csődje a szakembereket is meglepte, hiszen az egyik legmegbízhatóbb irodának tartották az Aerovivát. A társaság ellen néhány napja felszámolási eljárást indítottak.

Az Aerovivát 1998-ban jegyezték be, 2005-től 2008-ig 6 milliárd forint feletti árbevételt ért el, az egyik legnevesebb utazási irodává küzdötte fel magát. Nyeresége a jelentős forgalom mellett minden évben eltörpült, 2004-ben még 64 millió forintot tett ki, a következő időszakban viszont rendre 15 millió forint alatt maradt. A cég utoljára 2009-ben adott le beszámolót, árbevétele akkor 4,8 milliárd forint volt, nyeresége 12,6 millió forint. Idén több alkalommal indult a társaság ellen közjegyzői végrehajtás.

Az utazási irodát két magánszemély alapította, Gyarmati Péter és Terjék Aranka, de néhány hónappal később kiszálltak, s Gyarmati Ferenc lett az egyszemélyes tulajdonos. A két Gyarmati egyébként egy másik utazásszervező cégben is tagok, az Adastra 2000 Kft.-ben. Ez cég székhelye megegyezik az Aeroviváéval, jelentős tevékenységet azonban nem végez, miután tavaly nulla forint árbevétel mellett 50 ezer forint veszteséget hozott össze.

Rövidesen lezárják az utasok kártalanítását – közölte a gazdaság.hu-val Horváth Péter, az Aeroviva vagyoni biztosítékát kezelő QBE Insurance Europe Limited értékesítési igazgatója. Már valamennyien megkapták a kárigény 40 százalékát előlegként, jelenleg néhány vitás esetet vizsgálnak, és befejeződhetnek a kifizetések. Ezek már csak néhány százalékot jelentenek – mondta Horváth Péter.

Információink szerint tovább folyik a nyomozás annak kiderítésére, hogy mi okozta az iroda váratlan fizetésképtelenségét.

www.gazdasag.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.