2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nyílt dokumentumformátumok térnyerése — Erősödő ellensúly az MS Office-szal szemben

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/56748"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_361.thumbnail.jpeg" border="0" width="73" height="100" /></a></span>A nyílt forráskódú és a nyílt dokumentumformátumot használó alkalmazások terjedésének egyik legnagyobb akadálya, hogy gyakran nem áll mögöttük erős szoftverminőség-biztosítási rendszer. Ezen a problémán segít a MultiRáció és öt konzorciumi partnerének az innovációs alapból támogatott nemzeti technológia projektje, amelyben egyebek mellett az ODF-et (Open Documentum Format) alkalmazó szoftverek minőségét erősítő megoldást dolgoztak ki.

images 361.thumbnailA nyílt forráskódú és a nyílt dokumentumformátumot használó alkalmazások terjedésének egyik legnagyobb akadálya, hogy gyakran nem áll mögöttük erős szoftverminőség-biztosítási rendszer. Ezen a problémán segít a MultiRáció és öt konzorciumi partnerének az innovációs alapból támogatott nemzeti technológia projektje, amelyben egyebek mellett az ODF-et (Open Documentum Format) alkalmazó szoftverek minőségét erősítő megoldást dolgoztak ki.

images 361.thumbnailA nyílt forráskódú és a nyílt dokumentumformátumot használó alkalmazások terjedésének egyik legnagyobb akadálya, hogy gyakran nem áll mögöttük erős szoftverminőség-biztosítási rendszer. Ezen a problémán segít a MultiRáció és öt konzorciumi partnerének az innovációs alapból támogatott nemzeti technológia projektje, amelyben egyebek mellett az ODF-et (Open Documentum Format) alkalmazó szoftverek minőségét erősítő megoldást dolgoztak ki.

A nyílt forráskódú és formátumú alkalmazások mindinkább teret nyernek nemcsak a magánfelhasználók számítástechnikai gyakorlatában, de az intézményeknél is. Az ODF formátumot használó, azzal kompatibilis programok – elsősorban szövegszerkesztők és Office jellegű szoftvercsomagok -, mint az OpenOffice.org, a Multiráció által gyártott EuroOffice, a LibreOffice, vagy az IBM Lotus Symphony programja – egyre jobban terjednek a különböző üzleti és kormányzati körökben.

Az ODF 2006 vége óta ISO szabvány is. Alkalmazását nemcsak támogatja az EU, hanem az intézményközi dokumentumcsere kötelező eleme. Több ország (Hollandia, Franciaország, Dél-Afrika, Brazília, stb.) törvényileg is előírta már alkalmazását, legutóbb pedig a NATO vette fel a kötelezően alkalmazandó dokumentumformátumai közé. A magyar kormány is kötelezővé kívánja tenni használatát az intézmények számára. A piaci nyomást jól mutatja, hogy 2009 óta az irodai alkalmazások piacán domináns Microsoft Office is támogatja.

Ebben a piaci környezetben látott hozzá a MultiRáció vezette hattagú konzorcium – más részfeladatok mellett – a szoftverminőséget célzó fejlesztéshez, amelynek tagja többek között az ELTE, a Sun helyébe lépő Oracle, a Szegedi Tudományegyetem és az IBM egyik legnagyobb hazai partnere, a Polygon Kft. is. A Polygon a fejlesztési tevékenységhez hardver- és tesztkörnyezetet adott, valamint a prezentációhoz és a közös munka megkönnyítéséhez létrehoztak egy portálfelületet, amelyen az elkészült elemzések eredményei online megjeleníthetők és megoszthatók a konzorcium tagjaival. Itt követhető például, hogy az OpenOffice.org egyes változatai között a hibák száma hogyan változott. Azt is vizsgálták, az új javítóprogrammal az IBM Lotus Symphony különböző, nyílt forráskódú verzióin kiszűrhetők-e a hibás kódrészletek, majd ezeket eljuttatták az anyavállalathoz javításra.

Az elkészült rendszer segíti az ODF alkalmazások mobil környezettel bővített, üzembiztos működését, költséghatékony fejlesztését és gyors piaci terjedését.

Első körben kiterjesztettük a monitorozó rendszer komponenseit, így hagyományos desktop, nagygépes és mobil környezet számára is használhatóvá vált – ismertette a munka egyes szakaszait a projektvezető. Dr. Banai Miklós ennek legfontosabb lépéseként a Python programnyelv integrálását jelölte meg. Ezt követte a hatásanalízis módszerek konvertálása, különösen az imperatív és objektumorientált nyelvekre már bevált elemzőmódszerek átültetése funkcionális nyelvekre, elsősorban az Erlang-ra koncentrálva.

Javítottak az eredeti OpenOffice.org kódminőségen, a kiigazított szoftvert pedig felkészítették a CMMI alapú minősítésre. Létrehozták az ODF-nek azt a változatot, amely a nagyobb és kisebb erőforrású (pl. mobil) platformokon egyaránt életképes és könnyű szerkeszthetőséget ad. Végül kifejlesztettek egy valós validálási környezetet, amelynek eredményét ismét visszavezették a szoftverbe, majd megteremtették a teljes átjárhatóságot az ODF és SOA környezetek között. Ez utóbbi segítségével az ODF dokumentumokkal dolgozó programok bármely vállalati környezetbe könnyen integrálhatók. A munkát a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, majd utóda, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is jelentős mértékben támogatta az innovációs alapból a TECH08 A2-SZOMIN08 pályázat keretében.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.