Július elejére újabb mérföldkövet ért el a mobillá váló Internet, amikor a mobil-előfizetések száma elérte az 5 milliárdot, nagyrészt az olyan feltörekvő piacoknak köszönhetően, mint India és Kína.

 

Július elejére újabb mérföldkövet ért el a mobillá váló Internet, amikor a mobil-előfizetések száma elérte az 5 milliárdot, nagyrészt az olyan feltörekvő piacoknak köszönhetően, mint India és Kína.

Az Ericsson (NASDAQ:ERIC) iparági információkon alapuló becslései szerint az előfizetésszám július 8-án csütörtökön érte el az ötmilliárdos határt.

2000-ben körülbelül 720 millió ember rendelkezett mobil-előfizetéssel, azaz kevesebben, mint amennyi felhasználó jelenleg csupán Kínában van.

A mobil szélessávú előfizetések száma hasonló ütemben növekszik, és a várakozások szerint 2015-re éri el a 3,4 milliárdot (2009-ben ez a szám még csak 360 millió volt). Tanulmányok kimutatták, hogy hamarosan az Internetet elérő összes ember 80%-a a mobilkészüléke segítségével csatlakozik.

Vannak olyanok, akik számára ez kényelmi szolgáltatás, míg mások számára kényszerűség. A mobil-előfizetések lehetővé teszik, hogy bankszámlával nem rendelkező személyek pénzt utaljanak át; a halászok és gazdálkodók gyorsan tájékoztatást kapjanak az időjárás-jelentésekben hirtelen beálló változásokról; a falvak lakói számára hozzáférhetővé váljon a helyi egészségügyi segítség; míg a gyermekek online oktatáshoz férjenek hozzá. A mobil-előfizetések megkönnyítik a kisvállalkozások napi tevékenységét, valamint serkentik a gazdasági növekedést.

A fejlettebb piacok esetében inkább a csatlakoztatott készülékek hajtják előre a hálózati forgalom növekedését. Az Ericsson jövőképe szerint még ebben az évtizedben elérjük az 50 milliárd csatlakoztatott készüléket.

A kommunikációs környezet gyorsan változik, és múlt év decemberében újabb mérföldkőhöz érkezett el a fejlődés, amikor a mobilhálózatokon keresztül zajló adatforgalom meghaladta a hanghívások jelentette forgalmat.

A gép-gép (M2M) kommunikáció kulcsfontosságú tényező lesz a mobil iparág jövőbeni növekedésében. Az energiaszolgáltató vállalatok esetében ez intelligens mérőórákat jelenthet, amelyek saját magukat leolvassák, így növelve az üzleti hatékonyságot és csökkentve az üzemeltetési költségeket. A szállítmányozás esetében a nyomon követési megoldások javítják az útvonal-optimalizálás hatékonyságát és az úton lévő járművek biztonságát. A távolból frissíthető digitális jelzések, a világ másik felére képeket küldő kamerák, vagy akár a szükség esetén feltöltést kérő italautomata további példák a gép-gép technológia kínálta lehetőségekre.

Az Ericsson jelentése a kínai mobiltelefon-használatról:

www.ericsson.com/thecompany/press/releases/2010/05/1416395

A mobil adatforgalom meghaladja a hangátvitel forgalmát:

www.ericsson.com/thecompany/press/releases/2010/03/1396928

SMS-csúcsrekord:

www.ericsson.com/thecompany/press/releases/2010/02/1383613

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük