Európában a Brexit miatti aggodalmak továbbra is nyomás alatt tartják a fontot és az eurót, míg az Egyesült Államokban a Fed Nyíltpiaci Bizottsága óvatoskodásának köszönhetően tovább csökkentek a kamatemelésre vonatkozó várakozások.

 

Európában a Brexit miatti aggodalmak továbbra is nyomás alatt tartják a fontot és az eurót, míg az Egyesült Államokban a Fed Nyíltpiaci Bizottsága óvatoskodásának köszönhetően tovább csökkentek a kamatemelésre vonatkozó várakozások.

 

A devizapiaci hektikus mozgások a részvénypiacon gyengülést okoztak, ami támogatta az aranyat, amelyre – akárcsak az ezüstre – igen jó hatással vannak a negatív kamatok, és ezt a legutóbbi jelentésében az Arany Világtanács is kiemeli.

 

Az arany a januári emelkedését követően csaknem két hónapja oldalazó mozgást végez. A piac közben azon tanakodik, hogy itt van-e az ideje, hogy a befektetők realizálják az év elejei látványos áremelkedés profitját. Ez különösen annak fényében megfontolandó, hogy tavaly az év elejei erős kezdet után az arany visszaesett, és az év további részében is csökkenő trendben volt.

 

Az egyik legfőbb indoka annak, hogy ez idén másként történik majd, a negatív kamatok alkalmazása Európában és Japánban. Ezzel kapcsolatban jegyzi meg az Arany Világtanács, hogy „a történelem megmutatta, hogy az alacsony kamatlábak időszakában az arany hozama általában több mint kétszer akkora, mint a hosszú távon tapasztalt átlaghozam."

 

A második negyedévre vonatkozó, a múlt hét elején kiadott kitekintésünkben hangsúlyoztuk, hogy nagy növekedési potenciál lehet az aranyban, egy konszolidációs periódust követően. A dollár gyengülése, a részvénypiacokon a volatilitás növekedése, és különösen a negatív kamatlábak miatt újra megnövekedhet az érdeklődés az arany és az ezüst iránt, és ez korábban történhet meg, mint ahogy sokan várják.

 

Rövidtávon két fontos ellenállási szintet látunk az aranynál. Az első az 1.245 dollár/uncia szint, amely amellett, hogy a legújabb lokális csúcs, egyben a márciusi esés 50%-os ledolgozását is jelenti. E fölött egy fontosabb szint található, az 1.255 dollár/uncia – 61,8%-os korrekciója a márciusi esésnek -, amely már jelezné a további növekedési lehetőséget is. A legfontosabb támaszszint 1.165 USD/oz és 1.195 USD/oz között maradt.

 

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük