2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A nemesfémpiacról – kitekintés 2010-re

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/36026"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/arany.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Dollárban számolva látványos árfolyam-növekedéssel zárták a nemesfémek a 2009-es évet. Az arany árfolyama 51%-kal, az ezüsté 89%-kal, a platináé 77%-kal, a palládiumé pedig 104%-kal emelkedett.</p><p> 

arany.thumbnailDollárban számolva látványos árfolyam-növekedéssel zárták a nemesfémek a 2009-es évet. Az arany árfolyama 51%-kal, az ezüsté 89%-kal, a platináé 77%-kal, a palládiumé pedig 104%-kal emelkedett.

 

arany.thumbnailDollárban számolva látványos árfolyam-növekedéssel zárták a nemesfémek a 2009-es évet. Az arany árfolyama 51%-kal, az ezüsté 89%-kal, a platináé 77%-kal, a palládiumé pedig 104%-kal emelkedett.

 

 A technikai indikátorokat nézve változatlanul jó állapotban van az arany és az ezüst piaca. Az aranynál 1.075 dolláros unciánkénti árfolyamnál található alátámasztás, míg a következő ennél még fontosabb alátámasztás az 1.000 dolláros szint lehet, amelyet mind lélektani okok, mind pedig a 200 napos mozgó átlag indokol technikailag. A 2009 decemberi csúcsról nagyon egészségesen 12%-ot korrigáltunk vissza egy első körben, és most az 1.100 dollár/uncia tartományt erősíti az árfolyam. A korrektúra párhuzamosan történt a dollár erősödésével. Amennyiben a dollár tovább erősödik a vezető valutákkal szemben, úgy 2010 első és második negyedévében igazán jelentős árfolyam-növekedésre nem lehet számítani. A sárga fém 28%-os hirtelen drágulása a tavalyi év utolsó negyedében túlnyomórészt a spekulációnak volt köszönhető. A határidős tőzsdéken közel egy millió (!) unciával nőtt a kontraktusok száma. A spekulációs roham lecsengésével pillanatnyilag egy 900 és 1.170 dollár/uncia közötti sávban mozog az árfolyam, de idén a továbbiakban unciánkénti 1.000 és 1.375 dollár közötti tartomány is várható, amely 1.180 dolláros átlagárnak felelne meg. Az arany piacán a hosszútávú emelkedő trend továbbra is töretlennek tűnik. Ez jellemzően a befektetői keresletnek köszönhető, amely alkalom adtán (pld. gyengülő dollár, alacsony kamatok, likviditásözön) viszont túlzásokba is esik. Egy uncia arany előállítási költsége jelenleg 650 dollár körül alakul, ami szintén indokolja a mostani magas árfolyamot.

Magyarországon egyébként 2009-ben robbanásszerűen terjedt az aranybefektetés népszerűsége. Idehaza még soha nem vásároltak az emberek annyi arany érmét és rudat befektetési célzattal, mint tavaly. Ez a trend a jövőben is folytatódni fog, és valószínű, hogy egyre szélesebb tömegek számára válik ismertté az aranyba való befektetés lehetősége.

Ezek a „széles tömegek" azok, akiknek köszönhetően tulajdonképpen már majdhogynem garantálható is a nemesfémek jövőbeni további drágulására. Két milliárd kínai és indiai fogyasztó olyan mérvű nyersanyagéhséget gerjeszt – többek között a nemesfémek piacán is -, amely az elkövetkezendő 10 évben egy határozott árfolyam-csökkenést aligha tesz lehetővé. A XXI. században az élelmiszermennyiség biztosítása, a víz tisztasága és a klímaváltozás megakadályozása központi kihívásai az emberiségnek, ugyanakkor ezek a kihívások a nemesfémek felhasználása nélkül nem kezelhetőek. Nem elhanyagolható tény az is, hogy Ázsiában a jólét alapvető szimbóluma az arany, márpedig a véges nyersanyagforrások csak egyre nehezebben és egyre drágábban kitermelhetőek. Néhány év múlva kétségkívül Kína lesz a legnagyobb nyersanyag-birtokos és kereskedő a világon.

Az ezüst szintén stabilan fogja tartani magát a jövőben, emelkedő árfolyamok várhatóak magas volatilitás mellett. Ennek megfelelően 2010-ben széles sávban, 12 és 25 dollár/uncia között, fogjuk ingadozni látni az árjegyzéseket. Az átlagár tehát 17 dollár/uncia környékén alakulhat. A nemesfémként és ipari fémként kettős szerepet betöltő ezüst izgalmas befektetés, amely az elmúlt években több mint betartotta, amit ígért. Az elektronikai ipar marad az ezüst árfelhajtója a következő 10 évben, és fog még 50 dollár feletti unciánkénti árakat is eredményezni.

Mindezek tükrében a nemesfémpiaci befektetések változatlanul ésszerűnek tűnnek a viharos időkben, de egy befektetési portfólió diverzifikálása céljából is, és nem utolsó sorban izgalmas profit is elérhető velük. A nemesfémdepót aktuálisan 50% arany, 40% ezüst, 5% platina és 5% palládium szerint ajánljuk felosztani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.